Dupa rollercoasterul reprezentat de mutarea noastra in Belgia, lucrurile incep sa se aseze. Sunt atat de multe aspecte minunate in noua noastra viata, atatea noutati, atatea progrese! Invatam mult, ne obisnuim, ne integram in locul asta fain pe care simt deja ca il iubesc putin :) Imi doresc mult sa va povestesc pe scurt despre aspectele mici, dar atat de importante care cresc calitatea vietii, poate, cine stie, vor reprezenta modele spre care sa aspiram si noi in tara. Poate, candva, nu prea departe, vor deveni o realitate si in orasele noastre. Sa-i dam bice!
Brussels, 10 things I love about you!
1. MANCAREA
Bahahaha. Of cors. Nu vorbesc doar de toate tipurile de restaurante, de toate tipurile de bucatarii pe care le intalnesti la tot pasul, ci de mancarea de cumparat pe care o gasesti in magazine. Desi per total e sensibil mai scumpa ca in Romania (inca incerc sa ma obisnuiesc sa gandesc in euro, nu in lei), e muuult mai variata. Un lucru interesant pe care l-am observat e ca pe cat de usor e sa mananci sanatos, pe atat de mult mai usor e sa mananci prostii. Supermarketurile abunda de fructe si legume bio si nebio foarte proaspete de fiecare data, curatate si gata de a fi servite, iaurturi proaspete, seminte, cereale, etc etc, dar la fel de usor e sa pui mana pe un platou de paste, un quiche, un curry sau un risotto gata preparat pe care doar sa il incalzesti la cuptor. Nu mai vorbesc de foarte apetisantele preparate de viennoiserie sau, spaima spaimelor, preparatele pentru vegetarieni care intr-o prima faza iti iau fata: seitan, burgeri, nu stiu cate tipuri de salamuri vegetale, chiftele, carnati si alte specialitati vegane si vegetariene.
Cert e ca de fiecare data cand merg la cumparaturi sunt coplesita de varietatea de optiuni disponibile si extrem de inspirata sa gatesc ceva nou si apetisant. Doar saptamana asta am ars-o majestuos cu o tarta cu sparanghel si anghinare, un curry cu fasole verde si naut, un risotto primavera cu sparanghel, mazare si mangetout, paste cu rosii si busuioc proaspat, salate sofisticate cu rosii, linte, naut, ierburi, feta, in fine: a fost incredibil cat de usor am putut sa aducem varietate in farfurie.
Un lucru pe care il ador e ca absolut toti avocado pe care i-am cumparat pana acum din diferite surse sunt copti perfect, nestricati, visul viselor, si ca nu exista sa ma duc la market si sa nu gasesc toate plantele aromatice pe care le visez. Si ca la toate cantinele de la birou si in toate retaurantele exista optiuni speciale pentru vegetarieni. Punct.
2. TRANSPORTUL IN COMUN
Traficul in Bruxelles poate fi aglomerat, dar e o gluma fata de Bucuresti. De fapt, dupa atatia ani de trafic infernal aici ne simtim ca… la tara. In afara de ceva aglomerari in rush hour prin zonele de birouri, hm, nada. Autobuze aerisite, cetateni care valideaza titluri de transport si cedeaza locul categoriilor vulnerabile (gravide, batrani, invalizi, mame cu copii) si, cel mai important, PREDICTIBILITATE. Toate autobuzele au GPS, statiile sunt dotate cu panouri electronice care indica exact minutul de sosire in statie pentru fiecare autobuz plus, added bonus, o aplicatie pe mobil in care poti vedea autobuzul tau si minutul la care ajunge in statie, ca sa iti poti calcula cand sa pleci de acasa. E foarte adevarat ca nu e ieftin. Abonamentul lunar e 49 euro, cel anual 499, biletul luat de la sofer 2,5 euro iar cartela de 10 calatorii 14 euro.
3. COMUNITATEA
Avem niste vecini incredibili! Inainte sa apuc macar sa fac o prajitura si sa ma prezint, m-am trezit cu primul vecin in curte, inarmat cu trei cafele si un zambet enorm. Ne-a facut imediat cunostinta cu toti locatarii din cladire, si in cateva zile si cu cei de pe strada noastra. Astazi il astept pe la noi sa facem un tiramisu cu limoncello impreuna :) Toti se cunosc, se viziteaza si au activitati comune: o data pe luna iese toata lumea sa curete strada, amenajeaza bancuri de flori pe strada, organizeaza gratare de cartier sau folosesc spatiul public pentru a planta gradini comune. Unul din vecinii nostri italieni are o pizzerie chiar peste drum si e genul ala de local de cartier in care toata mancarea se face manual (aluatul de pizza, pastele, sosurile + cuptoare traditionale, e o nebunie, nu va povestesc) si in care intri ca la tine acasa: cunosti pe toata lumea si toata lumea e fericita sa te vada, sa te ia in brate, sa-ti dea cea mai buna mancare si sa stea cu tine la masa. Miere pe suflet.
4. RECICLAREA
Ador partea asta! Unul din primele lucruri pe care le-am facut a fost sa cumpar containere speciale pentru hartie, plastic, sticla si gazon, in care reciclam de mama focului. Comuna (primaria) pune la dispozitie online un ghid de reciclare in care te invata exact ce produse sa arunci si unde, ce saci sa folosesti pentru fiecare, precum si zilele si orele la care sa scoti sacii cu gunoi reciclati, in functie de categorii. Suntem foarte atenti la asta, pentru ca amenzile pentru reciclarea facuta aiurea sunt mari.
5. ORASUL IN CARE GASESTI ORICE
Nu vorbesc doar despre specialitatile culinare (desi am langa casa un magazin cu produse doar din Sardinia, altul cu produse din India, etc.) ci despre orice ti-ar putea trece prin cap sau avea nevoie. Tot langa casa am un magazin exclusiv cu produse bio (nu foarte ieftin) dar in care poti gasi absolut, dar absolut ORICE iti trece prin cap, de la mancare la cosmetice, cele mai nebunesti produse la doar un pas distanta. La doua strazi am un magazin urias pentru activitati creative in care poti petrece ore intregi la standuri de pictura, fimo, croitorit, birotica si papetarie, prelucrare in lemn, etc. Toate produsele pe care in Romania le comanzi online din 15 locuri acolo le gasesti pe stoc, e ceva fabulos. Carti in limbi straine, ustensile de bucatarie inimaginabile, obiecte de decor frumoase si practice? Orice!
6. SPALATORIILE COMUNE
Chiar pe strada noastra avem o spalatorie comuna, de genul celor pe care le vedeam in filmele americane, in care te duci frumos cu plasuta cu haine de spalat si le bagi la masina si apoi le si usuci. E o modalitate foarte draguta de a-ti face prieteni noi si de a te descurca sa speli hainele daca nu ai masina de spalat acasa, mai ales daca esti student sau proaspat mutat.
7. BROCANTELE (pietele de vechituri)
Cred ca la un moment dat va trebui sa dedic o intreaga postare brocantelor din Bruxelles. In fiecare w/e e cate una prin oras si gasesti in ea toate nebuniile posibile, de la haine, vesela, mobila sau accesorii pentru bebelusi, you name it. Piesele care se gasesc aici sunt incredibile, din pacate conditia fizica nu imi permite deocamdata sa dau o raita serioasa, dar cu siguranta colectia mea de antichitati se va imbunatati considerabil. Foarte multi localnici merg la aceste brocante pentru ca se gasesc produse second hand de foarte buna calitate si poti face niste afaceri foarte bune aici.
8. PIETELE DE FERMIERI
In fiecare duminica avem piata de fermieri in Place Jourdan, adica foarte aproape de noi. Vin oameni de la fermele din jurul orasului si isi vand marfa care, desi uneori e mai scumpa ca in supermarket, e si considerabil mai buna. De aici cumparam rosii bio crescute “en pleine terre” (cele de la magazin sunt sub orice critica), mere proaspete, verdeturi sau cartofi, precum si paine cu maia. Tot aici vin si comercianti cu tot felul de specialitati: miere, masline, condimente, chiar si fructe exotice. Uneori au si oferte extrem de bune: saptamana trecuta am cumparat trei cutii de sparanghel foarte tanar si proaspat cu doar 2 euro. Mi s-a parut incredibil. Oricum, daca vreti sa vedeti fotografii si filmulete mai multe despre asta, ma gasiti oricand pe Instagram cu Insta stories.
9. AERUL & LINISTEA
Am vazut pe net ca in Bucuresti se intampla ceva ingrijorator cu niste emanatii de gaze si, sincer, am apreciat si mai mult mutarea noastra de aici. E sensibil mai putina poluare, iar orasul e infinit mai putin zgomotos, ceea ce ne-a calmat foarte mult. Aveam nevoie.
10. RITMUL VIETII
Magazinele se inchid la 18.00 iar duminica dai cu parul si nu gasesti ceva deschis (cu exceptia magazinelor ce apartin imigrantilor), serviciile inceteaza cam pe la aceeasi ora. Oamenii isi respecta viata privata, timpul liber, si nu muncesc mai mult decat ce este necesar. Spre seara strazile sunt pustii (cu exceptia locurilor in care viata de noapte este in centrul atentiei), oamenii iau cine in familie si in general nu primesc telefoane de la birou in afara programului. Chiar daca suntem obisnuiti cu programul non stop de Romania, ne place totusi sa simtim ca timpul nostru e doar al nostru, si sa ne bucuram de el. In Bucuresti nu prea aveam parte.
Desigur, exista si parti care nu sunt asa placute, precum faptul ca de trei saptamani asteptam instalarea internetului acasa si nu se arata vreun progres in ciuda nenumaratelor telefoane. Serviciile nu stralucesc aici, dar hei, nimeni nu-i perfect.
As mai sta sa povestim, dar am in cuptor o prajitura cu ciocolata, alune si nectarine care abia asteapta sa iasa si sa se pregateasca pentru intalnirea de maine cu colegii de birou.
Love and Brussels!
De când am aflat că plecați, mi-au rămas niște întrebări în minte. Nu-mi permit multe că-s chestiuni personale, dar apropo de decizia de a pleca într-o altă țară – ați făcut-o cu niște planuri exacte acolo, locuri de muncă deja stabilite acolo sau la marele noroc? :)
I need all my motives să-mi pregătesc my case pentru o astfel de mutare. :))
Am plecat pentru ca mi-a aparut o ocazie profesionala foarte foarte faina pe care n-am vrut sa o ratez. Sa stii ca pentru toate intrebarile personale iti stau la dispozitie pe privat :)
Andie, sorry! După 20 de ani de Bruxelles mi-a trecut demult … Bruxelles nu mai e ce era odată: un târg mai răsărit, liniștit, cu oameni cu mult bun simț. Te vei convinge repede. Vecinii de curte care te întâmpină cu cafea de “bun-venit”, politețuri exagerate între megieși…???? Eram in vizită la o cunoștință din Flandra, à côté de Bruxelles. Vecinul amicului iese în grădină (curte) și nu schițează niciun gest de salut. Întreb și eu, așa, dacă se mai salutaseră pe ziua respectivă. Mi-a răspuns că locuiește de 35 de ani dar , la salutul său nu a primit niciodată un “bună-ziua”…
Bruxelles, un oraș cosmopolit , trafic supra săturat la orele de vârf; dacă ai un job în cealaltă parte a orașului , trebuie să te înarmezi cu multă răbdare sau să pleci cu un ceas-două mai devreme.
Bruxelles, un oraș cosmopolit cu multă mizerie, transportul în comun nu e cel japonez, magazinele nu sunt chiar “cele mai”…
Place Jourdan, aglomerat ce-i drept dar drăguț. Încearcă și celelalte zone: Molembeek, Anderlecht, Sain-Gilles, Forest, etc. Să vezi acolo gunoaie sortate ???? Euforia începutului se va estompa, treptat.
Belgia este o țară frumoasă: Namur, dar nu Charleroi, spre exemplu. Vizitează Ardenii. Dar nu uita niciodată frumusețile României, nu uita ospitalitatea românului. Succes!
Sorin, iti multumesc mult de mesaj! Poate ca dupa 20 ani in Bruxelles se schimba treaba, dar dupa 9 ani in Bucuresti, crede-ma pe cuvant de onoare, Bruxelles-ul e… PARFUM. Trafic? Mizerie? OMG, fata de ce am trait in anii astia in frumoasa noastra capitala.. nu am cuvinte de comparatie. Lucrurile s-au inrautatit mult in RO, poate nu in provincie, dar in BUC da. Iata ca au trecut inca ceva luni si sunt la fel de indragostita de BRX. Vedem cum oi mai fi dupa 20 ani :)
Te salut si iti multumesc de sfaturi si comentariu!
Scuze, rectific: Molenbeek și Saint-Gilles????
cu siguranta viata in Bruxelles e altceva decat Romania.
Bruxelles. Centrul arata rau, multa mizerie si a decazut. L-au facut pietonal, magazinele au falimentat. In rest magazine scumpe…mici si neincapatoare.
Am vizitat si eu Bruxelles-ul si am fost placut surprins de oamenii politicosi si curatenia la fiecare colt de strada, un oras foarte frumos!
Asta e diferenta America(servicii prompte,magazine deschise 7 zile din 7 pana la 21-22,munca in stil intens,timp putin cu familia) vs Europa(magazine inchise la 18,servicii lente,timp berechet de petrecut cu familia).Depinde de firea fiecaruia.