De mult timp imi doream sa identific un fel de mancare savuros, sanatos, vegan, si pentru care sa nu trebuiasca sa muncesc mai nimic. Adica maxim 10 minute. Aveam eu o idee in cap, dar nu aveam inca oala pentru cuptor cu capac. Cand asta s-a rezolvat, nimic nu mi-a mai stat in cale. Ladies and gentlecookmen, va prezint cu mare onoare tocanita de legume cu ce ai prin casa!!
Caci da, al doilea aspect al retetei ideale era ca trebuia sa fie extrem de versatila. Adica sa nu stea gospodina dumneamea stresata ca nu are in casa ceapa galbena sau cartof dulce, ca ii trebuie fix 215 g varza alba sau o conserva intreaga de fasole rosie. Nu, nu, nu. Aceasta reteta trebuia sa imbine ceea ce se exista prin casa, camara, congelator, frigider, balcon, la modul cel mai armonios cu putinta. Iat-o!
Ingrediente
- Ce am facut eu a fost foarte simplu. Atat de simplu incat practic nici nu necesita o reteta, ci mai degraba explicatii ale procesului de productie.
Metoda
- Am luat una bucata oala de cuptor cu capac (foarte important acest aspect) in care am turnat un borcan de suc de rosii facut de maica-mea. Merg si rosii intregi din conserva, si suc cumparat, ce aveti voi. I-am tras si cu vreo 4-5 linguri de ulei de masline si 4 catei de usturoi zdrobiti. Apoi a inceput goana dupa legume; am identificat in casa urmatoarele: 1 cartof dulce, 1 ceapa, 1 morcov mare, 1 mana varza alba si 1 mana varza rosie tocata, 2 maini mazare din congelator (ca imi place mie mult, ce sa fac), 1 conserva de fasole rosie, 1/2 dovlecel taiat rondele. Le-am aruncat asa tocate pur si simplu peste sosul de rosii cu ulei de masline, am adaugat 3 crengi de cimbru, sare, piper si neste vegeta facuta in casa de Daciana, si am inceput sa mestec fara mila, ca sa imbrac legumele in sosul de rosii. La final, chiar inainte sa bag in cuptorul preincalzit la 200 C, am turnat 1 cana mica cu apa peste amestec. Am pus capacul si in 30 minute legumele mele erau gata, inabusite, coapte si frumoase foc.
Zic frumoase foc pentru ca au avut niste culori splendide, splendide, absolut splendide!!! Nu mai vorbesc de gust.. s-au copt inabusit, in suc propriu, si au iesit un deliciu. Si, tineti minte – se poate face cu orice fel de leguma aveti prin casa, important fiind sa existe o baza lichida (fie apa cu vegeta naturala, fie suc de rosii), sa puneti ceva plante aromate (eu am pus cimbru), sa fie inabusite sub capac si sa mearga impreuna cat de cat. Singura parte naspa a fost mirosul. Nu al legumelor, caci ala a fost demential, ci al.. oalei de ceramica. Bai, a eliberat aia o duhoare de mi-a mutat nasul, a trebuit sa stau cu toate geamurile deschise si tot imi venea sa bleah. Stie cineva daca va disparea vreodata acest miros, pe masura ce o folosesc, sau sunt condamnata sa ma uit la ea din dulap?
Merge tare bine insa cu un pahar de vin fiert cu scortisoara si cuisoare, Doamne-ajuta-ma. Hai va pup, ca vorba lunga-i saracia omului.
Love and baked veggies!
Un an nou fericit Andie! Anul care tocmai a inceput sa-ti aduca numai bucurii, sanatate si sa nu lase nici-o urma de suparare in viata ta! Te pup
Draga mea Poliana – ce-mi doresti tu mie, iti doresc si eu tie, dar inzecit :) Sa stii ca si eu mi-am propus sa fiu mai serena si mai concentrata in ceea ce fac si, desi stiu ca o sa vina vara si o sa ma lenevesc, acuma lasa-ma sa cred ca rezolutiile mele vor dura o vesnicie :) Hugs!
Mmmm ce-mi place bejul ala din backgroundul primei poze (potrivit cu cel de sub oala). Scoate asa frumos in evidenta preparatul (care arata excelent! ) :)
Numai ochiul tau antrenat la frumos ar fi putut sa vada asa ceva, ca al meu n-a vazut neam. Noroc ca mi-ai atras atentia :))
Salve. Am 2 intrebari.:
1. oala ta e din lut?
2. daca e din lut, e glazurata pe interior?
Melcule, e din lut, da, e glazurata pe interior. Glazurata in sensul ca are un invelis lucios/ lacuit prin care nu se vede lutul. Vreun sfat, ceva?
Sfat nu as putea da, decat poate sa contactezi producatorul cu privire la aceasta problema.
Eu eram curioasa daca pe eticheta scria ceva referitor la glazura – cu sau fara plumb? Am primit si eu de curand o oala din lut cu capac si am investigat un pic subiectul. Ce-am facut eu a fost sa o scufund in apa 3 ore (desi cred ca a fost inutil, ea fiind glazurata) si apoi sa o umplu cu apa si sa o bag la cuptor pentru vreo 2-3 ore. La a mea nu s-a simtit niciun miros suspect in timpul “fierberii” la cuptor, dar posibilitatea ca glazura sa fie pe baza de plumb m-a facut sa o dau deoparte, cel putin momentan :D
Ce producator draga mea, ce producator? Ce eticheta? E luata de la un magazin de antichitati :)
Insa e clar ca nu o voi mai folosi, poate sa o pastrez pentru poze, iar daca nu sa o dau. Asta e, ce sa-i facem.
Imi pare rau :(
Ei asi, asta e viata. O dau si-mi aduce Dumnezeu alta de 10 ori mai frumoasa.
Povestea cu cratita imi aduce aminte de oala mea de fiert sarmale, luata de la piata.Mindra nevoie mare ca in sfirsit o sa fierb si eu sarmale in oala e lut, am umplut-o cu sarmale, am pus-o la fiert…la sfirsit asa bine mirosea totul, si cind am deschis-o, surpriza! Deasupra sarmalelor era o pojghita argintie-negricioasa….Toti peretii interiori au lasat mizga aia argintie….asa ca am preferat sa nu risc si am aruncat oala cu tot cu sarmalele la gunoi! Cred ca emailul era pe baza de plumb.
Auch! Double auch! Sa stii ca mie nu mi-a iesit vreo pojghita, dar mirosul ala m-a omorat. Inca am oala acasa si ma uit la ea, dar nu stiu ce sa-i fac… Iar eu, cand sunt incapabila sa iau o decizie o aman la nesfarsit. Iata rezolvarea! :)
Unde este butonul print , te rog , ca vreau sa salvez reteta ? Multumesc
Rodica, reteta era practic atat de simpla ca nu am crezut ca va fi cineva interesat sa o salveze, si nu pusesem buton de print. Acum, la cererea ta, l-am adaugat.
Multumesc. Cand nu am inspiratie in bucatarie consult un folder cu retete.
Andie, intrebare de om prost:daca n-am vas de-asta pot sa folosesc un vas de sticla?Are si capac!:))
Sigur ca poti de sticla! Tot secretul e sa aiba capac :) Asa cum a facut Rodica, ea a prins secretul vad :)
Eu am facut tocanita deja de doua ori. O data cu cartof dulce,mazare,varza alba,ceapa,gulie,dovlecel,conopida,morcov,ardei si suc rosii. A doua oara cu aceleasi ingrediente dar varza a fost varza rosie si cartoful a fost alb, de-al nostru romanesc. Nici eu nu am vas din acesta, am un vas pyroflam cu capac yena. A iesit foarte buna de fiecare data ! Cu siguranta merge si in vas yena cu capac. Autoarea retetei ce spune ?
[…] gatesc cel mai des? Clasice. Tocanita de cartofi, mancare de mazare, mancare de fasole verde, ghiveci de legume, tocanita de rosii, curry, risotto, ciorba de legume, supa de rosii, mancare de praz, pilaf, ce zic […]