Ia sa-mi spuneti voi cat de bine stiti sa folositi cutitul? Cat de fin si de egal taiati feliile? Cat de repede va merge mana cand radeti 2 kg de mere sau dovleac pentru placinta? Ei, ei? Asa ca 90% dintre voi ati raspuns indoielnic? Eu una recunosc: nu am knife skills si fac mult mai des placinta americana decat strudel cu mere pentru ca nu am nici chef nici timp sa rad atatea mere. Am si robot, dar decat sa il desfac si sa il spal manual mai bine… mai bine folosesc Fresh Express de la Tefal! Nu stiu daca voi ati auzit de acest gadget, dar eu iata ca am avut norocul sa il si incerc personal.
Ce e de fapt? E o razatoare electrica cu tot felul de accesorii de taiere, cinci la numar, ordonate pe culori si functii. Se monteaza in doua secunde, nu sunt riscuri de taiere, e mica (si deci ocupa putin loc pe blat sau in sertar, avand inclusiv loc pentru depozitarea cablului) si, partea care mi s-a parut cea mai misto – accesoriile se pot baga toate in masina de spalat vase! Foarte tare! Asa ca putem rade felii subtiri de orice fel, fructe si legume, ba chiar parmezan si ciocolata.
Eu m-am gandit sa-i dau de munca si sa fac cu ajutorul ei o reteta de gratin de cartofi cu praz, pentru ca gratinul e tricky – daca feliile nu sunt feliate subtire si egal, atunci nici nu va arata frumos si nici nu se va coace uniform. Plus ca mi-ar fi luat o ora sa toc 1.5kg cartofi manual.
Da’ stiti care e faza cea mai tare? Am facut si filmulet!!!! Bai, ce filmulet frumos! Noroc cu oamenii frumosi de la Mixtopia (care s-au gandit cu atata drag la mine pentru acest proiect!), Tefal si Videosama! E primul filmulet profi in care apar si eu, asa ca sunt extrem de incantata ca am avut sansa sa prepar acest gratin sub ochii vostri, sa vedeti exact cum se descurca razatoarea Fresh Express.
Si ca sa nu ziceti ca-s naspa, va dau si reteta, in scris:
Ingrediente
- 1,5 kg cartofi (preferabil egali ca marime)
- 1 praz mare sau 2 fire mai mici
- 2 linguri ulei de masline
- 2 oua
- 400 ml lapte
- 1 rotita medie cascaval (aprox. 400 g)
- cateva cuburi parmezan
- cimbru
- piper negru
Metoda
- Preincalzim cuptorul la aproximativ 180 de grade.
- Curatam cartofii de coaja, curatam si spalam prazul
- Ungem un vas ceramic rotund cu uleiul de masline
- Intr-un bol amestecam si batem ouale cu laptele si piperul
- Feliem cartofii si prazul in felii egale si subtiri. – vom folosi accesoriul verde al aparatului Fresh Express.
- Radem cascavalul cu razatoarea rosie de la Fresh Express, radem parmezanul folosind razatoarea galben inchis a aparatului Fresh Express.
- Punem un strat de felii de cartofi in vasul ceramic, apoi un strat de praz, putin piper si cimbru, apoi un strat de branzeturi, apoi se toarna putin din amestecul de lapte si ou, apoi se repeta operatiunea pana se epuizeaza ingredientele, terminand deasupra cu un strat de cartofi pe care presaram cascaval ras.
Acestea fiind spuse, sper ca v-a placut ce ati vazut azi aici si ca o sa incercati si reteta si robotelul!
Love and gratins!
Gosh, e identica cu a mea de la Moulinex, as in one and the same?!?!
Pe bune Tea?? Iti jur ca asta e o reteta pe care o fac de mult la mine in casa, nici nu m-am uitat la a ta???? Imi vine greu sa cred ca e chiar identica, chiar si la gramaj? Imi poti da un link cu reteta ta te rog?
Ha-ha. M-am prins ca te refereai la razatoare. Dar tu stii ce soc si groaza a fost pe capul meu cand am citit prima oara mesajul tau? Ma gandeam eu – care naiba sa fie sansele sa faca cineva aceeasi reteta de gratin ca a mea, in conditiile in care eu nu m-am inspirat de niciunde? Si la gram asa? La ou? La cimbru? :))) Acum imi vine sa rad, dar un moment am fost in panica reala.
Gosh, te rog sa ma ierti :-S N-a fost intentia mea :D
Now that we’re back in business, si eu si mama ne-am luat o razatoare identita si totusi de alta firma ahem ahem ;) Si acum avem o mica problema la razatoarea fina ca dupa 1 an de facut salata de morcov, telina, sfecla s-a cam tocit – ai idee de unde putem gasi o piesa noua? Sau trebuie cumparat aparatzelul din nou, cu totul :-S?
Ne vedem la conferintaaaa :D I’m so happy I got accepted – ms de stire!
Esti o frumusica, Andreea!
Merci pt aceasta reteta!
Ca dovada, hihi: http://teavasilescu.ro/cele-mai-utile-electrocasnice-din-bucataria-mea/
Also, voiam sa-ti zic ca tot pe modelul cartof&praz, eu ador supa vichyssoise. As in tocmai am mancat 3 zile la rand din ce-am gatit in weekend ;) acum caut ceva reteta de conopida faina :D Inecata in smantana, cum altfel?:P
Tea, mie imi place conopida intr-un singur fel: fiarta putin la aburi, si apoi mermelita in aioli cu usturoi si turmeric. Na, ca am zis-o!
Iaca, asa o razatoare chiar e de mare ajutor. Cat despre preparat, e delicios ca tot ce faci tu, felicitari! :)
Sa stii ca e. A ras cascavalul ala instant, stii, “ca-n branza”! :)
[…] am gatit acum cateva zile? N-am apucat atunci sa va spun prea multe despre ea, pentru ca eram prea ocupata sa ma laud cu filmuletul :)), dar iata ca imi iau revansa si va ofer acum cateva informatii despre acest mic gadget extrem […]