Am fost ieri la un seminar de sanatate hormonala feminina sustinut de pretenara mea Mihaela aici in Bruxelles si a fost mega misto. Nu numai pentru ca a fost printre primele dati cand am facut ceva cu viata mea dupa nastere, ci pentru ca am aflat o tona de informatii utile despre cum ar trebui sa mananc si sa ma port ca sa fiu (mai) sanatoasa si fericita. Printre multele idei fixe cu care am plecat de acolo s-a strecurat si aia ca nu ar trebui sa mai plec de acasa fara un mic dejun bun, compus in principal din legume, grasimi bune si proteine.
Zis si facut! Uite-asa s-a aprins in mine scanteia acestei retete care lancezea in capul meu de cand am vazut-o prima oara la Green Kitchen Stories, acesti vegetarieni inspirationali ai secolului. M-a atras pentru ca: are in ea o cantitate impresionanta de legume, e fara gluten, fara carbohidrati naspa, fara prajeli si alte nebunii, si se potriveste foarte bine ideii de mic dejun propovaduita de Mihaela. Nu trebuie mancate in fiecare zi neaparat, dar de cateva ori pe saptamana nu cred ca fac rau nimanui! Desigur ca ar fi aratat mult mai bine daca le-as fi facut sandvis, cu layers and stuff, dar va rog sa intelegeti ca nu e usor sa faci poze la lumina de veioza la 12 noaptea. Avem dăcât atât.
Reteta e scandalos de simpla:
- 1 broccoli mediu sau 1 conopida mediu sau 4 sfecle mici sau morcovi etc
- 1 cana de migdale macinate sau faina de migdale sau faina de naut
- 4 oua
- sare + piper
Metoda
- Preincalzim cuptorul la 200C cu ventilatie. Tapetam o tava mare cu hartie de copt.
- In vasul unui robot mare cu lama S mixam buchetelele de broccoli (sau alte legume available) pana ajung de marimea unor boabe de orez. Adica destul de marunt. Luam patru cani din acest amestec si le punem intr-un bol mare.
- In acelasi robot maruntim migdalele foarte fin, dar nu cat sa le facem pasta, apoi le varsam peste broccoli. Daca folosim faina de migdale, sarim acest pas. Daca folosim faina de naut, o adaugam peste broccoli si mai punem si o lingura de ulei de masline in ecuatie.
- Omogenizam amestecul de migdale si broccoli cu mana sau o spatula, facem o gaura in mijloc si punem acolo cele patru oua. Le batem bine cu furculita, dam pe deasupra un praf de sare si piper, apoi infigem bine mana si amestecam pana obtinem un fel de coca.
- Varsam coca in tava tapetata cu hartie de copt si o aplatizam cu palmele pana obtinem un dreptunghi frumusel, inalt cam de 1.5 cm. Dam la copt 25 minute, apoi scoatem tava si lasam sa se raceasca complet. Nu sariti acest pas, ca poate ramaneti cu blatul rupt in mana.
- Dupa racire, intoarcem usurel blatul de paine, desprindem hartia de copt si il taiem in mici bucati dreptunghiulare. Gata!
Aceste painici plate pot fi folosite ca orice alta felie de paine normala, adica unse cu unt, crema de branza, humus, tapenada, practic orice dip va trece prin minte. La mic dejun, la picnic, la brunch, le puteti taia cu forme de biscuit si face tot felul de aperitive amuzante si, practic, e cea mai misto modalitate de a va face familia si propriul corp sa manance BROCCOLI si CONOPIDA ftw.
As mai sta sa va povestesc despre cum m-am apucat eu fara sa vreau de HOT BIKRAM YOGA or something, dar sunt prea ocupata sa gem de dureri in toate locurile in care nu stiam ca am muschi.
Love and broccoli!
Buna seara Andie, doresc sa fac rețeta foarte mult dar nu sunt sigură daca am înțeles bine , legumele se folosesc crude in aluat ?
Mulțumesc anticipat pentru raspuns.
Buna Val, da, broccoli se marunteste in robot crud, apoi se amesteca bine cu migdalele si ouale, urmand a fi copt timp de 25 min la 200C. Spor!
Buna Andie! Ae fi o gustare tare buna pentru picea mea de 1 an dar e alerguca la ou. Ce zici ar merge inlocuit oul cu ceva? ????????Multumesc! ????
Ina nu am incercat niciodata sincer. Poate daca folosesti aquafaba? Dar fii pregatita de un potential epic fail…