Saratele perfecte in 30 minute

4

Cat imi plac gustarile sarate, nu va pot spune! Saratelele au fost mereu slabiciunea mea si recunosc ca am facut deseori varianta din aluat foitaj cumparat si de asemenea recunosc ca m-am dus special la cofetaria din spatele blocului sa imi cumpar! Nu mi-a trecut pana acum prin cap ca imi pot face saratele in casa (cum zice mama: unde-i minte, si prostie) dar acum vreo doua zile cand cautam inspiratie prin cartea de retete a Sandei Marin am vazut cat de usor se fac de fapt, mi-am pus bookmark si am trecut la treaba.

saratele-rapide-7

Stiu ca e plin netul de retete de saratele (am facut si eu un research ulterior) insa mie nu mi-au placut fie pentru ca cereau untura, fie pentru ca se faceau cu drojdie sau cu bicarbonat sau multe alte ingrediente care nu mi s-au parut deloc in regula. Asa ca m-am hotarat sa adopt abordarea doamnei Sanda Marin, ca nu degeaba a hranit generatii intregi de romanasi flamanzi, si nu regret absolut deloc. I-am adus mici adaptari, dar zic eu ca am facut bine.

saratele-rapide-2


SARATELE PERFECTE IN 30 MINUTE

Ingrediente

  • 250 g faina
  • 100 g unt (1/2 pachet)
  • 1 ou
  • 2 linguri mari smantana 30% grasime
  • 1 lingurita rasa sare
  • 2 lingurite seminte de chimen

Pentru uns/topping

  • 1 ou batut
  • cateva linguri parmezan ras
  • seminte de chimen
  • sare

Metoda

  1. Preincalzim cuptorul la 180 C cu ventilatie.
  2. In robotul cu lama S (sau intr-un bol mare) turnam faina si untul. Mixam (sau framantam cu mana) pana obtinem un aluat sfaramicios si frimituricios :)
  3. Adagam oul, smantana, sarea si chimenul si mai mixam putin pana incepe sa se inchege aluatul.
  4. Varsam continutul robotului pe blat si framantam cu mainile pana obtinem un aluat elastic, 1-2 minute. Realizam aceasta operatiune cat mai rapid. Invelim in folie alimentara si dam la frigider sau congelator 5-10 minute.
  5. Tapetam doua tavi cu foaie de copt. Scoatem bila de aluat din frigider si o intindem pe blatul infainat pana obtinem o foaie patrata cu o grosime de 1/2 cm. O taiem in fasii subtiri pe care le asezam in tavi.
  6. Ungem saratelele cu oul batut si deasupra presaram parmezan, seminte de chimen si sare.
  7. Dam la cuptor timp de 15 minute sau pana se aramesc uniform.

saratele-gif

Inutil sa va spun cat de fragede si gustoase au iesit! Untul si smantana si-au facut treaba si au creat fara probleme un aluat care ti se topeste pur si simplu in gura. Sunt bune si calde (greu sa rezisti sa nu dai iama in ele) dar sunt la fel de bune si reci. Dupa ce am incercat varianta asta sincer nu as mai vrea sa trec la cele din foitaj, chiar nu as mai vrea, nu se compara. Merg nemaipomenit cu o berica fara alcool la seara de film :) Cred ca voi incepe sa le fac destul de des pentru ca, in ciuda continutului crescut de grasimi, tot mi se par o varianta de 1 milion de ori mai sanatoasa decat chipsurile sau saratelele cumparate.

saratele-rapide-6 saratele-rapide-1

Voi cum faceti saratele?

Love and salty snacks!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

4 COMMENTS

  1. SINGURUL LOR DEFECT ESTE CA IES PUTINE…..ASTA ESTE RETETA SA O FACI IN TRIPLU DOZAJ…SUPER SUPER SUPER!!!!!!! MULTUMIRI!!!!!

    • Baby, eu as incerca sa folosesc cu mare incredere ulei de cocos in loc de unt si as mari putin cantitatea ca sa acopar si faptul ca nu mai folosesc smantana. Nu garantez ca o sa iasa la fel, dar cred ca e the safest bet you have.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here