Demitizarea tartei sarate

20

I’m deep in a savoury tart frenzy. Pentru ca sunt frumoase, se fac relativ usor, sunt al naibii de gustoase si sunt hip. Uite de-asta iubesc eu tartele sarate, cunoscute in popor uneori si sub numele de quiche. Ma feresc totusi sa folosesc cuvinte consacrate, pentru ca in postul de astazi tocmai asta vreau sa demonstrez: ca pentru a face o tarta sarata ai nevoie de cateva ingrediente de baza, insa in mare parte creativitatea si nevoia personala sunt cele care isi lasa amprenta asupra tartelor noastre. Sa purcedem deci.

O tarta sarata este alcatuita din cap, trunchi si picioare doua elemente mari si late:

ALUAT (carcasa) + UMPLUTURA (soc si groaza)

Le vom analiza pe rand, asa ca dragi gospodine nu intrati in panica. Aluatul folosit de mine pentru aceste minunate tarte este cel fraged, pentru care am vazut ca si maestrul Ramsay foloseste aceeasi proportie ca si mine: 1 parte faina – 1/2 parte unt. Dar sa nu ma ia gura pe dinainte. Aluatul fraged se face din patru ingrediente mari si late (daca vreti sa il mentineti in varianta light): faina, unt, sare si apa; daca nu vreti varianta light, adaugati in loc de apa oua. Astfel, respectand proportia de mai sus, pentru o tava de tarta de 28 cm, eu folosesc urmatoarele cantitati:

200 g faina – 100 g unt rece (1/2 pachet) – 4 linguri de apa rece (sau 1 ou) – 1 praf de sare

Fabricarea aluatului e extrem de simpla, mai ales daca ai un robotel cu lama S care sa te ajute. Se pune faina in robotel impreuna cu untul rece de la frigider si sarea si se mixeaza pana obtinem o consistenta faramicioasa (ca de frimituri), moment in care se adauga apa sau oul si se mai amesteca pana incepe sa se formeze aluatul. Aceeasi operatiune se poate face bine mersi cu mana, intr-un bol larg, doar ca e mai.. messy. Asta e momentul la care eu scot aluatul din robotel si il intind cu un facalet intre doua hartii de copt (ca sa nu se lipeasca) in forma rotunda, iar apoi il dau la frigider (asa, cu hartiile de copt cu tot) vreo 30 minute sau pana mesteresc umplutura. Uneori, daca ma simt intr-adevar ciufuta, il pun direct in tava de tarta, il apas bine pe margini, il intep bine pe fund cu o furculita si il dau direct in congelator, cum m-a invatat Jamie sa fac daca nu vreau sa se micsoreze la copt (dar el se va micsora oricum, veti vedea, de asta e bine sa il prindeti bine de margini).

Umplutura se formeaza in mod normal din oua + lactate + legume (sau alte umpluturi). Initial, in umplutura puneam obligatoriu oua, lapte, branzeturi, smantana sau iaurt; in lipsa lor si in prezenta foamei, am descoperit ca tartele astea ies binemersi si fara branza sau smantana, ci cu iaurt si mult lapte. Asa ca in ziua de astazi, tartele se formeaza cu ceea ce se exista prin frigider, insa in mod obligatoriu oua si o lactata lichida, ca sa-i zic asa. De asemenea, obligatorii in faza asta sunt sarea, piperul abundent si usturoiul zdrobit (nu taiat, remarcati!), ca sa se imprastie bine prin amestec. Legumele trebuie in principiu gatite foarte usor inainte de a fi puse in tarta. De exemplu, daca punem broccoli, fasole verde sau mazare, e bine sa le fierbem putin, fie in apa fie la aburi. Ceapa o putem cali (dar de obicei eu nu pun, asa ca adieu et un praz verde).

Astfel, pentru umplerea unei tavi cu diametrul de 28 cm eu nu mai folosesc demult cantitati, pentru ca mi-am dat seama ca indiferent daca compozitia mea va fi prea lichida (de la lapte) sau solida (de la iaurt/smantana/branza), tarta se face la fel de bine. In principiu, am grija sa nu-mi lipseasca 2 oua, 1/2-1 cana de branza maruntita (fie ca e parmezan, branza marunta, cascaval ras, etc.), 150 -200 ml iaurt sau smantana sau amandoua (prefer iaurtul ca-i mai light) si o cana or so de lapte. Evident, nu lipsesc cei patru catei de usturoi zdrobiti prin presa, praful generos de piper si sarea + o mana de verdeata la alegere (mararul de la congelator mie mi se pare deosebit, mai ales in serile de iarna, insa orice verzaraie aveti prin casa merge). Dupa ce am amestecat viguros toate cele de mai sus, scot carcasa din congelator (sau aluatul din frigider si il asez in tava) si o umplu cu legumele pe care le doresc: in cazul nostru am avut neshte rosii uscate la soare si apoi rehidratate de mine o ora + o caserola de masline maruntite, peste care am turnat amestecul de lactate si am dat la cuptorul preincalzit la 180C timp de 1 h. Da, 1 ora, fix 1 ora. Am incercat sa las mai putin, si n-a mers, daca am lasat mai mult, am ars. Nu stiu cum sunt cuptoarele voastre, dar la mine o ora este timpul magic.

Am scos, am taiat, am mancat, am lesinat. No acuma, ne apucam de tarte?

Love and savory bits!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

20 COMMENTS

  1. Love it!
    Si eu fac diseara quiche (sa nu ma bati ca-i spun asa :D), i-am promis sotului meu de o vesnicie si de abea acuma-i vine randul :P
    Intr-adevar la umplutura depinde de imaginatia fiecaruia…
    Sa ai un weekend minunat, te pup!

    • Io sa te bat pe tine? Tu sa nu ma bati pe mine ca am indraznit sa fac institutia quiche-ului harcea parcea, complet si in public :) Te pup draga mea!

  2. Si mie imi plac foarte mult tartele dulci sau sarate si am avut o perioada in care faceam tarte zilnic. Din pacate inca mai lupt sa indepartez efectele acelei perioade de pe soldurile mele. Tartele sunt superbe, dar au continut destul de mare de grasimi pentru mine…..

    • Au continut mare de grasimi pentru toata lumea. Eu nu zic sa le mancam foarte des, dar macar din cand in cand, cand ne simtim fensi-shmensi. :)

  3. Am facut si eu o tarta, dar cu dovleac. A iesit…interesanta :) Sunt de acord cu tine ca nu mai conteaza cantitatile la umplutura. Important este sa se umple tava cu ce-ti place :)

    • Eu cu dovleac n-am mai facut, pentru ca sincer imi pare cam dubioasa combinatia lactate-dovleac. Dar daca tu zici ca a iesit interesanta: fie! :) Te pup Ally!

  4. Buna vreau sa incerc tarta asta.. in fine, pasii pt o face, alta umplutura. mi se pare ciudat ca nu trebuie pre copt aluatul inainte…

    • Sa stii ca poti sa il pre-coci daca vrei. 15 min si apoi sa pui umplutura. Eu insa de multe ori il fac fara pre coacere si iese foarte ok, asa ca nu ma mai obosesc :)

  5. Excelenta tarta, Andie! Am pus rosii proaspete, masline si niste ciuperci si ceapa calite, iar aluatul l-am facut pe jumate cu faina integrala. Nici n/am stiut ce fain si usor merge cu robotul :))
    e MEGA delicioasa, dar eram convinsa de la pozele tale :P

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here