Tarta cu kale si-un giveaway aromat

34

Prin bunavointa Catalinei (care a reusit anul acesta o recolta senzationala in gradina mamei ei!), am avut fericirea de a gusta pentru prima oara kale, cunoscuta la noi si sub numele de varza furajera. Desigur, atunci cand auzi cuvantul furajer in nume, nu simti impulsul sa dai iama in mancarea respectiva, insa cu kale e cu totul alta treaba. Kale este o specie de varza, dar nu are forma clasica cu care ne-am obisnuit, ci consta mai degraba in niste frunze lungi si rezistente, aducand mai degraba a frunze de gulii sau sfecla. In America este unul dintre cele mai “hip” si folosite alimente la momentul actual, pentru ca e plina de nutrienti: are mai mult fier decat carnea de vaca, mai mult calciu decat laptele si de 10 ori mai multa vitamina C decat spanacul. E saraca in calorii (ceea ce o face ideala pentru cei care tin sa slabeasca), antiinflamatoare, reduce colesterolul si riscul de boli de inima, si tot asa. Din pacate, nu se gaseste la noi in piete, insa sunt anumiti producatori care o cultiva, ca de exemplu cei de la Bio Dumbrava.

M-am perpelit tare mult gandindu-ma ce as putea face cu ea, tinand cont ca oportunitatea de a avea kale in bucatarie e mai rara ca Papa la discoteca. In final, m-am decis: tarta cu kale, ceapa rosie, pere, branza de capra si plante aromatice! Mi-am imaginat ca va fi un regal de arome, si chiar asa a si fost.

DSC_0349-copy

Am pus in ea cam tot ce aveam prin frigider, inclusiv felii de zucchini, salvie, oregano si busuioc proaspat, precum si o ceapa rosie mare, cam asa:

Tarta cu kale, pere, branza de capra si plante aromatice

Tarta cu kale, pere, branza de capra si plante aromatice

Ingrediente

  • 800 g aluat de foietaj
  • 8-10 foi de kale
  • 1 ceapa rosie mare
  • 2 pere mici
  • 100 g mascarpone
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 150-200 g branza de capra
  • ulei aromat cu cimbrisor
  • frunze proaspete de salvie, busuioc si oregano
  • 2 linguri seminte de dovleac
  • 1 dovlecel mic

Metoda

  1. Am scos foile de aluat din congelator si, in timp ce ele se dezghetau, am pregatit amestecul pentru tarta.
  2. Intr-o tigaie adanca am incins doua linguri de ulei aromat cu cimbrisor, am taiat ceapa rosie fideluta pe lung si am aruncat-o in tigaie, unde am calit-o pana s-a inmoiat putin. Am adaugat frunzele de varza taiate fasii si am mermelit pana s-au inmoiat si ele. Nu de tot, trebuie sa-si pastreze putin din culoare.
  3. Intr-un castronel am batut oul, am adaugat mascarponele si branza de capra faramitata si am facut un amestec omogen, in care am mai aruncat si putin piper negru. Am turnat acest amestec peste kale, impreuna cu semintele de dovleac si frunzele de plante aromatice. Am amestecat bine cu mana.
  4. Am taiat cele doua foi de foietaj in doua, pe lung si, cu varful cutitului, am crestat o margine de 1 cm din aluat, avand grija sa nu tai aluatul de tot: practic, am creat un dreptunghi in interiorul caruia sa asez compozitia.
  5. Am impartit compozitia in 4 si am intins-o in interiorul fiecarui dreptunghi format, am pus deasupra felii de pere in coaja si felii de dovlecel ultra-subitiri, taiate cu cutin econom.
  6. Am uns marginile tartelor cu ou batut (sau se poate cu smantana) si am dat la cuptorul preincalzit la 200C pana cand aluatul s-a infoiat si s-a aramit bine.
https://www.andie.ro/2013/09/19/tarta-cu-kale-si-un-giveaway-aromat/

Observati ca nu am pus sare – asta pentru ca branza mea era deja foarte sarata! Mirosurile care s-au raspandit prin casa ne-au terminat si vreau sa va zic ca am mancat o tarta si jumatate calda, atat de buna a fost. Era cat pe-aci sa-mi fie rau, dar am scapat :)

tarta-kaleDar de ce va zic eu de plantele aromatice? Pentru ca, impreuna cu Vlad de la Arome si Gusturi Naturale, v-am pregatit un giveaway de neratat :) Dam 10 ghivece de salvie proaspata la 10 fericiti care intra pe site-ul Arome si ne spun trei plante pe care le cultiva Vlad intr-un comentariu la aceasta postare. Facem apoi tragere la sorti, fix peste o saptamana, pe 26 septembrie si anuntam castigatorii. (Nota bene – ghiveciul de metal din poza nu e inclus, ala e al meu, oameni buni! :) Se da strict ghiveciul cu planta.)

salvie-si-ulei-2In plus, Vlad v-a pregatit si o surpriza deosebita: toti cititorii blogului au reducere la pachetul EXTRACT DE VANILIE + ULEI DE MASLINE AROMAT CU CIMBRISOR SI USTUROI, pe care vor plati numai 40 lei daca il anunta pe Vlad ca doresc sa profite de promotia oferita aici pe blog. Trebuie sa va spun ca ambele sunt facute natural, din ingrediente de cea mai buna calitate, testate si para-testate de mine, caci sunt clienta fidela inca de cand a inceput Vlad sa puna busuioc in gradina :)

DSC_0379-copy

Acestea fiind zise, va invit sa va bucurati de aceste minunate produse, asa cum m-am bucurat si eu: ca un copil care a primit doua jucarii frumoase si noi :)

Love and kale and sage and vanilla!

LATER EDIT:

Conform Random.org, castigatorii sunt:

Cristina, Pedra, Ada, Margot, Mihaela, Emiliana, Raluca B., Ancuta, Simona si Pamela Ignat! Felicitari fetelor! Pentru a intra in posesia premiului, va rog mult sa in contactati pe Vlad, AICI. Daca intr-un termen rezonabil nu dati niciun semn, o sa facem o noua extragere. Va pup si va multumesc ca ati participat!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

34 COMMENTS

    • Macy, scrie in prima propozitie a postarii – de la Catalina, prietena mea, care a pus in gradina, cu samanta comandata din Anglia. De cumparat am si zis, se gaseste la Biodumbrava :)

  1. Suna asa bine tarta ta dar eu cred ca as exclude perele. Sunt putin sceptica in a folosi fructe in mancaruri sarate. Prejudecati much?:) Kale e varza de fapt? Eu ii spusesem maca-mii ca inseamna frunze de sfecla. Pt ca vreau o plantuta noua(multe le-am consumat sau mi-au murit) dintre plantele aromatice voi enumera leusteanul, cimbrisorul si busuiocul.

    • Simona, perele ii dau tot zing-ul, crede-ma. Si eu eram foarte sceptica, pana m-am prins cat de misto sunt, de exemplu, pe gratar cu salata verde si branza albastra. Gustul usor dulceag din para completeaza perfect tarta, trust me. Io zic sa le pui peste, si daca nu-ti plac sa le dai la o parte – dar ceva imi spune ca nu le vei da la o parte :)

  2. smecher site-ul lui Vlad, tare ma incanta chives, busuioc rosu si lamaita :)
    cat despre reteta, arata divin..de-am putea simti si gustul prin intermediul calculatorului..

  3. Salut! Eu sunt Beatrice si sunt dependenta de tarte. Si ciuperci. Sunt intr-o mare frenezie, adica … vreau sa iti spun ca eu la noua jumate seara poftesc cu mare, mare durere in suflet.
    N-am mai putut sa ma abtin. Mi-a fost greu. Desi stalkerita, cel mult like-erita din fire, mi-am facut avant sa comentez, caci am vazut ca ti-ai schimbat fotografia si sunt taaare fericita sa observ ca intra toata lumea pe fagas de toamna cu mine! <3

    • Buna Beatrice! :))))
      Eu acum imi rod unghiile, sa nu ma duc cumva sa mai mananc o portie la ora asta. Si da, sunt in ritm de toamna, ca tot lucrez la VEG si sa vezi acolo nebunie. Numarul asta o sa fie epic, sau n-o sa fie deloc. Deci o sa fie epic :)

  4. Eu folosesc busuioc ,salvie si lamaita !
    Super reteta de tarta !Ai incercat si frunzele de sfecla mangold ?Mie mi se par mai gustoase decat kalele!

  5. Nu auzisem de site-ul lui Vlad pana acum, dar deja mi-am facut lista pentru prima comanda. :-)
    Printre plante am vazut busuioc, cimbrisor si salvie.

  6. M-am indragostit de tarte de cand te-am descoperit. La 6 dimineata eu fac tarta ca e in comanda de cu searas de la pruncii mei. Si facem aluatul cum ne-ai invatat tu:) Totu e in delir gustativ:) pentru concurs salvie, busuioc rosu, leustean.

  7. Busuioc pitic grecesc,busuioc rosu,chives,cimbrisor,coriandru,roinita …

    Super reteta,inclusiv pozele ,o mananci din ochi …Vlad ( Arome ) are like-ul meu pe fb de ceva timp !
    Multumesc de invitatie !

  8. Buna, Andie.
    Ma tot uit cu pofta pe siteul tau de ceva vreme, ca o vegetariana pofticioasa ce sunt. Arata foaaarte bine mancarurile tale, doar ca eu nu prea gatesc (poate o sa ma apuc serios de facut mancare candva, curand. Sper. Poate…). Asa ca felicitari si multumesc ca impartasesti cu noi reusitele tale culinare.
    Pentru concurs: busuioc, cimbrisor, coriandru.

  9. Yupiii este prima oara cand castig . Saptamana viitoare fac si eu baghetele si te anunt cum o sa fie.te pup

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.