Chiftele vegetariene de cartofi in crusta de pesmet

6

Ce sa gatim noi pe caldura asta in afara de salata de rosii? La aceasta intrebare retorica a raspuns mama intr-un mod foarte putin retoric: chiftele vegetariene de cartofi in crusta de pesmet. Pentru ca, a continuat ea, viata fara prajeala e totusi pustiu. Noi mancam foarte rar prajeli si atunci cand o facem se intampla de obicei cand luam masa in oras si ni se strecoara insidios prin farfurie neshte cartofi prajiti. Cand gatim acasa, prajitul a fost inlocuit strategic de fiert, aburit, posat si copt – pam, pam! – insa o data-de doua ori pe an cedam si ne destrabalam cu cate un burger sau o chiftea prajita.

chiftele de cartofi in pesmet

Daca se intampla sa aveti in casa cartofi fierti – fie pentru ca ati facut in prealabil o salata orientata si v-au ramas, fie pentru ca ati fost prevazatori si i-ati fiert de cu seara, cand s-a lasat caldura mai moale – atunci chiftelele astea se fac in doi timpi si trei miscari. Daca nu aveti cartofi fierti, atunci se pot face si cu ei cruzi dar, atentie!, ajustati corespunzator cantitatea de pesmet si ou, pentru ca nu vor absorbi la fel de mult lichid.

chiftele de cartofi in pesmet

Ingrediente (pentru aprox. 20 chiftele vegetariene):

500 g cartofi fierti in coaja

2 oua

2 linguri parmezan (sau cascaval) ras

2-3 linguri branza telemea rasa

1 legatura marar

1 legatura patrunjel

sare si piper dupa gust

2 linguri pesmet + extra pentru tavalit

ulei proaspat pentru prajit

Metoda:

1. Daca nu aveti cartofii deja fierti, se subintelege ca ii fierbeti in coaja si ii lasati sa isi traga sufletul, apoi ii curatati si ii dati pe razatoarea mare.

2. Intr-un bol mare amestecati cartofii cu ouale, branzele, verdeturile tocate si asezonati bine cu sare si piper. Daca branzele-s sarate, mai usor cu sarea.

3. Udati-va bine pe maini si, din amestecul obtinut, formati chiftelute plate. Veti obtine undeva in jur de 18-20 bucati, in functie de marimea pe care alegeti sa le-o dati.

4. Tavaliti-le prin pesmet si apoi hop cu ele cand pe-o parte cand pe alta in tigaia cu ulei incins. Dupa prajire, scoateti-le pe un servet de hartie curat si presati usor sa scoateti uleiul din ele. Cate chiftele, atatea servetele!

chiftele de cartofi in pesmet

Merg nemaipomenit de bine servite cu o lingurita de iaurt sau smantana peste, asa, ca sa fie treaba oabla. De la prima muscatura am simtit gustul ala de pesmet divin usor prajit si mi-am adus aminte cat de gustoase sunt chestiile nocive. Nu vreau sa credeti ca le-am mancat cu un usor sentiment de vina, nici vorba! Filosofia mea spune ca daca am chef sa mananc ceva, mananc, si ca si incalcarea propriilor reguli culinare are rolul ei foarte sanatos in viata :)

Miezul acestor chiftele, pe care din propria prostie am uitat sa-l imortalizez, este DIVIN. E moale, e fraged, e galben si norisoresc, pentru ca nu are faina sau alte bazaconii similare adaugate. Maica-mea asta e tare desteapta! Ele pot fi folosite si pe post de chiftea de burger pentru ca, nu-i asa, cartofi cu paine.

chiftele de cartofi in pesmet

Ca urmare a faptului ca sunt atat de bune, in acest moment ele se afla sub control judiciar parintesc in frigider, portia mea fiind limitata la maxim doua pe zi, dupa ce in ziua cand le-a facut mama am mancat o portie umila de 7 chiftele calde dintr-o lovitura.

Love and veggie patties!

6 COMMENTS

    • Draga mea, cred ca merg. Dar sub grill, ca toata smecheria e sa dam o crusta pesmetului. O alta varianta e sa le congelezi vreo 20 min sau peste noapte (ca sa se tina mai bine cu pesmetul) si apoi sa le pui pe tigaia grill (fara ulei) si sa le faci asa. Sunt foarte bune!

  1. Vai dar ce bine arata! Cred ca si o persoana care nu-i vegetariana le-ar iubi. O sa incerc sa-mi fac zilele astea, sper doar sa imi aduc aminte sau sa imi iasa ceva din ele. Oricum, pozele m-au dat pe spate si mi s-a facut instant pofta de mancare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.