Supa vegetariana de galusti la Instant Pot

13

Nu stiu cum de nu am pus reteta asta pe blog pana acum. Este poate supa mea preferata, dar cumva o consider atat de banala si comuna incat nu mi-a trecut prin cap ca cineva ar putea fi interesat. Apoi m-am gandit ca probabil nu multa lume o face la Instant Pot/ crockpot/ oala sub presiune, asa ca m-am gandit sa pun totusi reteta.

Ingrediente

  • 1,5 litri apa clocotita
  • 1 ceapa mare, decojita si taiata in doua
  • 3 morcovi medii, curatati de coaja si taiati bucatele mari
  • 1 radacina de patrunjel, curatata si taiata in doua
  • 1 frunza dafin
  • 1 cub bio legume
  • Sare si piper dupa gust
  • 2 oua (120g)
  • 120g gris
  • 2 linguri ulei de masline
  • Patrunjel tocat

Metoda

  1. In oala de Instant Pot (sau in orice oala obisnuita), turnati apa (pe care eu o fierb in fierbator dar voi puteti porni si cu apa rece), ceapa, morcovii, patrunjelul radacina, dafinul, sarea, piperul si cubul de legume zdrobit. Gatiti 3 min plus 10 eliberare naturala la Instant Pot sau, daca o faceti pe foc, fierbeti cu capac pana se patrund legumele.
  2. Intre timp, intr-un castronel mic, bateti ouale bine si incorporati grisul in timp ce amestecati cu furculita. Ce am invatat eu de la doamna Laura Laurentiu: cantitatea de ou trebuie sa fie egala cu aia de gris. Asa ca faceti bine si cantariti ouale, si apoi adaugati in ploaie cat gris e nevoie. Acoperiti cu o farfuriuta si lasati la odihnit pana se face supa.
  3. Eliberati aburul de la Instant Pot si dati pe Saute Low. Daca faceti pe foc, ridicati capacul si dati focul la mic. Scoateti ceapa si patrunjelul din supa si aruncati-le (sau faceti-le piure pt un alt fel). Pregatiti bolul cu gris, un bol cu apa rece si o lingura de metal. Cu supa fierband la foc mic, inmuiati lingura in apa rece, apoi luati putina compozitie de gris si eliberati-o delicat in supa, apoi repetati: apa rece, gris, supa, pana terminati compozitia.
  4. Acoperiti cu un capac, mai lasati la fiert doua minute. Stingeti focul, adaugati ulei de masline si patrunjel si gata!

Galustile astea nu dau gres niciodata si sunt atat, dar ATAT de fragede si pufoase! Eu o pastrez in borcane mari de sticla si numa’ uitati-va ce culori, ce fragezime, ce imbiere!

Pentru mine e echivalentul supei de pui pentru suflet. Ma incalzeste si ma binedispune instant, oricat de suparata as fi. Si e foarte gustoasa!

Love and dumplings!

13 COMMENTS

    • Amelia, din pacate nu. Presupun ca ar putea exista inlocuitori, dar eu nu am incercat niciodata. Imi pare rau ca nu pot ajuta mai mult.

  1. Buna Andi

    Ce ai vrut sa spui cu “ Gatiti 3 min plus 10 eliberare naturala la Instant Pot” La ce program te referi?

    • Ema, buna intrebare. Eu nu folosesc niciunul din programele pre-definite de ei (meat, stew, beans etc). Consider ca ma limiteaza de fapt. Asa ca pentru mine 3 min inseamna 3 minute de Pressure Cook, apoi, dupa ce aud semnalele sonore ca s-a terminat timpul de gatire, mai las 10 minute (timp in care o parte din abur se elimina natural), apoi eliberez eu manual restul de abur.

  2. Buna. Am facut supa ieri si a iesit ok-ish deoarece a ramas f putin lichid dupa fierberea galustelor si am avut 3 portii si o groaza de galuste ramase. Am lasat IP pe saute insa ale mele au fiert cam 12 min pt ca nu se mai faceau ( ma gandesc ca poate pt ca am folosit gris integral …).
    Ps: ieri am facut subscribe, am confirmat emailul insa nu am primit ebook-ul. Poti verifica te rog? Multumesc

    • Buna Alina, eu nu am patit asta niciodata. Eu fierb galustele cam 3-5 minute apoi sting si las capacul pus. Data viitoare incearca sa pui mai mult lichid de la inceput. Pt newsletter – presupun ca ai verificat si in Spam? Let me know.

  3. Delicioasa reteta, am incercat-o si eu si, spre surprinderea mea, mi-a iesit din prima, ceea ce nu se intampla foarte des. :D

  4. Salutare și mulțumim pentru retata! Întrebarea mea este..atunci când gătim supe sau mâncăruri scazute la instant pot, inafara de avantajul timpului redus, nu cumva exista și marele dezavantaj ca legumele nu își mai păstrează nutrientii, fata de metoda gătitului lent? Practic omoram sub presiune toată vlaga pe care ar mai avea-o săracele legume..

    • Elena, chestia asta cu nutrientii nu e asa simpla. Rosiile, de ex, au mai multi nutrienti atunci cand sunt gatite decat in stare cruda. Nu cred ca trebuie demonizata nicio forma de gatit si nu, nu cred ca gatitul la oala sub presiune lasa legumele “fara vlaga.” Mai conteaza desigur si cat sunt tinute in oala, ca de ex broccoli sau fasolea verde se degradeaza definitiv daca nu sunt gatite corect. Cred ca fiecare metoda de gatire are avantajele si dezavantajele ei, insa nu, nu ma ingrijoreaza pierderea nutrientilor prin aceasta metoda.

  5. Buna ziua.
    Am respectat întocmai rețeta. Însă găluștele îmi rămân mici și tari, nu cresc. Menționez ca am folosit griș de la Băneasa, extra fin, nu am avut altul. O părere va rog?

    • Buna Oana, eu n-am patit asta niciodata cand am respectat reteta cu strictete. Daca galustile nu cresc, poate fi si de la gris, dar de obicei asta se intampla daca:
      – cantitatea de oua si cea de gris nu sunt identice, de aceea e important sa folosim cantarul nu sa facem la ochi
      – nu se “odihnesc” suficient
      – nu folosim lingura inmuiata in apa rece

      De obicei un mod de a le repara e sa adaugi o cana de apa rece sa stingi focul si sa pui capacul si sa mai lasi asa. Mult spor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.