Buzunare cu legume si doua paste tartinabile delicioase

21

Cand ma gandesc la ceea ce o sa va prezint acum imi vine sa ma bat singura pe umar: retetele astea sunt atat de practice, atat de usor de facut si atat de prietenoase cu sanatatea noastra incat, cum sa va zic, I had you at hello! Pentru ca de ceva timp o ard ba cu dulciuri, ba cu concursuri, m-am gandit sa va ofer azi nu una, ci trei retete. Da! In spatele lor sta o frustrare care ma macina de ceva timp: imi doream sa am paste tartinabile pentru dimineata si seara, pentru acele momente cand n-ai timp sa gatesti si cea mai simpla alternativa e sa te repezi la frigider, sa dai cu o unsoare pe o felie de paine, sa bei un ceai si gata. De foarte multi ani eu nu mai cumpar paste tartinabile din comert, mi se par o infectie, pline de porcarii inimaginabile, si de 13 ani am renuntat la branza topita si margarina, pentru ca erau cel mai mare bleah evar. In mod clar aveam nevoie de alternative viabile, eventual cu continut redus de lactate, insa suficient de gustoase incat sa le manance oricine din familie, chiar si omnivorii. O vreme am intins pe paine pesto si rosii uscate in ulei, insa mi-am dat repede seama ca nu sunt suficiente.

Asa ca astazi m-am asigurat ca am in casa ingrediente cat mai proaspete, caci asta e principalul factor al succesului, si am pornit sa-mi indeplinesc visul. Uitandu-ma la tot ce aveam pe masa, am reusit sa pun cap la cap o pasta de sfecla rosie si o pasta de branza de vaci cu busuioc, dupa cum urmeaza.

DSC_0074-copyIngredientele pentru pasta de branza si busuioc nu sunt deloc complicate. Evident, verdeata poate fi inlocuita cu alta – gen chives, patrunjel, marar – dar eu am optat pentru busuiocul genovez pentru ca aroma e cu totul alta, mult mai puternica si bogata. Ii puteti adauga si ceapa verde, dar nu v-as sfatui pentru ca ceapa ii va schimba gustul in rau pe masura ce sta la frigider. Mai degraba adaugati proaspata, inainte de servire. DSC_0090-copy

Pasta de branza de vaci si busuioc

Ingrediente

  • 400 g branza proaspata de vaci (fara smantana sau alte adaosuri)
  • 1 caserola frunze de busuioc genovez (100-150 g)
  • 2 maini nuci romanesti
  • sare roz de Himalaya dupa gust

Metoda

  1. Intr-un procesor punem nucile si frunzele de busuioc si mixam bine pana se maruntesc.
  2. Adaugam branza de vaci si sarea dupa gust si mai mixam putin.
  3. Se pastreaza la frigider in cutie inchisa ermetic, maxim o saptamana.
https://www.andie.ro/2013/11/06/buzunare-de-legume-si-doua-paste-tartinabile-delicioase/

De departe insa vedeta serii a fost pasta de sfecla rosie. Desi am mai avut alte tentative si in trecut, asta parca mi-a placut si mai mult; e drept, am imbogatit-o cu o lingura de unt si am renuntat la crema de soia, dar nu cred ca asta a fost motivul, ci aditia de nuci si zeama de lamaie. Pasta se face din sfecla coapta, dar eu va sfatuiesc atunci cand cumparati sfecla sa luati mai multa, sa o coaceti pe toata odata, si apoi o parte sa o faceti pasta, alta sa o faceti salata, alta sa o folositi in mancare sau sa congelati, etc.

DSC_0098-copy veggie-pockets

Pasta tartinabila de sfecla rosie

Ingrediente

  • 2 cani felii de sfecla rosie coapta bine
  • 1 lingura unt proaspat de tara
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1/2 lingura otet de vin rosu
  • 1 lingura rasa de mustar clasic
  • 2 maini alune de padure crude
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • sare, piper si cimbru uscat dupa gust

Metoda

  1. Intr-un robotel/blender se pun alunele si se macina bine.
  2. Se adauga restul ingredientelor si se mixeaza atent: ne mai putem ajuta si de lingura daca e nevoie (numai cand mixerul nu functioneaza!) sa amestecam mai bine.
  3. Nu urmarim sa obtinem o pasta foarte fina, e placut sa mai intalnim si bucatele mai mari de sfecla.
  4. Pasta se poate pastra la frigider in cutie inchisa ermetic sau se poate congela.
https://www.andie.ro/2013/11/06/buzunare-de-legume-si-doua-paste-tartinabile-delicioase/

De ce am adus in discutie aceste paste tartinabile? E simplu. Pentru ca, pe langa faptul ca pot fi folosite pe orice felie de paine, proaspata sau prajita, ele se potrivesc nemaipomenit de bine in lipii, caci, nu-i asa, nu intotdeauna se intampla sa avem paine de calitate in casa. Mie imi plac foarte mult lipiile libaneze, in principal pentru ca au ingrediente cinstite: apa, faina, sare. Nu trebuie sa-mi fac griji cu privire la emulgatori si coloranti si, in plus, nici nu bagi in tine atat de mult gluten/carbohidrati. Nu ca n-as fi fan amandoua, dar uneori e bine sa o mai si rarim, sa mai dam o pauza, mai ales daca tinem la silueta.

veggie-pockets2 Pana de curand am fost convinsa ca singurul mod in care puteam manca lipiile era daca le foloseam ca pe tortillas, adica daca inveleam in ele legumele. Nu-i un secret faptul ca niciodata nu reuseam sa fac asta ca nenii de la Calif si ca mereu imi curgeau sosurile si ingredientele pe mine. Pana azi. Azi am zis stop, am taiat lipia in doua si, surpriza, s-a despartit in doua intocmai ca un buzunaras, numai bun sa bag eu bunatati in el. Probabil ati vazut ca, atunci cand sunt coapte, lipiile se umfla foarte mult, aratand ca niste pernute – ei bine, am profitat de asta si m-am folosit de cele doua straturi pentru a produce buzunarase cu legume. Ta-dam!

veggie-pocket2I know, I know, nu-i asa o miscare de geniu, dar va rog, lasati-ma si pe mine sa ma simt mandra de mine macar un pic :)

De aici, totul a fost foarte usor:

Buzunare de legume

Buzunare de legume

Ingrediente

  • 2 lipii proaspete
  • 2 ardei colorati
  • 1 rosie mare
  • 1/2 ceapa rosie, taiata rondele
  • 100 g branza sarata maruntita (telemea de capra)
  • salata verde
  • felii de dovlecei taiate cu economul
  • seminte de canepa
  • pasta tartinabila cu branza/sfecla

Metoda

  1. Taiem fiecare lipie in doua si desfacem fiecare parte intr-un buzunaras. Ungem una din laturi cu pasta tartinabila (de sfecla sau branza), apoi adaugam, in straturi ardeiul taiat rondele, rosia taiata felii, branza maruntita, ceapa, feliile de dovlecei, salata maruntita si semintele de canepa.
  2. Daca e nevoie, putem pune ketchup sau mayo de casa. La cea cu sfecla nu a fost absolut deloc nevoie, dar la cea cu branza a fost putina nevoie de sos de rosii.
  3. Servim pe loc.

Notes

Este foarte important sa folosim ingrediente proaspete si de sezon, altfel gustul nu va fi acelasi.

https://www.andie.ro/2013/11/06/buzunare-de-legume-si-doua-paste-tartinabile-delicioase/

DSC_0128-copy veggie-pocket3DSC_0143-copyNu mai am nimic de zis. Stiu ca v-am schimbat din nou viata :)))) Muhahahaha!

Love and veggie pockets!

21 COMMENTS

  1. Parca imi vine sa ma dau pe vegetale de tot , la ce bunatati am gasit pe aici !! Imi place pasta de branza, de sfecla nu am facut , dar buzunarasele sunt aratoase tare!

  2. Mai, tu esti un geniu! M-am folosit si eu de varianta asta pentru falafel la un moment dat, insa pe urma am uitat definitiv. Dar parca tot dupa pita aia pufoasa speciala pentru buzunare tanjesc, ca parca fustita asta subtirica de paine e prea firava. But that’s just me.
    De altfel, se pare ca azi am fost in sincron. Am trantit cele mai girly paste roz pe care le-a vazut neamu meu vreodata. O splendoare! Astept dimineata doar ca sa-mi manjesc restul de compozitie pe paine de parca m-as trezi direct in Disneyland.

    • Dearest darling, dar unde gasim noi pita pufoasa? Ca eu n-am prea vazut pe aici, jur.
      In rest, stii cum e: great minds think alike!

    • Anda, ma bucur din suflet! Eu asta seara am reciclat pasta asta si parca dupa o zi de stat, aromele s-au asezat si mai bine.

  3. La pasta de branza mai poti incerca o combinatzie de nuci coapte si coaja de portocala caramelizata cu cafea si zahar brun ;)

    • Deea, cand o sa ma simt sexi sa stii ca o sa incerc sa caramelizez niste coaja de portocala cu cafea si zahar brun. Nu m-as fi gandit ever la combinatia asta!

  4. Am ajuns pe blogul tau pt ca sotul din dotare s.a imbolnavit. Am aflat de curand ca are cancer si in cautarea mea am aflat ca mancarea sta la baza tuturor relelor. Mi.e greu sa trec un carnivor inrait la o dieta alcalina si mi.e foarte greu sa gatesc altfel. O sa rasfoiesc bine blogul. Multumesc

    • Of Andreea, imi pare rau sa aud. Parerea mea (neavizata) e ca, pe langa mancare (ce are rol major) sunt si alti factori la mijloc: poluarea, genetica, stres-ul, diferitele probleme emotionale, etc. E o combinatie de lucruri, insa cu siguranta schimbarea stilului de viata ajuta. In familia mea, de fiecare data cand au fost probleme, medicii au recomandat trecerea pe un regim fara carne, care stimuleaza cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase. La fel e si cu lactatele, asa ca sa ai grija si acolo.
      Eu te-as sfatui sa investighezi putin despre cura cu suc din iarba verde de grau, am auzit ca are efecte spectaculoase in lupta impotriva cancerului. Multa sanatate va doresc!

  5. […] Cumpar multa sfecla, ca sa nu incing cuptorul degeaba, apoi I get creative with it. Salata, supe, paste tartinabile si acum si… burgeri. Sfecla asta e super-smechera, cum de altfel ar fi trebuit sa va prindeti […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.