Ce facem cu coaja citricelor?

1

Acum doua zile am primit de la verisoara mea din Italia o punga cu citrice proaspat culese din gradina ei. Aceste citrice nu au nimic in comun cu cele pe care le gasim de obicei in supermarketuri, nici ca gust, nici ca miros. Cu tristete spun ca nu au nimic in comun nici cu citricele asa zise “bio”, ceea ce imi intareste si mai mult senzatia ca toata aceasta industrie e menita sa scoata ceva mai multi bani din buzunarele noastre pentru produse de o calitate indoielnica. Atunci cand ai o ocazie atat de rara de a avea in casa citrice nestropite, precum cea care mi s-a ivit mie, se pune foarte serios problema folosirii lor pe de-a-ntregul, fara a arunca nimic-nimic din ele. Desi pulpa poate avea o sumedenie de intrebuintari – de la suc la prajituri – intrebarea ardenta este ce facem cu coaja citricelor?

Exista mai multe raspunsuri, insa raspunsul meu preferat este intotdeauna asta: o conservam pentru prajituri/sucuri sau alte intrebuintari care au nevoie de un zing-and-zang subtil si de efect. Acest truc nu este unul nou, probabil l-ati invatat si voi de la mamele voastre asa cum l-am invatat si eu de la a mea, insa in cazul in care mai exista printre voi oameni care nu stiu asta, sau care poate au uitat, va reamintesc despre modul in care se pastreaza coaja de lamaie timp indelungat in frigider.

coaja de lamaie

Reteta este banala: spalam bine lamaile, le radem coaja pe razatoarea mica sau le racaim cu instrumentul special de racait lamaile (Dumnezeu stie cum s-o fi numind, oricum ar fi, il vedeti in poza), o punem intr-un borcan care se inchide ermetic si amestecam totul cu o lingura de zahar alb. I know, moartea alba, dar mai facem si compromisuri. Borcanul bine sigilat se depoziteaza pe usa frigiderului si se foloseste din el de fiecare data cand avem nevoie, cand prajitura noastra cere coaja de lamaie. Partea frumoasa este ca se poate adauga peste el coaja noua chiar daca nu s-a consumat integral, ceea ce face sa nu pierdem nicio lamaie pe care o avem prin casa. Acest borcanel tine aproape o vesnicie in frigider, dar daca nu folositi din el deloc-deloc la un moment dat se va strica si coaja aia :)

lemons2

Daca nu aveti lamai organice, inteleg ca metoda second best este sa le tineti in apa cu bicarbonat o perioada si apoi sa le clatiti bine. Mirosul degajat de lamaile mele a fost demential. Demential. Aproape ca nu mi-as fi scos nasul din ele, aproape ca mi-a fost mila sa le folosesc.

La portocale treaba nu sta chiar la fel, intrucat ele au coaja amara. De aceea, de fiecare data cand folositi coaja lor trebuie sa aveti grija sa o fierbeti in doua trei ape pentru a scoate aceasta amareala. Este valabil atunci cand facem coaja confiata (abia astept sa va arat reteta in curand) sau prajituri. In zilele ce urmeaza va pregatesc un tort insiropat in care voi folosi mandarinele primite integral – coaja+ pulpa – si nu voi folosi deloc faina, deci numai bine pentru cei care sufera de boala celiaca.

lemons-1

 Eu una iubesc citricele si abia astept sa va mai impartasesc si alte trucuri pe care le putem face cu coaja lor. Pana data viitoare, va doresc sarbatori fericite si multa pace sufleteasca.

Love and lemons, baby!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.