Cozonac Kranz adaptat dupa Ottolenghi

9

Prea tarziu pentru Craciun si Revelion, dar la tanc pentru Boboteaza, Sfantul Ion sau Revelionul pe stil vechi: sunt regina nedetronata a retetelor intarziate. De mult timp imi doresc sa fac si eu o amarata de babka, dar cumva, printr-o miscare diabolica a universului, sunt deviata pe ultima suta de metri! Pornisem hotarata, dar am dat peste reteta asta si m-am inmuiat precum cozonacii sub mangaierea fierbinte a siropului de zahar. O sa ziceti: bine-bine, dar cum se impaca astia cu dieta ta? Pai, daca mananc o data pe an, se impaca, aia e. Desi de sarbatorile astea cred ca am pus vreun kil la loc…

Ce vreau sa va spun: daca rezistati sa nu ii mancati calzi, cozonacii astia Kranz sunt cea mai delicioasa chestie ciocolatoasa insiropata si minunata care se topeste in gura dar nu fara a lasa in urma magia unui aluat fraged si bine lucrat. Prima victima a lor a fost unchiul nostru din Franta, care de la prima inghititura mi-a cerut reteta si iata-ma “fortata” sa o pun pe blog. Pentru tine Ioji!

Ingrediente

Pentru aluat

  • 530g faina alba
  • 100g zahar alb
  • 1 plic drojdie uscata
  • Coaja unei portocale si/sau extract de portocale
  • 3 oua mari
  • 120ml apa
  • 1/3 lingurita sare
  • 150g unt la temperatura camerei, taiat cubulete
  • Ulei de floarea soarelui pentru uns

Pentru umplutura

  • 50g zahar pudra
  • 30g cacao
  • 130g ciocolata neagra
  • 120g unt
  • 100g nuca macinata
  • 1 lingura de scortisoara

Pentru sirop

  • 260g zahar alb
  • 160ml apa

Pentru uns

  • 1 ou

Metoda

  1. In bolul mixerului de masa (sau intr-un bol mare) amestecati usor faina, zaharul, drojdia si coaja de portocala. Adaugati apoi ouale si apa si mixati (sau framantati) pana se aduna aluatul. Adaugati sarea si apoi unul, cub dupa cub, pana se topeste complet in aluat. Continuati sa mixati inca 10 minute sau pana obtineti un aluat fin, elastic si lucios. Asezati aluatul intr-un bol mare uns bine cu ulei de floarea soarelui, acoperiti cu folie de plastic si dati la frigider peste noapte.
  2. A doua zi, pregatiti umplutura: intr-o craticioara topiti unul cu ciocolata la foc mic si luati de pe foc imediat ce vedeti ca untul s-a topit. Lasati sa se racoreasca putin, apoi adaugati nuca, zaharul, cacaoa, scortisoara si amestecati pana obtineti o pasta omogena. Veti vedea ca e destul de consistenta si nu curge.
  3. Ungeti cu ulei doua tavi de 23x10cm (1 kg) si tapetati-le pe fund cu hartie de copt. Scoateti aluatul din frigider si impartiti-l in doua, iar una din jumatati dati-o inapoi la frigider cat o pregatiti pe prima. Puteti lucra cu blatul foarte infainat sau uleiat. Ottolenghi recomanda prima varianta, eu o prefer pe a doua, ba chiar si ung sucitorul cu putin ulei. Ideal e sa va miscati cat mai repede si sa lucrati cu aluatul rece. Intindeti-l sub forma de dreptunghi cu latura mica spre voi, apoi ungeti-l cu jumatate din umplutura, lasand o margine de 2 cm neunsa pe latura mica a dreptunghiului, cea mai indepartata de voi, apoi ungeti aceasta margine cu putina apa. Rulati aluatul sub forma de rulada si sigilati, apoi asezati-l pe o tava de plastic infainata si dati la congelator timp de 10-15 min. Ajuta foarte mult ulterior cand taiati si rulati aluatul. Repetati si cu cealalta bucata de aluat.
  4. Scoateti primul rulou din congelator si taiati-l in doua, pe lung, lasand partea cu umplutura in sus. Uniti capetele, si apoi ridicati partea din stanga, trecand-o peste cea din dreapta, ca o impletitura, si repetati pana ajungeti la capete, apoi uniti-le. Transferati cozonacul in tava si repetati procesul si cu cealalta bucata de aluat. Acoperiti cu un servet si lasati la crescut la loc cald 1.5-2 ore. Nu va asteptati sa se dubleze, ci doar sa vedeti o mica crestere.
  5. Preincalziti cuptorul la 180C cu ventilatie, ungeti cozonacii cu oul batut si coaceti timp de 30 minute.
  6. Intre timp, pregatiti siropul: topiti zaharul in apa calduta si lasati sa se raceasca. Imediat ce scoateti cozonacii din cuptor presarati siropul peste. Aveti grija sa folositi tavi care nu curg :) Nu scoateti cozonacii din tavi pana nu se racesc oarecum, altfel riscati sa se dezintegreze.

SUNT FABULOSI!!! Mai, deci nu stiu daca se transmite in poze cat de fragezi pot fi! De aroma nici nu mai vorbesc si, in ciuda zaharului din sirop, nu mi s-au parut nici foarte dulci, probabil fiind contrabalansati de ciocolata neagra.

Recunosc ca nu-s tocmai usor de facut, dar nici asa greu precum cozonacii clasici romanesti. Cert e ca merita tot efortul si vor impresiona garantat pe oricine sta la masa voastra.

In plus, daca am reusit eu sa scriu reteta asta de pe telefon si sa o fotografiez pe intuneric, sigur voi puteti sa o incercati. Si daca faceti asta, dati si la fata un mesaj despre cum vi s-au parut. Hai va multumesc si va pup pe 2019!

(PS Cine a mai dormit cu spume la gura la miezul noptii?)

Love and babkas!

9 COMMENTS

  1. Anul asta a fost prima data cand am facut babka, e definitely my go to pentru sarbatori de acum inainte. Muuuuch better decat cozonacii clasici. Pana si mama a zis asta.

    Life hack, pentru cazul putin probabil in care iti mai raman leftovers: taie felii si baga-le la toaster. Se face la fel ca atunci cand e proaspat scos din cuptor, cu the extra crunch on the side, care merge de minune cu ciocolatosenia topita. <3

    • Codrina, stau ca proasta si citesc comentarii si ma gandesc cum am irosit milioane de cozonaci si zile din viata mea nestiind aceasta optiune schimbatoare de vieti. Cel mai mult in viata imi place cozonacul cald si mama niciodata nu-mi da! Iti dai seama, iti dai seama ce am ratat?!? Ma duc in baie sa ma holbez la un perete alb.

  2. Andie, ce dor mi a fost sa te citesc! Eu dupa ce am descoperit Babka adus de Vica, numai la el mi e gandul. Poate fac odata cand mai am oaspeti, ca mi e teama sa l fac doar pentru noi ca o sa mananc prea mult ;). Multumesc pt reteta, nu am cartile lui, eu in special sunt fan Ottolengi cand vine vorba de legume!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.