Anul asta de ziua mea am vrut un tort care sa indeplineasca doua conditii esentiale: 1. ciocolata si 2. sa se faca repede si fara dureri de cap. Recunosc ca n-as fi fost inspirata sa il fac daca, la lansarea VEG Studio, n-as fi primit din partea Florianei Flori de Menta un chec absolut sen-za-tio-nal, super umed, super dens, super ciocolatos, care avea deasupra un ganache de ciocolata si niste nuci caramelizate, pe care l-am mancat 85% singura si cu care am avut vise umede saptamani intregi dupa. Floriana a fost de treaba si mi-a zis ca e reteta Nigellei, iar eu din acel moment n-am mai fost om. Neaparat mi-am dorit sa il fac si eu, doar ca, evident, eu mi l-am reinterpretat putin ca sa-mi iasa mai pe sufletul meu si l-am transformat in tort cu bere bruna si crema de branza.
Dupa cum stiti, eu nu beau alcool dar imi face o DEOSEBITA placere sa il gatesc, fie ca e in risotto sau in prajituri si creme. Motivele pentru care prajiturile cu bere dark ies atat de bune sunt: 1. bulele din bere actioneaza ca un agent natural de crestere, si dau o textura pufoasa preparatului; 2. contribuie substantial la gustul final al preparatului (yum!). Hai sa recunoastem, alcoolul da un gust senzational mancarii si, pana la urma, ce e alcoolul daca nu fructe/legume/plante fermentate? Ca si ciocolata de altfel, care s-a dovedit stiintific ca e o leguma :))) In loc de bere neagra am folosit o bere bruna romaneasca Silva (local si de sezon, my new motto), care este de altfel partener la Bucharest Gourmet Festival din week-end (3-5 iunie, Baneasa Shopping City – abia astept, pozele mele vor fi expuse acolo – veniti, da?).
Ingrediente:
Pentru blat
- 200 ml bere bruna Silva
- 200 g unt
- 75 g cacao
- 400 g zahar
- 140 ml smantana
- 2 oua mari
- 1 pastaie de vanilie
- 275 g faina
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1 praf sare
Pentru crema
- 2 cutii ricotta
- 4-5 linguri miere
- 1 pastaie de vanilie
- capsuni sau alte fructe de sezon pentru servit
Metoda:
- Preincalzim cuptorul la 180 C (foc mediu) si tapetam o tava rotunda de 30 cm cu hartie de copt.
- Intr-o craticioara punem untul si berea si lasam sa se topeasca la foc mediu. Dupa topire, adaugam cacaua si zaharul si incorporam bine.
- Intr-un bol separat mixam smantana, ouale, semintele din pastaia de vanilie.
- Le adaugam peste amestecul ciocolatos, incorporam faina si bicarbonatul, turnam in tava tapetata si dam la cuptor aprox. 35-45 min. Facem testul cu scobitoarea, cand e gata scoatem si lasam la racit.
- Pentru crema mixam pur si simplu ricotta cu mierea si semintele din pastaia de vanilie doar cat sa se incorporeze, nimic mai mult. O turnam peste blat, decoram cu capsuni (sau alte fructe de sezon) si servim.
Tortul cu bere neagra s-a lins de pe farfurii, invitatii mi-au cerut reteta, my work here is DONE. Eu zic ca o sa va placa foarte-foarte mult, pentru ca nu are cum sa nu va placa ceva plin de zahar, grasimi si alcool. Iar crema de branza de deasupra impreuna cu fructele este fix ce ii trebuia ca sa ii dea “relief” cum zic nenii de la Masterchef Australia. Caci da, cu ce sa faci binging pana apare din nou Masterchef US?
Pana data viitoare, va las langa o felie din prajitura asta senzationala si un pahar cu bere bruna, facuta de omuletii de la Silva cu pasiune, atentie la detalii si implicare – reteta succesului pentru lucrul bun construit in timp. Go team Romania!
Love and dark beer!
Daca tot ai pomenit, simt nevoia sa intreb: cum este Masterchef Austrialia? Merita sa incep sa ma uit la el, chiar daca acum incepe Masterchef US (yeeeeeey to that)?
Voi pune in practica tortul cat de curand, mai ales ca am fost carcotita ca nu am mai facut dulciuri si cele pe care le-am facut au fost esecuri. Arata delicios si sper sa placa celor care imi vantura poftele pe sub nas.
Mie imi place! E mai lung decat MSUS – 65 episoade- si are mult mai multa decenta umana. Nu-s povesti cu raca intre concurenti, juriul vorbeste f frumos, e multa decenta.
Ma apuc si de Australia, atunci. Am incercat cateva episoade din cel italian si mi s-a parut super plictisitor. By the way, te-ai uitat la Masterchef Junior? Am ras cu lacrimi la primul episod din ultima serie cand un pusti s-a pus pe plans si a afirmat “My plating is horrible” :)))
Andie, iese dulce rau? As pune doar 200 g ca am una bucata mofturos cu care sa impart placerile mele culinare decadente.
Ruxandra, si eu as fi vrut sa mai tai fin zahar, sincer. Motivul pentru care nu am facut-o este ca mi-a fost teama sa nu cumva sa ii strice consistenta. In combinatie cu crema aia usoara si fructele sa stii ca nu s-a simtit deloc dulce gretos. Din contra, iti da senzatia aia ca vrei sa mananci si mai mult. Cacaoa neagra ii taie mult din dulceata, daca mai tai din zahar nu m-ar mira chiar sa iasa putin amarui. Daca incerci cu mai putin te rog mult sa imi spui si mie daca a iesit, chiar sunt curioasa.
Andie, ce bucurie sa vad ca ai incercat si tu reteta miraculoasa! Arata minunat tortul tau! Apropo de zahar, de fiecare data cand fac aceasta reteta folosesc 300g de zahar in loc de 400g nu neaparat ca ar fi prea mult dar in general prefer deserturile mai putin dulci.
Ce bine ca mi-ai scris asta! Chiar ma intreba mai sus Ruxandra daca poate pune mai putin zahar iar eu ii spuneam ca imi e teama ca poate nu iese, ca ii afecteaza consistenta. Deja am redus din unt si bere, asa ca imi era teama :) Iti multumesc enorm pentru ca mi-ai deschis ochii cu privire la ea!
Se mixeaza ouale, apoi se adauga smantana, sau se mixeaza impreuna? Multumesc
Se mixeaza impreuna, sa fie simplu :)
[…] Tortul asta cu bere la care am facut o crema din mascarpone si caramel […]