Salata de fasole verde crocanta

25

De fiecare data cand ma uit la emisiuni culinare din strainatate imi ploua-n gura. Nu stiu cum se face, dar la ei fasolea verde-i intotdeauna verde in fafurie, si arata atat de crocant si minunat incat eu una nu pot sa inteleg de ce fasolea din mancarea facuta de mama are culoarea aia maro-cacanie care nu te invita la nimic. Zau asa. De ce? Noi romanii avem boala asta: sa supra-fierbem legumele, orezul si pastele, iar eu pur si simplu nu inteleg de unde am mostenit-o si cum scapam de ea, pentru ca nu o data mi s-a intamplat sa mi se spuna ca pastele al dente nu-s facute iar orezul din risotto nu e fiert pentru ca boabele nu sunt lipite intre ele intr-o simbioza fara forma. Seriously?!

DSC_0025-copy

Asa ca mi-am luat inima-n dinti si fasolea-n strecuratoare si am pornit in cautarea crocantimii perfecte, care sa aiba leguma fiarta, dar care sa-si pastreze culoarea frumoasa si sa pocneasca intre dinti atunci cand musti. Nu e deloc rocket science, e un efect chiar usor de obtinut, odata ce ne scoatem din cap ideea ca mancarea trebuie sa aiba consistenta unei mari balegi meduze pentru a fi considerata facuta. Doamnelor si doamnelor, va dau salata mea de fasole verde perfecta. Adica perfecta dupe gustul mieu.

DSC_0098-copyDesi de frica am fiert-o poate putin mai mult decat imi doream, uitati-va si voi la ea: nu-i asa ca va vine sa furati o pastaie si sa o rontaiti pe ascuns intr-un colt, muscand din ea cu pofta??

Salata de fasole verde crocanta

Salata de fasole verde crocanta

Ingrediente

  • un castron mare de fasole verde frageda (500 g?)
  • 4 linguri ulei de masline
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 linguri otet balsamic (sau zeama de lamaie)
  • 3 catei de usturoi mari
  • 3-4 linguri nuci
  • 2 linguri seminte de susan
  • sare si piper dupa gust

Metoda

  1. Rupem pastaile de fasole la coltul dinspre vrej, le spalam bine si le punem in apa clocotita cu sare timp de 3-4 minute. Daca cumva incep sa-si schimbe culoarea scoateti-le chiar si mai devreme! Oricum, inainte sa le scoateti e bine sa testati o pastaie - daca e foarte-foarte tare mai lasati putin, daca insa s-a patruns fara a-si schimba culoarea, scoateti fasolea.
  2. Dati fasolea printr-un jet de apa rece la chiuveta si apoi aruncati-o direct intr-o oala cu apa rece si gheata. E foarte important pasul asta, pentru a opri procesul de coacere.
  3. Scurgeti fasolea de apa, apoi amestecati-o cu uleiul, sosul de soia, otetul, sarea (daca mai e necesar), usturoiul dat prin presa, piperul si semintele si nucile macinate la robot sau cu un facalet.
https://www.andie.ro/2013/09/05/salata-de-fasole-verde-crocanta/

Daca aveti fasolea curatata, salata asta se face practic in mai putin de 10 minute. Gotta love that, right?

DSC_0095-copyA iesit crocanta si bunoaca exact asa cum visam cand ma uitam la televizor la emisiunile culinare din strainatate, gen Masterchef US. “Eat your veggies”? Nu trebuie sa-mi spui asta de doua ori!

Love and green beans!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

25 COMMENTS

  1. Pff… deci nu sunt singura care crede ca romanii isi bat joc de legume facandu-le terci prin fierbere?! Stiam eu!
    Cat despre fasolea verde, anul asta am descoperit si eu ca da, poa’ sa fie crocanta si verde si gustoasa.
    Go girl! Super salata!

  2. Ohooo, cam d-asta papam eu in China, doar ca era un pic stir fry. Ia sa incerci si varianta cu broccoli si sa pui si ceva chilli pe desupra. Iese chestia aia, stii tu…gen Sichuan ;). Love u. :*

  3. Si eu fac fasolea verde cam dupa aceasta reteta, insa fara nuci( merci pt idee!), dar cu ceva fulgi de drojdie!
    Pozele sunt senzationale( imi ploua-n gura!).

  4. Din pacate Romanica adora terciurile si lucrurile cat mai soft ( dantura maybe?), ajungandu-se in permanenta la un terci de legume in loc de o ciorba sau o tocanita buna. Pacat ca putini se gandesc la gatitul cu aburi si putini o fac cum trebuie ( obtin dintr-o leguma proaspata o *balega* obosita). Asta e si motivul pentru care am ajuns sa gatesc singur si sa nu mai las numai un cerc restrans de oameni (1) sa-mi umble in bucatarie. :) Cat despre salata, iti bati si copiii ( expresie din Ardeal, no violence involved) la cat de buna ii. Rock on, Andie!

    • Uite ca nu m-am gandit ca dantura ar putea fi de vina pentru terciuri. Si eu folosesc expresia cu copiii, cred ca e nationala :)

  5. Oh cat ador fasolea asa crocanta! Fix pentru ca cea congelata din comert iese terci ma dau peste cap in fiecare an sa congelez eu din gradina. Si aia e grozavaaaa! :) Pacat ca barbatii-s cu dorinte mai soft… :(
    Hugs!

      • Ah, cand pun ceva in congelator sau in camara eu nu-s niciodata multumita, mereu cred ca am pus prea putin! :) Oricum toata iarna donez la greu, asta asa, ca sa pot zice si in anii urmatori ca am pus prea putin… :D

  6. Minunata salata, chiar o sa o incerc! Ador fasolea verde cu usturoi dar nu incercasem cu nuci si susan. Multumesc! Pe cand si o prezentare video a unor retete?

    • Oh, nu invarti cutitul in rana :) Lipsa de timp ma tine legata de maini si picioare, dar, cine stie, poate in week-end?

  7. Stiu cat e de buna, eu o prepar la abur si o scot intr-un castron cu gheata.
    De obicei o servesc cu multa lamaie ( iti recomand combinatia, e divina ), patrunjel si ulei de masline.
    Voi incerca si eu varianta pe care ai ales-o, cu susan si nuci.
    Abbraccio

  8. Ei, toata lumea invata. Si noi am invatat in functie de varietatea de fasole. In ultima vreme, mancam fasole verde Bobby. Bobby, ok, dar e diferita in functie de ferma, supermarket etc. Nu rade, exista fasole verde Bobby, poate in amintire de Bobby din Dallas… Ne-am fript la limba gustand-o mai mult sau mai putin fiarta, am priceput, am notat timpul de fierbere, am pus-o sub apa rece, si-a pastrat culoarea, am agrementat-o cum doream. Maine facem salata ta, am fost la o ferma sa cumparam fasole verde Bobby, singura ferma din cantonul nostru care face o Bobby perfecta. Atat de perfecta ca e vanduta si in supermarket dar la pret triplu (???). Dar noi preferam sa ne ducem la ferma, cumparam ce ne trebuie (azi ne-am dus si la cules, am cules zmeura si afine), plimbam catelul etc. Tu faci cum poti si cum gasesti dar fasolea Bobby (fac publicitate gratuita) este foarte frageda, fina si cu un gust teribil. Iarna gasim o fasole asemanatoare cumparand la supermarket productia din Kenya. Nu-i deloc locavora dar ne multumim cu ea, nici nu se compara cu ce gasim gen Maroc, Egipt etc. Suntem nerabdadatori sa o gustam maine cu reteta pe care o propui… In fine, mi-e foarte dor de o gradina autentica romaneasca, rare dar mai sunt din fericire… :))

    • Daca fasolea Bobby e asta verde din imagini, atunci faceti reclama :) La noi n-are nume, e doar fasole verde :) Stii, asta e fain in tari ca Franta sau Belgia – exista ferme locale la care te poti duce sa iti culegi propriile legume la preturi mai mult decat rezonabile pentru ceva crescut fara chimicale. Si aici au inceput sa apara producatori tineri cu astfel de idei, dar din pacate, in stil tipic romanesc, au umflat preturile intr-un hal fara de hal, practic de la ei cumpara numai cei cu bani si fitze. Bine, nu toti sunt asa, dar sunt unii care chiar au sarit calul…
      E drept ca daca ai norocul sa ajungi intr-o gradina romaneasca autentica.. e raiul!

  9. Salut Andie.
    Smechera de Bobby este foarte, foarte fina, cel putin la ferma de unde cumparam. Pe la altii, e un pic mai barosana dar ramane in standard manechin. :))) Azi am facut reteta ta. Si ne-am pus-o bine cu tartine calde de gorgonzola si pesto de menta la cuptor (pesto de casa, he, he). Fantastic! Multumim mult, Andie! Sper ca si carnivorii sa mai treaca pe aici, zi de zi suntem incantati de cate retete imbietoare gasim.

  10. suna destul de apetisant de crocant si gustos, imi place cum a iesit, frumoase culorile vii, te indeamna sa o devori cat mai repede aceasta reteta buuuuunaa :D

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here