Tarte vegane cu felii de banane

18

Va spun sincer ca nu stiu ce e cu mine si tartele cu aluat fraged. Ba da, stiu: de cand am descoperit aluatul vegan (inlocuind untul cu unt de cocos) am intrat intr-o frenezie a tartelor: dulci, sarate, patrate, rotunde, mini, maxi – pur si simplu nu ma pot satura de ele. E adevarat, vara aluatul asta se lucreaza cam greu, insa am dobandit atata dexteritate ca in fata mea nu indrazneste prea mult sa faca fite. Si cum ne aflam in plina provocare Inedit (va aduceti aminte concursul?), m-am gandit sa folosesc laptele de soia din dotare pentru a face un desert vegan (de post) care, pe langa faptul ca se face foarte repede, are doar cateva ingrediente usor accesibile. Ce ne putem dori mai mult?

DSC_0204-copy

DSC_0011-copy

DSC_0216-copy

De data asta m-am gandit sa fac niste mini-tarte folosindu-ma de tava de… muffins :) Practic am intins aluatul, l-am taiat cu un cutter mare (sau un pahar maare) si am impins aluatul in forma de muffin. Asa am obtinut aceste carcase dragalase, feminine si delicate, care ce sa va spun, se potrivesc nemaipomenit la petreceri.

Tarte vegane cu felii de banane

Tarte vegane cu felii de banane

Ingrediente

    Pentru aluat
  • 100 g faina alba 650/integrala
  • 50 g unt de cocos
  • 1 praf sare
  • 3 linguri zahar brun
  • 1 lingura apa rece din frigider
  • Pentru umplutura
  • 1 banana
  • 100 g ciocolata vegana (85% cacao)
  • 100 ml lapte de soia INEDIT
  • 3 linguri de zahar sau 3 linguri sirop de curmale sau 3 linguri miere
  • 1 lingurita de scortisoara
  • fulgi de migdale pentru decorat

Metoda

    Pentru aluat
  1. Intr-un robot cu lama S sau un castron adanc amestecam faina, untul de cocos, sarea si zaharul pana capata aspect de frimituri. Apoi adaugam apa si mai amestecam putin pana se formeaza aluatul.
  2. Il formam cu mainile intr-o bila rotunda si neteda si il intindem cu facaletul pe suprafata presarata cu faina. Taiem cercuri mari rotunde de aluat, cu ajutorul unui cutter sau pahar, pe masura tavii noastre de muffins.
  3. Asezam aluatul in tavi si dam la congelator 10 min.
  4. Preincalzim cuptorul la 200 C, scoatem tava din congelator si coacem aluatul in gol 20-30 min (depinde de cuptor), dupa ce in prelabil am pus deasupra fiecarei forme un patrat de hartie de copt iar apoi am umplut fiecare carcasa cu monede sau fasole, pentru ca aluatul sa nu se ridice/umfle la copt.
  5. Cand aluatul e copt (nu trebuie sa mai fie moale, trebuie sa fie ca o carcasa), scoatem hartia de copt si fasolea, lasam sa se raceasca putin, iar apoi umplem formele cu feliute de banane.
  6. Intre timp clocotim laptele de soia, il luam de pe foc si punem inauntru bucatelele de ciocolata si zaharul/mierea + scortisoara. Amestecam viguros pana se topeste complet ciocolata si obtinem o crema groasa, dar totusi usor curgatoare.
  7. Turnam crema peste feliile de banana si decoram cu fulgi de migdale.
https://www.andie.ro/2013/05/30/tarte-vegane-cu-felii-de-banane/

tarte2 DSC_0218-copy DSC_0213-copy

Asa ca va reamintesc cu drag ca inscrierile la concurs se fac pana in data de 3 iunie 2013 (inclusiv), urmand ca a doua zi sa fie anuntati castigatorii unuia din cele trei cosuri de produse Inedit pe care le-ati putut admira aici. Daca aveti blog, tot ce trebuie sa faceti e sa mesteriti o reteta cu produse INEDIT (in care sa precizati acest lucru) si apoi sa-mi lasati un link cu articolul vostru fie la aceasta postare, fie la postarea cu placinta. Retetele voastre apar si aici pe blog, in bannerul din partea stanga a paginii. Astept cu mare-mare nerabdare ideile voastre si multumesc tuturor celor care s-au inscris deja!

tarte1 DSC_0231-copy

Love and vegan-banana-tartlets!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

18 COMMENTS

  1. Woow, ce draguuut! Am vazut deja suficient incat sa ma conving ca trebuie neaparat sa incerc si eu reteta ta de aluat fraged, varianta vegana. Asta pentru ca am o tava pentru mini tarte si sta cu eticheta pe ea in dulap….inca nu i-am gasit intrebuintare. Dar cand am vazut tartele tale, am stiut imediat de ce am cumparat tava aia :)
    Frumos tare, bravo! :*

    • Ancuta, fara exagerare – aluatul vegan e de o mie de ori mai fraged si bun decat cel cu unt. Singura problema e ca acum vara se lucreaza greu, deci va trebui sa fii rapida si fara ezitare. Insa nu ai cum sa nu reusesti! Partea buna e ca se lipesc usor bucatile unele de altele, iar eu abia astept sa vad in poze rezultatul! Sa nu uiti sa-mi spui cand incerci! Te pup.

    • Pai draga mea, poti folosi tava de muffins, eu asa am facut. N-are rost sa dai bani in plus, decat daca stii ca le folosesti des.

  2. Arata delicios! vreau sa incerc si eu reteta in weekend! pot inlocui laptele de soia cu lapte de migdale? Multumesc

    • Anca, cred ca da. Eventual sa adaugi lingura cu lingura, ca sa verifici consistenta. Laptele de soia e mai gros, de aia zic. Sa-mi spui cum a iesit!

      • woooowww aluatul asta cu unt de cocos e o adevarata revelatie!! multumesc tare mult pt reteta! are un gust super, dar am avut o problema: nu am putut sa scot cosuletele de tarta intregi din forme :( cred ca trebuia sa le ung cu ceva inainte…
        uite si o poza http://imgur.com/V7J73Ck :)

        • Bai dar cat de bine ti-au iesit! De fapt, nici nu se putea altfel :) Cu scosul. Ideea nu e sa ungi tava, aluatul asta nu se lipeste sub nicio forma, ca are destul de multa grasime. Ideea e sa il coci suficient, ca atunci se va dezlipi singur. La fel de adevarat e ca in cazul mini tartelor cu multe valurele operatiunea de scos e posibil sa fie mai dificila (de asta eu am facut in tava de muffins, pentru ca, odata racite, am putut sa le rotesc usurel pana cand s-au desprins, ceea ce tu imi imaginez ca n-ai putut la formele tale). O alta solutie ar mai fi sa pui putina hartie de copt pe fund, ca sa fie mai usor cu desprinderea. Te pup si iti multumesc pentru poza, a crescut inima-n mine!

    • Andreea, gasesti la Auchan, la magazine tip plafar, sau la orice magazin naturist online. Da un search pe google si imediat iti apare.

    • Caro, se poate, dar va avea un miros si gust usor mai pronuntat de cocos. Teoretic untul si uleiul sunt diferite: uleiul contine doar grasimea nucii de cocos (si se intareste la temperaturi mai scazute) iar untul are si pulpa de cocos mixata in el. Sincera sa fiu in majoritatea cazurilor cand ma refer la grasimea de cocos (ulei) atunci cand gatesc, o denumesc unt pentru ca e intarita, insa asta e o obisnuinta proasta a mea :)

    • Ana, le-am facut acum ceva vreme, dar daca nu ma inseala memoria mi-au iesit aproape 2 tavi, deci undeva pana in 20 buc. Depinde insa foarte mult si cat de subtire il intinzi, cum lucrezi cu el, cat de inalta e tava ta, etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here