Ciorba bogata de vara cu pesto

11

Zilele trecute mi-au picat ochii pe reteta de “soupe au pistou” a Ilincai si de atunci n-am mai putut sa-mi revin. Nu intelegeam cum am putut eu sa traiesc atata timp fara a pune pesto in ciorba, cum a putut sa-mi scape mie o treaba atat de minunata precum “pistou”-ul, adica echivalentul frantuzesc al pesto-ului italian. Cat e vara de lunga vanez busuiocul genovez de pe tarabele taranilor mei din piata Ramnicu Sarat mai ceva ca un uliu. De fapt, nu imi imaginez vara fara traditionalul borcan urias de pesto, facut duminica dimineata si menit sa-mi ajunga toata saptamana, sa-mi unga feliile de paine cu maia, sa-mi imbrace pastele si, mai nou, sa-mi umble prin supe.

_DSC5557

Nu cred ca as fi reactionat atat de violent la supa asta daca Ilinca ar fi denumit-o asa cum am facut-o eu – supa cu pesto. Sigur nu. Dar acel pistou, acel accent pe ultima silaba m-a rascolit si mi-a adus aminte ca franceza e de fapt prima mea dragoste. Caci da, dragii mei, prima limba straina pe care am vorbit-o nu a fost engleza, a fost franceza, si a fost limba mea principala pana am plecat sa studiez la o universitate americana, moment in care m-am porcit de tot si am uitat cat de romantic suna. Va spun, oricat de mult as incerca, oricat de mult mi-ar placea portugheza braziliana, cu accentul ei dulce si vioi, tot prima dragoste ma cutremura cel mai rau. Dar am divagat.

Pentru mine, pesto nu mai inseamna demult adaos de branza peccorino. Am facut de curand o analiza a consumului de lactate din viata mea si mi-am dat seama ca mananc extrem-extrem de rar lapte, destul de rarut iaurt si foarte des branza. Desi mi-am declarat dragostea pentru branza pe toti peretii, fac totusi eforturi constiente sa reduc cantitatea consumata zilnic/saptamanal. La pesto imi e cel mai usor, pentru ca busuiocul e KING. Il amestec cu un ulei de masline bun (btw, l-am gasit pe asta care imi place ffff mult), putina zeama de lamaie, usturoi forevar, eventual ceva nuci romanesti, sare, piper, ka-boom!

_DSC5560

Il tin in frigider, langa pasta de susan home-made, si incerc sa il ascund cat pot de iubi si de mama, care i-au prins gustul fix ca doi ursuleti la borcanul cu miere! Saptamna asta l-am impartit in doua borcane, unul pentru consumul obsinuit, altul pentru supa mea bogata de vara servita cu pesto. Am divagat putin de la reteta Ilincai si nici n-am avut rabdare sa tai legumele asa frumos, insa la gust va garantez ca nu s-a simtit. A iesit atat de bogata, atat de plina, de hranitoare, atat de incarcata de vara si soare incat si acum imi vine sa ma duc in bucatarie sa rad toata oala!

_DSC5569

 Ingrediente

4-5 linguri ulei de masline

2 cepe mari, tocate cubulete

2 ardei grasi verzi micuti, taiati cuburi sau rondele

2 morcovi, taiati rondele

2 pumni mari de fasole galbena teci (cu pastaile rupte in bucatele mai mici)

1 dovlecel, taiat cuburi

3-4 crengute de cimbru

1,5 l apa

2 rosii mari, taiate cuburi

sare dupa gust

Pentru servit: o lingura generoasa de pesto facut in casa

Metoda

1. In oala de ciorba incingem uleiul de masline si mermelim bine intai ceapa, apoi morcovul, ardeii, fasolea si dovleceii. Cand simtim ca incep sa lesine si sa se inmoaie, adaugam apa (clocotita, eu o fierb separat in fierbator ca sa scurtez timpul de pregatire al ciorbei) si crengutele de cimbru.

2. Lasam sa fiarba pe foc mediu pana se patrund toate legumele, apoi adaugam si rosiile si mai dam cateva clocote, apoi asezonam cu sare.

3. Servim cu o lingura generoasa de pesto!

_DSC5580

Nu stiu cum sa va zic, pentru mine pana acum ciorba fara cartofi si patrunjel sau telina era pustiu, dar viata mi-a dat inca o data o pereche de palme pentru a-mi veni in simtiri. Imi e clar ca parte din bogatia gustului e data de prospetimea ingredientelor, ca nu va fi acelasi lucru daca voi face ciorba asta la iarna, insa stiti care e partea frumoasa? I don’t have to. Natura asta e desteapta foc, asa ca la iarna nu voi visa la aceasta ciorba cu pesto, pentru ca voi face poate un chowder cu cartofi si porumb sau o supa de ceapa; voi manca ingredientele sezonului si ma voi asigura ca vara asta imi fac plinul cu ceea ce e pe tarabe!

Atat pentru astazi! Va rog sa va duceti la piata si sa va intoarceti cu plasele pline pana la refuz! Uitati, macar o zi, ca exista supermarket!

Love and pistou!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

11 COMMENTS

  1. Arată și sunt sigură că este bestială! O să fac supa asta, jur!

    Și sfatul cu desaga de la piață e pe sufletul meu :P

    • Tea, la tine e mai greu cu cel mic :) Dar eu iti doresc sa poti sa te aduni si sa reusesti sa o faci, chiar nu e greu iar gustul e pe masura.

  2. Merge de minune vara. Imi place.
    Andie, sa setezi ca sa transmiti feed-ul tip rezumat, nu intreg, pt ca prin newsletter, n-am verificat daca si RSS, logic da, vine postarea intreaga text+poze si nimeni nu mai da click ca sa intre si in blog. Poate ca n-as mai fi intrat daca nu voiam sa spun asta:)

    • Ruxandra, tu esti motivul pentru care scriu! Tu si comentariile astea, care imi dau aaaaaripi mai ceva ca o cutie de bautura energizanta! You + Me = LOVE!

  3. Pentru iarna poti congela pesto-ul in formele/cuburile pentru gheata, urmand sa le/il adaugi la final, in bolul cu supa.Eu congelez tot ce pot, si mi se pare ca alimentele isi pastreaza destul de bine prospetimea asa:D Esti o adevarata inspiratie!Keep up this delicious work!>:D<

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.