Cum scot aburul din Instant Pot in siguranta?

4

Cum va spuneam si in articolul general despre Instant Pot, unul din lucrurile pe care le-am adorat din start la oala asta a fost siguranta folosirii. Toata frica legata de presiunea din oala si scenariile cu capace zburand si arsuri de gradul IV au disparut. Totul e extrem de bine controlat, electronic, transparent, sigur.

Capacul se aseaza cu o simpla invartire, oala emite semnal sonor, incepe sa acumuleze abur, se ridica valva de siguranta si apoi nu mai auzi nimic, decat semnalul sonor de final.

Aburul poate fi evacuat in doua moduri:

  • manual, imediat (quick release – QR) sau natural, in timp (natural release – NR). Eliberarea manuala QR este indicata pentru acele preparate care se supra-gatesc usor: legume la aburi, peste, oua etc.
  • Eliberarea naturala este perfecta pentru mancarurile care continua sa se gateasca, economisind energie (naut, fasole, tocanite, supe etc).
  • Exista de asemenea posibilitatea de a le combina pe cele doua, in sensul ca dupa emiterea semnalului sonor de final, sa asteptam 10 minute (NR) si apoi sa eliberam restul de abur manual (QR).

Cum eliberam aburul manual?

Super simplu. Acoperim valva de eliberare a aerului cu o carpa umeda (de obicei laveta de bucatarie) si apoi o deschidem cu ajutorul unei linguri de lemn. Aburul va iesi cu forta, dar va fi totusi atenuat de laveta. E un mod de eliberare foarte util atunci cand exista riscul ca, odata cu aburii, sa iasa si ceva sos. Dupa ce a cazut valva de siguranta, semn ca tot aburul s-a evacuat, deschidem capacul. Asta e tot.

Intrebari? Hit me.

Love and Instant Pot!

4 COMMENTS

    • Buna Diana, nu sunt sigura ca inteleg la ce te referi, dar vasul de inox al Instant Potului se spala ca o oala normala. Se poate baga si la masina de spalat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.