Pepitas si un sambure de petrecere/ Pepitas

12

Dupa cum stiti, se apropie Sfantul Andrei, moment de mare sarbatoare si bucurie pentru toti Ardeii si Andrelele din Romania, marcat printr-o cruce cu rosu in calendarul crestin-ortodox de pe iPhone :P Puse pe fapte mari si mancat mult, doua astfel de Andrele s-au reunit la nivel inalt, inconjurate de feluri de mancare delicioase si invitati alesi pe spranceana, calitatea principala pentru selectie fiind apetitul masiv si rezistenta stomacala demonstrata.

Andreaua evidenta din poveste sunt eu; invitata misterioasa a fost nimeni alta decat Andreea de la Taste Bazaar, cu tot cu hubby si mancare arabeasca la pachet (asa da, asa da!). Bai, am mancat ca spartii, ca spartii, pana ne-am rostogolit pe covoare, canapele si alte instrumente ajutatoare, ca niste gravidute in luna a noua gata sa livreze.

Andruta a adus asa: hummus cu seminte de pin (peste care eu am aruncat un za’atar ascuns strategic in dulap), salata tabbouleh, crema de branza cu ceapa verde, lipii, ras afour, doua siroape senzationale facute de mama ei – de brad si trandafir – si un cozonacel raw de l-a dat pe spate pe Adi, cu tot cu scaun! Senzatia senzationala a evenimentului a fost insa painea cu pesto si rosii uscate…are fata asta niste maini si o inspiratie… Eu am prestat un guacamole cu nachos (un avocado a facut firma de ras prin prezenta sa necoapta), pepitas, mini tartele cu tapenada de masline negre, grisine cu gris de-ale Laurei, ice-tea cu portocale si menta, un gratin de cartofi cu rozmarin (reteta e pe vine), tort de ciocolata si migdale si, evident, cupcakes cu fructe de padure. Pe ultima suta de metri, ingrozita ca mancarea nu va fi de ajuns (!?!?), am bagat si un tian de legume la cuptor.

Sa ne scuzati de poze: am fost prea concentrati pe digestie ca sa ne mai arda de altceva; de asemenea, cozonacelul raw, gratinul, tianul si ras afour-ul nu au apucat sa vada lumina blitzului, intrucat eram prea preocupati cu … mana si gura individuala, aflate in continua miscare de la si inspre mancare.

Dupa aceasta mega-introducere, va las cu reteta nemaipomenitelor pepitas, succesul oricarei chermeze reusite. Se fac in fix 2 minute, se servesc calde si sunt o senzatie. Daca-mi aratati un musafir care le gusta si nu-i plac, io-l mananc pe loc. Poza-i naspa, gustul lung.

Pepitas

Ingrediente

  • 250 g seminte de dovleac, decojite
  • 4 catei de usturoi, zdrobiti
  • chilli uscat, taiat maruntel
  • 1 praf de sare, dupa gust
  • 1/2 lingurita de zahar

Metoda

  1. Intr-o tigaie non-aderenta prajim usor semintele pana se rumenesc vag si incep sa pocneasca.
  2. Adaugam usturoiul si mai lasam 1-2 minute, amestecand usor cu o lingura de lemn. Inglobam si chilli-ul si sarea, mai amestecam putin si dam deoparte.
  3. Presaram si zaharul si amestecam bine.
https://www.andie.ro/2011/11/28/pepitas-si-un-sambure-de-petrecere/

 

Se servesc calde, insa avertizati-va musafirii: daca nimeresc vreo bucata de chilli e posibil sa va zboare de pe scaune fara prea multe explicatii! In rest, voie buna!

Love and chilli,

Andie

PS Vreau sa-i multumesc inca o data Andreei si lui Madalin pentru o zi si o prezenta minunate. Va astept oricand sa repetam festinul!


Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

12 COMMENTS

  1. oare e dubios daca uitandu-ma la toate astea, as lua-o de la inceput, desi n-am digerat bine tot ce am mancat ieri? :D
    1.pentru pepitas garantez si cred ca bag repede si eu o portie diseara
    2.ice tea-ul : demential
    3.felul principal : delicios
    4.desertul…de vis
    5. acel avocado mai putin copt nici nu s-a simtit
    pozele inainte si dupa spun perfect povestea pranzului de ieri.a fost perfect!multumim :)

    • Deci nu numai noi ne chinuim cu digestia :)) Pardon, eu, ca Adi tocmai mi-a umplut casa de ras afour… daca l-ai fi vazut ce fericit era, draga mea… ti-ai facut pomana! :))

  2. ce frumos! La multi ani fericiti in avans, pentru amandoua! :*
    si eu ador pepitas asa ca voi testa curand reteta ;)

    seara frumoasa!

    • Multumiiim, draga noastra Emily! La mine sa stii ca nu exista party fara pepitas, sunt arma mea secreta cu care dau tonul ;) Te pup, o seara plina de bucurii! (vin sarbatorile, vin sarbatorile!)

  3. Suna bine pepitas astia, cred ca ii incerc si eu pentru picnicul din weekend. Sigur sunt seminte de floarea soarelui? Initial am crezut ca sunt de dovleac, dupa culoare. Chili am doar ceva praf, crezi ca merge si ala sau e mai bine sa fac rost de chili uscat? Apropo, unde il gasesc? :)

    • OMFG! OMFG! Scrisesem de floarea soarelui, dar ele sunt de dovleac toata ziua! Pfuai, ce bine ca ai vazut si mi-ai spus. Am indreptat. Chilli uscat gasesti peste tot, inclusiv la supermarketuri sau la magazinul din colt. Cred ca poti sa pui si praf, dar incearca mai intai cu mai putin, si apoi cu mai mult :)

  4. Hm..acum am vazut ca se servesc calde..deci poate n-ar fi o idee prea buna pentru picnic? Eu tind sa cred ca merg si reci, tu ce zici?

    • Oana, eu mereu le iau la picnic! Merg si reci, fara probleme. Stii cum fac eu? Cu 10 minute inainte sa ies pe usa pun de pepitas, pentru ca sunt gata fara efort in maxim 5 min. Apoi le torn pe toate intr-o caserola cu capac si le iau cu mine la picnic. ABSOLUTELY NO COMPLAINTS SO FAR. :)

      • Perfect, probabil asa o sa fac si eu. Tare as vrea sa fac cupcakes cu cafea, dar sunt vreo 2 prieteni neconsumatori de cafea si nu cred ca ar aprecia. Eu am redus cafeaua de la daily la weekend, dar suna perfect briosele alea :X Probabil trebuie sa ma orientez spre unele cu ciocolata si atat, greu sa superi pe cineva cu alea. Alte sugestii de preparate de succes pentru picnic? :)

        • Oana, you can never fail cu o tarta sarata! Eu mereu imi iau una la picnic :) Sau multe legume proaspete si cas de la tara. Mmmm.

          • Merci de sugestii. Le-am urmat. I provided all the food, ca il sarbatoream pe iubi si am facut asa: tarta ta vegana cu cartofi, rozmarin si rosii cherry, tarta sarata dupa sfaturile tale generale, adaptata la ce aveam prin casa (ciuperci, parmezan, iaurt de bivolita), hummus, guacamole, cas si rosii, salata maaaare, muffins cu ciocolata (dupa reteta ta http://www.andie.ro/2012/10/29/cea-mai-simpla-reteta-de-cupcakes-cu-ciocolata-si-cea-mai-buna/..eu le zic muffins ca au fost fara topping..nu stiu daca asta e diferenta intre denumiri, dar in capul meu asa e), niste chocolate chip brownie cookies vegani super buni. Toata lumea a fost multumita si am fost asa fericita ca le-a placut sincer si ca nu a simtit nimeni lipsa carnii, eu fiind singura veggie de acolo. Fetele mi-au cerut retetele pentru tarte :) Iti trimit noi cititoare.

            In concluzie: saru’ mana pentru masa! :)

          • Oana, cat de tare esti!! :)) Man, I’m so happy. Sa stii ca si eu zic la fel – muffins pentru alea fara crema, cupcakes pentru alea cu crema. E literatura care sustine ca diferenta ar fi de compozitie, cupcakesii avand o consistenta care aduce mai mult a prajitura fina (gen, frecam oua cu zahar…) iar muffinsii se fac din ingrediente simple care se amesteca grosier cu o furculita chiar numai cat sa se omogenizeze. All the same to me :)
            Te imbratisez cu drag si ma bucur nespus ca au prins retetele. Poze n-ai? :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here