Daca nu va ploua in gura deja, ar fi cazul. Saptamana trecuta am primit de la Republica Bio niste rosii absolut fabuloase care au facut senzatie pe Facebook si Instagram: nici n-aveau cum altfel, arata senzational iar gustul e de doua ori mai intens decat poza :) Rosiile astea sunt crescute totalmente bio, udate cu macerate, ceaiuri si uleiuri esentiale saptamanal, sunt din soiuri vechi, sunt moi, gustoase si pline de prospetime, cum rareori gasesti. Vestea proasta e ca Republica Bio nu produce pentru vanzare (inca) ci doar pentru prieteni, dar eu sper ca din anii urmatori lucrul asta sa se schimbe. Vreau sa le fac o vizita sa vad cum sunt crescute si va promit de pe acum ca o sa fac si poze si ca o sa stau cu urechile palnie ca sa inteleg cat mai bine ce inseamna sa cresti rosii 100% natural in Romania (pentru episodul 2 din #CautProducatorLocal).
Intre timp Taietel si DOR intreaba pe Facebook care-i treaba cu romanii si rosiile, de unde vine iubirea asta neasemuita pentru ele. La mine-i simplu: copilaria mea a fost marcata de cultivarea lor. Desi am crescut la bloc, aveam in fata lui o gradina mica in care mama punea in fiecare an, invariabil, urmatoarele: ceapa, morcovi, patrunjel, rosii. Restul chestiilor n-o prea interesau, dar astea erau obligatorii. In fiecare primavara sapam gradina, apoi puneam arpagicul si, cand se facea mai cald, rasadurile de rosii. Nu aveam furtun sa le udam, asa ca in fiecare seara faceam zece mii de drumuri cu galeata intre etajul 1 si gradina din fata blocului, pana udam toate cele 20-25 cuiburi. Nu pot uita mirosul ala turbat de frunze de rosii, gustul rosiilor proaspat smulse de pe vrej in zilele fierbinti de vara cand ma jucam prin fata blocului si mi se facea foame. Sunt inca foarte, foarte indragostita de mirosul de frunze de rosii. Memoria afectiva functioneaza inca impecabil.
Fiecare zi de vara insemna salata de rosii cu ceapa si castraveti, uneori ardei, but mostly rosii si ceapa si mult ulei, un pic de sare, atat. O salata din asta pe zi si nu mai aveam nevoie de nimic. Toamna le culegeam si ne apucam sa facem bulion si sos de rosii iar cand venea inghetul imi venea sa plang langa aracii cu gogonele: nu ma puteam obisnui cu ideea ca rosiutele mele dragi nu-si vor implini menirea, ca frigul le-a “omorat.” Le mai luam si se mai coceau in casa, pe masa din bucatarie, dar era deja tarziu, venea deja iarna la galop…
Acum salatele mele de vara cu rosii nu sunt mereu asa simple, am descoperit cat de bine merge busuiocul cu usturoi in aceasta ecuatie, cat de cremos e avocado alaturat si ce bine se potriveste o branza usor sarata! Nu ma pot opri din combinatii! Salata asta e facuta toata din ingrediente speciale pe care le-am primit cadou de la prieteni: rosiile cum va spuneam de la Republica Bio de la Razvan, maslinele si uleiul de masline de la Andreea de la Camara Greceasca si, ingredientul meu secret special pentru aceasta salata… uleiul de nuca!! Am primit de la Corina un ulei de nuca genial de la Bufetto si ma tot gandeam ce sa gatesc cu el, dar apoi mi-am dat seama ca pur si simplu NU il pot gati pentru ca este mult prea aromat si gustos si mi-e mila de el sa il prapadesc asa. Imi vine sa il mananc gol pe paine (ceea ce am si facut) si daca il adaug in salata nu ma doare sufletul.
Ingrediente
- 400 g mix de rosii, feliate
- 3 catei de usturoi, feliati
- 2 linguri de masline naturale grecesti
- 80 g telemea sarata, sfaramata cu mana
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper negru macinat
- 1 mana frunze de busuioc maruntite
- 2 linguri ulei de masline
- 2 lingura ulei de nuca Buffeto
Le-am amestecat pe toate intr-un bol mare si am mancat pana am lesinat. Recunosc cu mana pe inima ca ar fi mers niste paine cu maia in combinatie, dar n-am mai avut, asa ca am ramas cu gandul. Pe seara am mai facut inca una, ca nu ma puteam satura.
Love and tomatoes!
Andie, a fugit avocado din reteta? :))
Mie imi place si fara el, nu-i bai!
Eu am plantat seminte de rosii in ghiveci in balcon, doar asa, ca sa simt mirosul frunzelor lor. Visez cu ochii deschisi la sera mea si ce-oi mai planta eu in ea. :)
Este sub, neamestecat. Chiar m-am intrebat daca o sa observe cineva :)
Salata momentului la mine e cu multe rosii, ardei, masline verzi, ceapa verde, patrunjel + halloumi si 1 ou fript. To die for! :)) In weekend o prestez pe a ta, ca nu vreau sa imi omor colegii de serviciu cu usturoiul :)))
Ok, I am so so making this mâine!!! Ingredientele perfecte!!
P.S am descoperit astăzi blogul tău. Este de o frumusețe excepțională :) Love, Love, Love
Stii ce-i ala sentiment total reciproc?? Intru si eu ca tot stalkerul pe blogul tau si vad minunea – sa stii ca de foarte mult timp nu am mai vazut la cineva de la noi un continut atat de original, cu o viziune asa faina. Ma declar fan si ma bucur enorm ca mi-ai scris (ceva imi spune ca de acum incolo vom vorbi mult mai des) :)))
uu, gracias!! acum m-am întors pe aici și ce să văd :) Hugs!
P.S am făcut salata. A fost gustoasăăă!
Chiar daca nu sunt rosiile in sezon, sa stii ca tot buna e :)