Reteta mea favorita de sos de paste a tuturor timpurilor e si cea mai simpla din lume. Am invatat-o in Italia si de atunci ma vrajeste vara de vara, caci nu o fac decat atunci cand sunt rosiile in sezon si au gust adevarat. De data asta am incercat-o cu neshte macaroni mici facuti de mine in casa cu presa de paste de la Mr. Red, despre care vreau neaparat sa scriu in curand o postare, dar aman putin pentru ca vreau sa incerc toate marimile de paste si sa capat putin mai multa experienta cu ea, asa ca va rog sa aveti rabdarition. Ce imi place cel mai mult la ea e ca pastele se fac pe loc, nu trebuie sa astept ca dupa ce framant aluatul sa il las sa se odineasca si nici nu trebuie sa astept ca foile sa se usuce putin. Practic, pot sa ma apuc sa fac paste chiar inainte sa mananc si fara sa framant la mana de loc, ceea ce e tare fain! Ia uitati ce frumoase mi-au iesit!
Ingrediente
- 3 oua
- 300 g faina alba 650
- (alternativ, 500 g macaroni cumparati)
- 1 kg rosii de toate culorile si genurile, dar de gradina sa fie
- 1 captana de usturoi cu catei mari
- 2 maini busuioc genovez
- 3 linguri ulei de masline
- 1 cub mic unt
- 1-2 linguri parmezan ras
- 1-2 linguri mozzarella rasa
- sare si piper negru macinat dupa gust
Metoda
- Se fac foarte simplu: in bolul mixerului de masa (KA) punem faina si ouale si le amestecam bine cu paleta pentru coca. Cand incepe sa se formeze aluatul, o inlocuim cu carligul pentru aluat si mai mixam pana incepe sa capete o forma.
- Separam apoi aluatul astfel format in bile de marimea unei nuci, si le introducem prin presa de paste scurte. Pana facem sosul, lasam pastele la uscat pe o tava intinsa.
- Intr-o tigaie adanca incingem uleiul de masline.
- Se taie rosiile in patru (se lasa si cotorul) si se arunca peste uleiul de masline, rezistand eroic tentatiei de a adauga apa. Sosul din rosii se va lasa, si in curand se va forma o zeama buna, fara sa fie nevoie de altceva. Focul sa fie mediu, ca sa nu va sara uleiul in toate partile.
- Se adauga cateii de usturoi (cat mai multi!) in sosul de rosii impreuna cu o mana de frunze de busuioc intregi si se lasa pe foc amestecand ocazional pana cand se formeaza un sos gros. Veti observa ca: 1. cateii intregi de usturoi se vor coace in sosul de rosii, se vor inmoia si vor deveni superbi si 2. pulpa rosiilor va disparea de la sine, lasand loc doar sosului.
- La sfarsit adaugam sare, piper, untul si branzele, amestecam bine, presaram restul de busuioc si sosul e gata.
- Fierbem pastele, le scurgem de apa, apoi le adaugam peste sos, in tigaie, si le mai mermelim un minut doua.
Reteta asta este, de departe, Sfantul Graal al retetelor de paste cu sos de rosii. Simpla, gustoasa, usor de facut. Nu exista un inlocuitor mai bun, pur si simplu nu exista. Iar cand pastele sunt facute de mana voastra in casa, well.. atunci chiar ca ati ajuns in rai. Merge sosul asta cu orice tip de paste, asa ca profitati cat mai e sezon: e foarte important ca rosiile sa fie naturale si cu gust bun.
Love and juicy tomatoes!
PS Please be kind. Please, do not let hatred blind you. No life is meaningless. All life is equal.
Ai de capu’ meu! Norocul tau ca am venit de la mama cu vreo 20 de pungi de paste de casa. Si ca azi mi-am gatit paste cu varza rosie si sos de smantana cu muult usturoi! (de parca nu as manca paste minim o data pe saptamana :)) ). Mda, asa e cum zici tu, intalnirea cu pastele de casa e ceva ce ramane adanc imprimat in memoria papilelor si face intoarcerea la pastele cumparate imposibila (si daca chiar se intampla situatia asta catastrofala, e cel putin dureros :)) ). Te pup! (cu drag de paste de casa si de necuvantatoare)
Sosul meu preferat pentru paste! Vorba ta, sos de rosii pentru paste mai bun de atat, pur si simplu nu exista :) Ca din partea unui mare mancator de paste, pot sa dau un fel de sfat: sosul asta merge foarte bine cu fusilli pentru ca se prinde mai bine de ele decat de alt fel de paste :d
perfect! tot ce mai imi trebuie e o masina pt paste :)
Kittenhood?! Is it really you?? /faints
Sosul acesta este ceva… senzational, fooarte foarte gustos, il vazusem facut de un italian la tv, dar nu retinusem decat ca rosiile se pun peste uleiul incins. Acum l-am facut si sigur nu-l mai uit, la cat este de bun. Multumesc Andie !
Oare se poate pune in borcane (la cuptor) pentru iarna ?
Ionela, io ti-am zis :) Cred ca se poate pune si la borcane, nu vad de ce nu? Ce idee mi-ai dat :) Daca sunt sterilizate si inchise bine, aia e.
o fi cu sos simplu de rosii dar arata foarte bine, ii da o culoare unica si cred ca un gust super bun, trebuie incercata reteta, oricum bravo :)
Da, noi deja punem sos din asta la conserva :)
[…] cand avem nevoie de ceva super-rapid si hranitor, la carbohidratii din ele apelam. Sunt moarta dupa sosul de rosii, imi place enorm pesto, dar mereu vreau “si altceva”. Asa mi-a venit ideea sa transform […]
[…] se pare ca asta e cel mai mare secret al oricarui bucatar: calitatea si prospetimea ingredientelor. Sosul meu de rosii iese cel mai bun in miezul verii, cu rosii de sezon, cu busuioc din gradina si usturoi proaspat […]
[…] Pana atunci, in acest articol admirati pozele facute ca exemplu de styling si shooting cu lumina artificiala de mine si Cata. Reteta de paste o gasiti aici. […]