Iaurt la Instant Pot

0

Eu cand v-am zis ca vreau sa devin regina absoluta a Instant Potului nu m-ati crezut. Dar sunt perseverenta, la un moment dat o sa va conving. Astazi continui cu iaurt la Instant Pot pentru ca e o reteta super simpla cu rezultate minunate. Sincer, daca as mai locui in Romania, nici n-as mai vrea sa aud de iaurt cumparat din magazin. M-as duce in piata la Ramnicu Sarat in Bucuresti, as lua niste lapte proaspat de la batranica mea care vinde “pe sub mana” in colt, as mai lua un iaurt bio care sa aiba culturi active, si as face numa’ si numa’ iaurt de casa. Din pacate aici in Belgia singurul lapte proaspat pe care il gasesc e cel din magazin, e adevarat ca bio, dar… cumva nu se compara.

Pentru a face iaurt la IP nu avem nevoie de niciun accesoriu. Sunt doua metode: una in care facem iaurtul direct in oala de inox, alta in care il facem in borcane de sticla (rezistente la sterilizat). Avantajul metodei cu borcanele de sticla este ca nu “spargem” iaurtul atunci cand il turnam din oala de inox in borcane dedicate. Practic, e ca la magazin. Daca si voi colectionati obsesiv borcane Weck, atunci nu trebuie sa cumparati niciun alt accesoriu. Eu am foarte multe, pe toate marimile, pentru ca nu folosesc plastic pentru a depozita mancarea.

Ingrediente

  • 1 litru lapte proaspat nepasteurizat
  • 1 iaurt simplu care sa contina culturi active (verificati ambalajul)

Metoda 1: direct in oala de inox

  1. Sterilizam oala de inox, fie turnand in ea putina apa clocotita fie gatind o cana de apa sub presiune timp de 1 minut. Pasul asta e necesar ca sa nu ne batem capul cu bacterii nasoale care ar putea strica procesul. Atentie sa folositi o garnitura (pt capac) care nu miroase, ar fi pacat sa obtineti iaurt cu miros de curry.
  2. Turnam laptele in oala, punem capacul (cu valva setata in orice pozitie), si apasam pe butonul “Yogurt” pana cand oala afiseaza mesajul “BOIL.”
  3. Cand auzim semnalul sonor ca a terminat de incalzit laptele, mergem, apasam CANCEL si ridicam capacul. Scoatem oala si lasam la racit pana temperatura laptelui ajunge la 40 grade celsius. Daca nu aveti termometru (eu am, dar am uitat de lapte si s-a racit de tot), puteti incerca usor cu un deget sa fie caldut.
  4. Adaugam iaurtul si incorporam usor cu o lingura (daca il vreti mai putin acrisor adaugati doar jumatate de iaurt).
  5. Punem din nou capacul si apasam pe butonul YOGURT pana cand oala afiseaza mesajul 08:00 (adica 8 ore). Plecam si ne mai intoarcem a doua zi dimineata ca sa gasim un iaurt perfect in oala. Il rasturnam in borcane de sticla si mancam din el toata saptamana (daca rezista atata!).

Gasiti metoda asta cu poze pas cu pas in Story-urile mele de pe Instagram.

Metoda 2: direct in borcane de sticla

  1. Turnam laptele in patru borcane de sticla (pe care avem grija sa nu le umplem pana sus). Punem o cana de apa in oala de inox a IP, apoi stativul de aburi (cel care vine cu oala) si pe stativ asezam borcanele. Punem capacul cu valva pe SEAL (inchis) si setam functia STEAM timp de 1 minut. Lasam sa se raceasca natural in oala (natural release NR), pana cand cade valva de siguranta si putem deschide capacul. Lasam la racit pana la 40 grade Celsius.
  2. Adaugam cate o lingurita de iaurt in fiecare borcan (acu’ va bucurati ca nu l-ati umplut pana sus, nu?), amestecam, punem borcanele inapoi in oala, punem capacul si apasam pe butonul de YOGURT pana cand oala afiseaza mesajul 08:00. Daca lasam mai mult, vom avea un iaurt mai acrisor.
  3. Dupa 8 ore oala afiseaza mesajul YOGT si iaurtul nostru perfect e gata.

Acreala lui depinde de starterul folosit, de cantitatea lui si de timpul lasat la incubare. Daca vreti sa lasati mai mult de 8 ore puteti, dar va fi mai acru. Dupa prima incercare puteti pastra din iaurtul facut de voi si sa-l folositi ca starter pentru urmatoarea incercare.

Love and yoghurt!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.