Cinna-bon fara cinna-mon, cu merisoare si coaja de portocale

2

Caci am uitat. Odata cu batranetea vin si bolile specifice, printre care uitarea. La mine se manifesta prin aceea ca uit sa pun ingrediente esentiale in prajituri sau mancaruri, ceea ce nu e neaparat un lucru rau, tinand cont ca asa fac noi descoperiri gastronomice. De doua zile ma bantuia in semi-subconstient mirosul de scortisoara si ideea de patiserie calda, asa ca la un moment dat n-am mai avut de ales: rulouri cu scortisoara or die. Le-am facut pentru prima data in viata mea, si daca n-as fi uitat sa pun scortisoara ar fi fost si cele mai bune din viata mea. Dar sa nu ne ia gura pe dinainte si sa mergem lin pe firul epic.

Cinnamon rolls cu merisoare si coaja de portocale

Ingrediente

  • 2 oua
  • 70 g unt (5 linguri) la temperatura camerei
  • 1/2 cana zahar
  • 1 cana lapte caldut
  • 1 1/2 lingurita sare
  • 4 cani faina
  • 1 pachet drojdie uscata
  • Pentru umplutura
  • 30-40 g unt moale
  • 100 g zahar brun de melasa (raw cane sugar)
  • 100 g zahar alb
  • 100 g merisoare uscate
  • coaja unei portocale
  • 2 linguri scortisoara macinata

Metoda

  1. In bolul mixerului de masa (Mr. Red in cazul meu) sau intr-un bol mare mixam ouale cu zaharul si untul moale pana se spumeaza. Incorporam sarea si laptele, apoi adaugam drojdia si faina, cana cu cana.
  2. Formam o coca fina pe care o framantam 8-10 minute. Acoperim bolul cu un servet si lasam la crescut la loc cald o ora sau pana isi dubleaza volumul.
  3. Scoatem aluatul si il intindem sub forma de dreptunghi si il ungem cu unt. Separat, amestecam zaharul brun cu scortisoara, coaja de portocala si merisoarele si presaram amestecul uniform peste aluat.
  4. Rulam aluatul pe latura ingusta, formand un baston (cum se face si la cozonac) pe care il taiem cu ajutorul unei ate dentare (sau cutit) in felii egale. Asezam feliile una langa alta intr-o tava ceramica unsa cu unt si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul (vreo ora jumatate).
  5. Dam la copt in cuptorul preincalzit la 180 C pana se umfla si devin aramii (20-25 min).
https://www.andie.ro/2012/12/07/cinna-bon-fara-cinna-mon-cu-merisoare-si-coaja-de-portocale/

Se stropesc deasupra cu sos de caramel sarat sau crema de vanilie si se mananca pana la lesin sau umflare completa. Sunt cel mai gustoase atunci cand sunt mancate calde, insa merg si reincalzite ulterior.

Iubi a dat cu laptic, ca pisicutele, caci din cand in cand meritam si noi sa ne mai rasfatam, nu-i asa? Oh, indulgence.

Love and cinnamon!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here