Tort raw cu capsuni si nuci

19

*CLICK HERE FOR ENGLISH*

A venit primavara! Nu, acest lucru nu mai poate fi negat! E soare afara, e cald si, cel mai important, sub geamul meu e puzderie de toporasi. Ca sa o sarbatoresc, m-am hotarat sa o intampin cu un tort festiv raw, dar nu unul plin de caju si pudre ale carui nume nu le pot rosti, ci un tort raw ceva mai… romanizat. Adica plin de ingrediente cu care noi, romanii, suntem obisnuiti: nuci, capsuni, merisoare si … ta da! Prune uscate! Am avut o punga buna de prune uscate cu o pulpa dulce, pufoasa si zemoasa (neafumate) si uite-asa m-am hotarat sa le pun la treaba, intr-o prajitura usoara, de post (vegana) si fara gluten. Ce a iesit? Va las pe voi sa judecati.

raw-cake2 raw-berry-cake-2 raw-berry-cake-3 raw-cake-1

Tort raw cu capsuni si nuci

Ingrediente

    Pentru blat
  • 150 g nuci
  • 75 g prune uscate
  • 75 g curmale uscate
  • 5 lg unt de cacao
  • 3 lg fulgi de cocos
  • 2 lgt cu varf cacao
  • un praf de sare
  • cateva linguri apa, daca cum e nevoie
  • Pentru crema
  • 300 g nuci
  • 50 g migdale
  • 10 lg unt de cacao
  • sucul de la doua lamai mari
  • 1 pastaie de vanilie (boabele)
  • 1/2 cana miere sau sirop de artar
  • optional - 1 lg extract de migdale amare
  • 2-3 maini mari de capsuni/merisoare/fructe de padure
  • apa cat e nevoie sa obtinem o crema groasa
  • un praf de sare
  • Pentru decorare
  • capsuni proaspete, fulgi de migdale, flori

Metoda

  1. Intr-un robot macinati nucile pana devin faina (sau foarte marunte). Adaugati restul ingredientelor si mixati pana obtineti o pasta groasa maleabila. Asezati pasta intr-o tava cu inel detasabil de 25 (sau una de 15 si una de 10, cum am facut eu) si, cu ajutorul mainilor, formati blatul tortului, apasand bine cu degetele astfel incat sa obtineti un blat bine si egal nivelat. Puneti tava in frigider si pregatiti crema.
  2. In acelasi robot, mixati toate ingredientele pentru crema pana obtineti o pasta groasa, si oarecum curgatoare. Daca e cazul, adaugati apa, lingura cu lingura, si gustati sa fie suficient de dulce - mai adaugati miere/sirop de artar daca e cazul.
  3. Turnati crema peste blat si dati la congelator peste noapte. Cu cateva ore inainte de servirea prajiturii, scoateti din congelator, decorati cu capsuni si fulgi de migdale si lasati sa se dezgete in frigider.
https://www.andie.ro/2014/03/17/tort-raw-cu-capsuni-si-nuci/

A iesit foarte buna: crema putin acrisoara dar excelent combinata cu blatul de ciocolata, extrem de usor de dat pe gat, mai ales dupa o masa copioasa de duminica :) Imi plac mult dulciurile raw, dar parerea mea e ca nu trebuie sa exagerati nici cu ele, chiar daca nu au zahar sau alte porcarii procesate: cantitatea de nuci si unt vegetal din ele nu e deloc de neglijat! Deci, remember, moderatie.

raw-berry-cake-4

raw-berry-cake-1 DSC_0183-copy

In alta ordine de idei, doua vesti am pentru voi saptamana asta:

1. Am scapat de postari in engleza pe andie.ro, pentru ca m-am enervat si m-am hotarat sa le externalizez pe un alt site, care a devenit vrand-nevrand, proiectul meu de “inceput de maturitate” :)))) Simt ca ma reprezinta foarte mult modul in care a iesit site-ul si in care vreau sa scriu pentru publicul mai mare al lumii, si ma bucur ca am reusit sa gasesc o solutie prin care sa nu va mai stresez pe voi, cei care ma cititi in romana. Va invit sa vizitati si www.honestplates.com, pentru poze si minunate povestiri in limba engleza.

2. Brutaria Colt de Paine, Popa Nan 3A. Am intrat la ei curioasa sa vad ce-i cu painea cu maia de acolo si am ramas FOARTE placut surprinsa. M-am bagat in seama cu unul dintre proprietari si mi-a placut ce am auzit: oameni pasionati si modesti, care ne ofera un produs de altfel dificil de cumparat in Bucuresti (si in tara in general), la un pret care m-a uimit prin accesibilitate! Painea de 500 g vanduta la 5 lei! Cu maia! Am plecat de acolo cu o bagheta facuta perfect si va spun: sunt foarte incantata ca s-a deschis un loc asa fain la preturi atat de mici in comparatie cu orice altceva se vinde in oras (adica practic la jumatate de pret). Eu zic sa ii sustinem, asa ca puteti merge acolo o data pe saptamana si sa va faceti aprovizionarea: o paine o pastrati in cos, alta in congelator si iaca-sa. Acum nu mai aveti scuze!

Pana data viitoare, love and strawberries!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

19 COMMENTS

  1. Wow ce bine arata?! Eu am facut unul raw, cu prune, curmale si caise in weekendul trecut. Dar cu siguranta il voi incerca pe al tau in urmatorul weekend. Samburii de nuca si de migdale nu i-ai pus inainte cu cateva ore la hidratat? Cana de miere cat e de incapatoare? Din aceea clasica pentru ceai, de 250 ml sau ? Multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Draga mea, nu am hidratat nucile, migdalele da, cateva ore. Nucile erau foarte proaspete, chiar nu mi s-a parut ca era cazul. Cana pe care eu o folosesc e una de masurare stil american, dar cred ca e cam cat una clasica de ceai, dar nu foarte plina. Oricum – tu sa gusti mereu si sa mai adaugi miere daca e cazul, stii cum e – totul e dupa gustul fiecaruia. Te pup!

  2. Mi-ai dat idei, Andreea. Aveam in plan un cheesecake maine, dar cum tot mi-am luat o carte de gatit raw care troneaza frumos in biblioteca, acum am mai vazut si minunatia asta, cred ca imi schimb planurile :)

  3. ai de capu meu, am balit tot laptopul uitandu-ma la pozele astea. tortul arata intr-un mare fel si sunt sigura ca a fost si delicios pe deasupra.
    of, trebuie neaparat sa-mi iau un blender care sa ma ajute mai mult decat cel pe care il am acum ca nu se mai poate!

  4. Imi place foarte mult felul cum arata aceasta reteta, se vede ca unii bucatari fac o arta si din aranjare nu doar din gatitul propriul zis.
    Nu vreau sa par insistent sau prea curios dar imi pare sincer rau ca nu se ofera mai multe data despre frumoasa bucatareasa, nu de alta dar sunt de fel curios, nu e ceva gen obsesiv, doar ca nu ma pot intreba cine gateste asa bunati ce sunt arantajate in mor artistic, multumesc anticipat.

    • Floriuss, pe pagina de Contact gasesti si rubrica Despre Mine si rubrica Media, in care mai sunt cateva interviuri. De asemenea, sunt activa pe pagina de Facebook a blogului. E normal sa vrei sa cunosti omul din spatele blogului, no worries. Multumesc pentru aprecieri!

  5. Pare delicios tortul, si as vrea sa incerc reteta. Insa nu am la indemana unt de cacao. Cu ce se poate inlocui?

    • Daca le decongelezi inainte de folosire si le scurgi da. Poti sa le folosesti si congelate direct, dar iti trebuie un blender de mare putere pentru a iesi amestecul potrivit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.