Urasc shakshuka or whatever the freak s-o fi scriind. E atata hype in jurul ei si atat de multa lume o preamareste si o adora incat i-am dat foarte multe sanse de-a lungul timpului, dar fara rezultat: o gasesc greoaie si gretoasa, nu-mi pica niciodata bine la stomac si ceva in textura ei ma face sa vomit. Ceea ce e pacat, pentru ca arata super bine si ceva in conceptul de oua cuibarite in sos de rosii e inerent atragator, dar… nu. Nu.
De curand am descoperit o ultra mega alternativa, care e atat de gustoasa si hranitoare incat o sa rupa gura tragului. Se inspira din ultima mea manie – bucataria greceasca – si foloseste numai ingrediente to die for: ceapa rosie si usturoi, halloumi viata mea, rosii cherry, iaurt grecesc, oua proaspete si ierburi parfumate. E atat de misto incat nici macar nu-ti mai dai seama ca e plina de spanac.
Ingrediente
- 2 linguri ulei de masline
- 2 cepe rosii, tocate marunt
- 2 catei de usturoi, maruntiti
- 250 g halloumi, taiata cuburi mari
- 300 g rosii cherry taiate in jumatati
- 180 g spanac tanar, spalat si tocat grosier cu cutitul
- Sare si piper
- 4-5 oua proaspete
- Za’atar, sumac, oregano, patrunjel
- 1 iaurt grecesc (gros)
Metoda
- Incingeti uleiul la foc mediu spre iute (dar nu maxim) intr-o tigaie mare non-aderenta.
- Adaugati ceapa si usturoiul si mermeliti vreo 5 minute pana se inmoaie dar nu se ard. Adaugati cuburile se halloumi si mai amestecati din cand in cand sa nu se prinda, pana se rumenesc usor.
- Adaugati rosiile si spanacul, sarea si piperul, si mai mermeliti cateva minute pana se inmoaie usor.
- Cu o lingura de lemn faceti 4-5 cuiburi in care spargeti ouale. Acoperiti tigaia cu un capac si lasati la foc mediu inca 2-3 minute pana vedeti ca se albeste putin partea de sus a oualor. Nu lasati prea mult ca altfel se fac tari.
- Luati tigaia de pe foc, adaugati cu o lingura iaurt grecesc ici si colo si apoi stropiti cu ierburi si condimente. Serviti cald, pe loc!
Faceti-o in week-end, cand nu va grabiti si aveti timp sa ii dedicati. Se face in mai putin de 20 minute, dar e atat de bine sa nu grabiti mermelitul cepei sau al branzei… credeti-ma pe cuvant.
E spectaculoasa, e gustoasa si merge bine pentru 4-5 persoane. Mai bagati si un hummus sau guacamole pe langa si festinul e gata. Va astept sa imi spuneti cum v-a placut!
Love and brunches!