Gatesc foarte rar cu texturat de soia. O data pe an, o data la doi ani? Stiu toate discutiile despre cum in Romania nu am gasi soia nemodificata genetic, dar eu n-am fost niciodata o persoana rigida: cand mi se face pofta de textura tocanitelor din copilarie, pun mana si-mi fac. Sunt absolut convinsa ca ar fi mers foarte bine si seitan sau chiar boabe de naut in locul soiei, deci daca chiar o evitati 100% puteti sa incercati si asa. Tocanita asta se poate face si pe plita si in cuptor: tot secretul e sa aveti o oala de fonta, un ceaun sau orice alta oala de otel cu fund gros, ca sa reziste bine la o fierbere mai indelungata. Trebuie de asemenea sa mai stiti ca orice texturat de soia mai intai se fierbe de unul singur in apa cu putina sare, se scurge bine, si apoi se foloseste in mancare dupa pofta inimii. Incercam?
Ingrediente
- 4 linguri ulei de masline
- 2 cepe foarte mari, tocate cubulete mici
- 3 catei de usturoi, feliati subtire
- 250 ml suc de rosii
- cateva crengute de cimbru
- 2 foi dafin
- cateva boabe de piper negru
- sare dupa gust
- 1 kg rosii cherry naturale (din piata, nu de la supermarket)
- 100 g texturat de soia
Metoda
- Punem o craticioara cu apa si sare la fiert si, cand da in clocot, adaugam texturatul de soia. Fierbem 15 minute, apoi scurgem bine toata apa si apasam usor texturatul sa scoatem apa din el. Dam deoparte.
- In oala de fonta sau ceaun incingem uleiul de masline, apoi adaugam ceapa si o calim putin pana se inmoaie. Adaugam usturoiul, mai lasam doua minute, apoi adaugam sucul de rosii, cimbrul, dafinul si piperul. Asezonam cu sare dupa gust.
- Taiem rosiile cherry in jumatati si le adaugam peste sos. Punem capacul si lasam 10 minute pe foc mediu, apoi adaugam si texturatul si lasam pe foc pana cand rosiile s-au inmoiat bine si au eliberat sucul.
Desi e vegana, tocanita asta e foarte gustoasa pentru ca rosiile sunt in sezon, iar soia este foarte indestulatoare. O puteti lua in caserola de la pranz si e foarte buna si rece, mie mi-a placut mult. De miros nu va mai spun, e fantastic… Aveti insa grija la boabele de piper, nu e placut daca le muscati si daca le spargeti intre dinti :)
Ce imi place insa cel mai mult la ea e faptul ca, pe cat e de satioasa, pe atat e de ieftina: toata oala nu costa mai mult de 8 lei. Mult mai ieftin decat orice autoservire! Ingredientele sunt simple, aromele se combina bine intre ele, ce sa mai, o data pe an merita sa pui soia in oala cu rosii :)
Love and tomatoes!