*SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION*
Se facea ca Lavinia a zis pe Facebook ca face o prajitura cu citrice si iaurt si sirop. Se facea ca as fi facut-o si eu, dar mai aveam in casa doar un amarat de ou, pen’ca asteptam proviziile de la tara. Se facea ca aveam in frigider o sticla mare de iaurt de tara, gros, cremos, gustos, cum numa’ in reclame mai vezi. Si pentru ca absenta oualor (sau a oricarui alt ingredient, for that matter) nu m-a oprit niciodata, m-am pus si eu sa-mi fac propria prajitrura insiropata, una pufoasa, umeda si acrisoara. Very acrisoara.
Ingrediente
- 1 ou
- 1 cana zahar
- zeama si coaja unei lamai mari (sau 2 mici)
- 2 linguri mari unt la temperatura camerei
- 1 cana iaurt de tara gros si gras
- 1/2 cana ulei vegetal
- 1 praf bicarbonat (3/4 lingurita)
- 1 praf sare
- 1 cana si jumatate faina alba
- zeama unei lamai mici
- 5-6 lingurite cu varf de zahar pudra
Metoda
- Am frecat oul cu zaharul pana s-a albit. Am adaugat zeama si coaja de lamaie si untul si am mai frecat o tura, apoi am pus uleiul, iaurtul si am mixat bine.
- Am turnat peste bicarbonatul, sarea si faina si am mixat cat sa se incorporeze bine si frumos.
- Am turnat in forma de silicon si am copt la 160 C fara ventilatie timp de 1h15 min.
- Am lasat sa se raceasca complet, am scos cu grija dn forma, am presarat cu zahar pudra. Deasupra am turnat un sirop pe care l-am facut topind putin pe foc zaharul pudra in zeama de lamaie. Am lasat sa absoarba bine apoi am servit.
Asta e o prajitura de ceai, in cazul in care nu va place pandispanul ala uscat si preferati ceva mai moale si umed. Prajitura e acrisoara, va zic ca sa fiti pregatiti psihologic, nu de alta. Nu e genul ala light and fluffy, e intensa, hotarata si zemoasa; dupa insiropare, devine putin mai cleioasa (desi nu-mi place sa folosesc termenul asta pentru ca are o conotatie negativa, or in cazul nostru nu se aplica), fenomen normal de altfel.
Cat am fost plecata/bolnava, s-au intamplat vreo cateva fenomene in blogosfera culinara de care trebuie sa va spun si eu neaparat, ca poate n-ati auzit: 1. Cristi a lansat un nou proiect pentru modernizarea Romaniei culinare. Ideile lui suna foarte bine, si deja sunt oameni frumosi implicati – nu strica sa dam si noi, ca bloggeri dar mai ales ca si consumatori, o mana de ajutor; 2. Taietel a scris doua articole care mi-au placut atat de mult ca aproape mi-au dat lacrimile de satisfactie: unul despre cum se scrie corect o reteta (singurul punct care nu poate fi implementat din motive tehnice si de indexare in Google fiind cel cu diacriticele), pe care trebuie sa-l recitesc frecvent, pentru ca uneori ma ia lenea si nici eu nu respect ce scrie ea acolo, si altul despre oatmeal sau mancarea sarata cu ovaz la mic dejun, bai tata bai! 3. Beatrice-fantastica a mai scos, din maneca ei de Batgirl, inca un episod din Fauna si si-a mutat casuta intr-o noua prezentare; 4. mai erau vreo doua chestii dar le-am uitat pentru ca sunt senila. Daca imi aduc aminte, completez.
Love and lemon cake!
*IN ENGLISH*
I’m a major fan of easy-to-make cakes. Simple ingredients, give them a swirl, put them in a pan, then in the oven – kaboom! Baking is so much fun when it’s easy and has spectacular results. Take this cake, for instance: I only had one egg in the fridge, some yogurt and a bunch of lemons; I combined them with some sugar, flour, butter/oil and that was it – a simple, moist and dense teacake. We’re not big fans of dry sponge cakes over here and even though this particular cake was moist to start with, I decided to throw in some extra lemon syrup, just to make sure it was two things: 1. lemony and 2. moooist.
Ingrediente
- 1 egg
- 1 cup sugar
- zest and juice of 1 large lemon (or 2 small)
- 2 heaping tbs butter, room temp
- 1 cup thick yogurt
- 1/2 cup vegetable oil
- 1 pinch bicarbonate of soda (3/4 tsp)
- 1 pinch salt
- 1 1/2 cup flour
- juice of 1 small lemon
- 5-6 heaping tsp icing sugar
Metoda
- Whisk the egg and sugar until light and fluffy. Add lemon zest and juice and butter and whisk for 3 more minutes. Add the oil and yogurt and whisk just until incorporated.
- Add the flour, salt, bicarbonate and gently fold in.
- Pour the mixture in a 20cm round baba pan and bake at 160 C for about 1h15 min.
- Set aside to cool; then remove from pan.
- Mix icing sugar and lemon juice in a small pot. Simmer just until the icing sugar dissolves. Pour over cake, then dust with more icing sugar, if desired.
I feel like this is the perfect combination for winter: tangy, not too sweet, indulgent desserts that are so comforting and honest… Until next time, let’s have lots of love and lemon cakes!
1. Băi, femeie frumoasă, băi, tu mă faci sa-mi doresc să fac și să mă-ndop cu dulciuri cu nemiluita. Why why why, că eu nu eram așa, nu mă mai recunosc!
2. Thank you verimachu, te îmbrățișez până nu mai poți!
2. Îți scriu curând și vedem cum facem să ne vedem, să nu crezi că n-am văzut! ^_^
Nu stiu ce se intampla cu mine, ca de mancat eu nu le mananc, dar am o pofta nebuna sa le fac. Te astept cu vazutu! :*
pare foarte buna prajitura si ma incanta ca se face dintr-un singur ou, pentru ca doar unul am in frigider :)
din pacate nu am forma din asta, oare sa incerc sa o coc intr-o forma de chec sau intr-una 25 X 25 cm? merci
Da Roz, merge si in alta forma, dar cea de 25×25 cred ca e prea mare. Poate cea de chec :)
Ce drăguță ești! Acum am văzut ce ai scris. :-) Mă macină și pe mine tot felul de gânduri și mă bucur că și pe alții.
Exceptionala!
Am preparat si eu aceasta minune de prajitura. Este excelenta.
Multumim :)
Irina, ce ma bucur ca ai incercat-o si nu te-a dezamagit. Imbratisari!
chiar arata si este siropoasa, pufoasa si delicios de dulce-acrisoara, excelenta :D