Bautura energizanta naturala cu morcovi, catina si alte super-alimente

9

*CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION OF THIS RECIPE*

Am niste prieteni care concureaza intr-o faimoasa cursa cu masini traznite organizata de o cunoscuta bautura energizanta. Vor sa construiasca un morcov nebun, fugarit de iepurasi infometati, si sa instaureze dominatia beta-carotenului in lume :))) Bineinteles ca si eu si Mr. Pufu am fost dati pe spate de idee, insa singurul lucru care nu ne-a placut absolut deloc a fost partea cu bautura energizanta, cu privire la care nu ne putem hotari daca este mai rea decat cola sau nu. Asa ca, pentru a-i sustine pe prietenii nostri, ne-am hotarat sa cream o bautura energizanta 100% naturala, plina de super alimente care au rolul sa ne dea puterea de care avem nevoie si sa ne creasca imunitatea; evident, totul pe baza de morcovi si beta-caroten!

Ingredientele folosite sunt care mai de care mai speciale si incarcate de vitamine si nutrienti iar eu abia astept sa va povestesc despre fiecare in parte.

carotene-energy-drink DSC_1117-copy

Catina. Probabil ati vazut ca s-au umplut pietele de gramezi cu fructe mici aurii, cu gust aspru si acrisor – e sezonul catinei, fructul cu cele mai mari cantitati de vitamina A, E, carotenoizi si flavonoizi. Antioxidanta si bogata in complexul de vitamine B, catina e folosita din mosi-stramosi ca leac pentru raceli si pentru a ajuta corpul sa isi creasca imunitatea, in special in perioadele de iarna. Are de 15 ori mai multa vitamina C decat portocalele si e plina de amino-acizi. Datorita gustului ei acrisor nu poate fi bauta simpla, de aceea e deseori amestecata cu mierea.

Morcovi. Aceeasi poveste – mult beta-caroten (pielea noastra nu-si mai incape in ea insasi de fericire la aceasta veste), vitamina A, K, complexul de B-uri, calciu, ca sa nu mai vorbesc ca se asorteaza perfect la gust si culoare cu doamna catina de mai sus.

Lamaie. Vitamina C, baby!

Ghimbir. Ah, dragostea mea, ghimbirul. Plin de vitaminele B si magneziu, ghimbirul este povestea mea nevinovata de dragoste, descoperita tarziu, dar, ce sa zic, mai bine mai tarziu decat niciodata. Ador iuteala lui si minunile care le face pentru digestia mea (tractul intestinal in general), pentru starile de greata si il mai ador si pentru proprietatile anti-inflamatorii.

Pudra de maca. Mult calciu si potasiu (dar nu sodiu!), maca iti da aaaaaaripi! Se zice ca e si afrodisiaca si ajuta in cazurile de infertilitate, dar asta n-am testat; eu ma bucur doar de efectul sau stimulat pentru sistemul nervos.

Polenul de albine. Ta-na-na-na-na-na! Asta e arma mea secreta. Polenul de albine e hrana micilor albinute, un concentrat cu 40% proteina, jumatate din aceasta prezentandu-se sub forma de amino-acizi gata sa fie folositi de catre corp (cel mai mare procentaj din lume, mai multi chiar decat carnea de vita, branza sau oua in cantitati egale). Cel mai bine merge luat pe stomacul gol, eventual insotit de un fruct ale carui fibre sa ajute si mai mult absorbita. I love bee pollen! Va pot spune cu mana pe inima ca daca nu reusiti sa va ingrasati (ceea ce in general nu prea e cazul), polenul de albine face minuni, pe mine m-a ajutat enorm sa ma pun pe picioare in multe situatii. Se gaseste sub forma de bobite la orice magazin naturist, la orice vanzator de miere si chiar si in piata!

Mierea – aici chiar nu insist, e prea cunoscuta ca sa ii mai fac eu reclama. Cert e ca mierea + catina = love si se folosesc mereu impreuna ca sa nu murim de acreala :)

DSC_1112-copy

Bautura energizanta naturala cu morcovi, catina si alte super-alimente

Ingrediente

  • 4 linguri suc proaspat de catina (stors din fructe de catina)
  • 3 morcovi mari, decojiti
  • 2 cm radacina proaspata de ghimbir, decojita
  • sucul a 1/2 lamaie
  • 1 lingurita rasa pudra de maca
  • 1/2 cana apa minerala
  • 1 lingura miere sau dupa gust
  • 1 lingurita polen de albine

Metoda

  1. Stoarcem sucul de catina din bobitele proaspete de catina. Acum cat este in sezon, catina poate fi congelata in portii individuale, apoi cand e nevoie poate fi scoasa din congelator, dezghetata si stoarsa. Daca nu aveti storcator, puteti pasa fructele in blender, apoi trece sucul printr-o sita fina care sa retina pulpa.
  2. Prin acelasi storcator trecem si morcovii si ghimbirul, apoi, intr-un blender, mixam cu restul ingredientelor pana obtinem o bautura omogena. Servim pe loc.
https://www.andie.ro/2014/09/01/bautura-energizanta-naturala-cu-morcovi-catina-si-alte-super-alimente/

carotene-energiser DSC_1120-copy

Am folosit apa minerala tocmai pentru a recrea senzatia de bautura energizanta la cutie – impreuna cu ghimbirul isi face foarte bine treaba de a ne intepa usor pe limba :) Daca aveti mici sticlute de plastic aceasta bautura poate fi si congelata, dar nu recomand pentru ca nu se pastreaza asa bine proprietatile. Mai bine congelati catina (shoop-shoop la piata, e ieftina si folositoare, dar nu uitati sa o gustati inainte – daca a stat prea mult pe taraba e foarte posibil sa se fi acrit si sa nu mai fie buna).

Love and sea-buckthorn!

PS Daca vreti sa ii sustineti pe prietenii mei in aceasta cursa, cu donatii sau cu ce va sta in putinta, ii gasiti aici cu mai multe informatii despre misiunea lor si modul in care va pot multumi pentru ajutorul acordat.

9 COMMENTS

  1. Sucul de catina e extraordinar, cu un gust mai greu de suportat pentru unii. Insa, din experienta personala, odata combinat cu mierea, are un termen de valabilitate de maxim o saptamana. A fermentat destul de repede, desi citisem pe la alte “culinare” ca au avut sirop de catina la frigider si 2 luni.

    • Septimia, de asta eu prefer sa congelez catina si sa il fac proaspat, pe loc. In teorie, daca il acoperi cu un strat gros de miere si apoi sigilezi borcanul ermetic ar trebui sa tina mai mult…

  2. Buna, Andie !
    Am si eu o intrebare – sucul care rezulta din ingredientele de mai sus este pentru o singura persoana, sau iti iese mai mult si il imparti la toti ai casei ?
    Stii cumva cam cate zile trebuie urmata cura cu suc de catina in sezonul rece, asa ca sa fereasca de raceli si sa ne intareasca sistemul imunitar ?
    Urmaresc cu interes blogul tau si imi plac foarte, foarte mult fotografiile, din aceasta cauza nu resusesc sa citesc un articol fara sa salivez …
    Cu drag,

    • Cristina, ma bucur sa primesc cuvintele astea de la tine! Din portia de mai sus, folosind slow-juicerul, mi-au iesit vreo 3-4 paharele mici (nici nu trebuie baute cantitati mari). In perioada iernii, daca ai catina, indicat e sa consumi tot timpul, sau in orice caz foarte des. Asta pentru ca sistemul imunitar al fiecaruia dintre noi e foarte diferit: pentru unii e mai slab, pentru altii mai puternic, poate uneori treci printr-o perioada mai dificila si scade, etc. Cel mai sigur e sa iei in fiecare dimineata, dar daca nu poti, atunci incearca atat cat poti. Asta e raspunsul meu oficial :) Te pup!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.