Dupa cele ce vedeti pe blog s-ar parea ca noi o tinem numai intr-o dulcegareala – nimic mai fals! E adevarat ca am facut ceva dulciuri in ultimul timp, insa nu pentru mine, pentru ca eu trec printr-o faza in care m-am certat putin cu lactatele, prajelile si in general cu mancarea multa si nesanatoasa. Mai multe despre asta intr-un post care sper sa vina in curand. Cert e ca uneori ne mai putem permite cate un mic dezmat, si uite-asa am ajuns eu sa bucur o fata frumoasa si dulce tare, dar cu intoleranta la gluten. Marturisesc sincer ca a fost prima oara cand am fost provocata sa fac faimosii mei cupcakesi fara gluten, si tare mi-a placut! De fapt, au iesit atat de buni incat eu una nu mi-am putut da seama de diferenta – am stiut doar ca as fi mancat o tava intreaga, dar m-am rezumat doar la a gusta dintr-unul, fara crema. Reteta nu e neaparat ieftina, pentru ca a trebuit sa inlocuiesc faina de grau cu faina de orez si faina de porumb, bio, dar a meritat tot efortul. Si pentru ca Miss R. si-a dorit tare sa fie cu roz si sa aduca aminte de iarna.. puf! Zis si facut!
Ingrediente
- 125 g faina de orez
- 110 g faina de porumb
- 1 lingurita mare cu bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita mare all spice
- 1 lingurita mare scortisoara macinata
- 110 g zahar alb
- 110 g zahar brun
- 2 morcovi mari, rasi
- 130 ml ulei vegetal
- 120 g iaurt
- 3 oua
Metoda
- Am amestecat mai intai fainurile si prafurile, am adaugat apoi uleiul si iaurtul si am inglobat vartos cu un ajutorul unui tel tip para.
- Am adaugat si ouale si le-am incorporat bine de tot, iar la sfarsit morcovii rasi.
- Am turnat compozitia in formele de cupcakes captusite cu hartiute si am copt la 160 C timp de aproximativ 15 - 20 minute, pana a iesit testul cu scobitoarea.
Din compozitia de mai sus au iesit 15 cupcakes mari, pe care le-am ornat cu nelipsita SMBC, in care am pus o lingura maare de extract natural de vanilie. ‘Twas awesome!! Nu cred ca ma voi opri aici din explorarea diferitelor tipuri de retete pentru diete, caci astea au avut un succes rasunator la noi in familie.
Love and gluten-free goodies!
Arata intr-un mare fel. Bravo,bravo.bravo
Multumesc draga mea :) Sunt intr-adevar frumoase, dar eu parca prea m-am obisnuit cu ele ..
Super! Si eu am pregatit un tort pentru cineva cu intoleranta la gluten, dar cum persoana era o mare iubitoare de ciocolata am mers pe combinatia clasica de faina de migdale cu ciocolata 85% cacao. Delicios! Reteta asta a ta ma tenteaza sa o incerc si eu, chiar daca nu am nevoie neaparat sa mananc fara gluten. O pauza de la gluten nu strica nimanui!
Asa zic si eu Mirela – o pauza de la gluten nu strica nimanui! Te pup!
Buna,Andie,sa sti ca daca ti regim fara gluten si nu ai intoleranta te trezesti ca slabesti foarte mult si ti foarte rau.Eu am avut diacnosticul de celiacgie(intoleranta glutemica)gresit si mia fost foarte rau am slabit15kg.Am avut diaree cronica.Sfatul meu este sa nu scoateti glutenul daca n-aveti celiachie ca o sa va simtiti f rau.
Of, intodeauna e complicat cu dietele. Eu totusi ma gandesc ca poate au fost si alti factori, pentru ca de exemplu raw veganii nu mananca gluten deloc si majoritatea nu au problemele tale. Fiecare organism reactioneaza diferit, dar eu oricum iti doresc din suflet multa sanatate!
Si stai linistita, nu am de gand sa scot glutenul, sunt prea mare fan paine proaspata! Te pup Andruta!
Cu reteta asta ai mai facut fericit un copil de 4 ani cu intoleranta la gluten si implicit si pe mamica lui care nu mai stie ce sa gateasca in materie de dulciuri;iti multumesc si te mai asteptam cu astfel de retete!
Dora, tare ma bucur. Stiu cum e. Sa stii ca pana acum nu mi-a trecut prin cap ca ar fi asa mare cautare pentru acest gen de retete. Pentru intoleranta la gluten te poti inspira din bucataria raw – sunt acolo foarte multe retete de dulciuri sanatoase fara gluten. Si fara zaharuri si fara multe alte porcarii :)
Mult succes si… keep in touch!