Cautati o reteta de mic dejun vegan, fara zahar, fara gluten, buuuuun, care sa tina de foame pana la pranz? Asta este bubulinelor! Eu am descoperit terciul de ovaz tarziu de tot, abia dupa ce am nascut si a trebuit sa inventez o mancare usor digerabila si prietenoasa pentru bebelus. Dupa cum va puteti imagina, m-a atras foarte mult denumirea de terci, caci visul nostru al tuturor este sa ne trezim dimineata si sa bagam pe gat o mancare cu textura mucilaginoasa si nume irezistibil.
Insa m-am apucat sa ii fac lui Sami si mi-am dat seama rapid ca e geniala. Am incercat o varianta cu lapte de vaca, dar am constatat ca varianta cu lapte de migdale e mult mai reusita. Amandoi baietii mei au votat in acest sens, asa ca numai asa il facem. Il indulcesc cu piure de fructe sau miere sau sirop de artar si adaug in el o tona de arome bune si texturi, a se vedea mai jos.
Dar ce este acest terci de ovaz si din ce se face? Destul de evident, din ovaz. Ar putea fi simplu, dar nu este. Pentru ca ovazul asta vine in mai multe forme: fulgi de ovaz instant, fulgi de ovaz (rolled oats) si ovaz granulat (steel-cut oats). Pe o scara nutritiva, fulgii de ovaz instant ultraprocesati stau in boxa si boabele de ovaz granulat stau la etajul 4. Asa ca e important ce fel de ovaz folositi, si e important si din punctul de vedere al duratei de preparare, pentru ca fulgii de ovaz instant se fac… instant, iar steel-cut se fac in 20 minute.
De ce ati face acest terci de ovaz? Pentru ca, asa cum zice mama, are gust de coliva, doar ca mai moale. Hai ziceti ca nu v-am trezit interesul: sa il vad eu pe ala care refuza o coliva strasnica! Desigur ca glumesc. Sau nu. Nu aveti cum sa stiti pana nu incercati.
Un alt motiv este pentru ca ovazul asta este un fel de superstar mondial cand vine vorba de beneficiile pentru sanatate: e foarte bogat in fibre, grasimi mono si polinesaturate, vitamine B, tot pachetul. Daca aveti tensiune arteriala, probleme cu tranzitul, cu nivelul zaharului din sange, cu digestia sau greutatea, ei bine, ovazul sta sprijinit in prag si va face cu ochiul like a sexy m-f. Tineti totusi minte ca daca adaugati zahar in el sau cantitati mari de indulcitori… meh.
Ingrediente pentru 3 portii
- 1 cana ovaz, fie fulgi mari (rolled oats), fie boabe taiate (steel-cut oats)
- 1 cana lapte de migdale neindulcit
- 1 cana apa (ovaz fulgi) sau 2 cani apa (granulat)
- coaja de lamaie
- 1 praf sare
Toppinguri
- 1 lingura unt de nuci
- 3 banane coapte sau 2-3 linguri alt indulcitor natural preferat (miere, sirop de artar)
- 1 cana sos de mere (sau orice alt piure de fructe neindulcit), optional
- 1 lingurita de cacao (optional)
- 1 lingura mix de seminte
- fructe proaspete
- Granola de hrisca (vegana, gluten free, reteta in alt episod)
Metoda (pentru plita si pentru Instant Pot)
- In oala de Instant Pot adaugam toate ingredientele pentru oatmeal, punem capacul si inchidem sigiliul, apoi setam timpul de gatit la 4 minute (3 pentru fulgii de ovaz). Dupa ce au trecut cele 4 minute, lasam 10 minute NR (natural release), apoi deschidem. Servim cu toppingurile de mai sus. Daca vrem terci mai moale, adaugam lapte extra.
- Pe plita: punem apa, laptele, lamaia si sarea intr-o craticioara si dam la foc mic. Cand fierbe, adaugam fulgii de ovaz si amestecam usor pana se ingroasa (5 minute pentru rolled oats, cam 20 pentru granulat). Servim ca mai sus.
Eu prefer clar ovazul granulat, nu numai pentru valoarea nutritionala superioara, ci si pentru faptul ca pastreaza o oarecare textura placuta. Adica, nu chiar terci, stiti ce zic? Este surprinzator de bun, mai ales daca sunteti smecheri si nu renuntati la coaja de citrice si adaugati si putina scortisoara. Condimentele fac totul, alaturi de fructele proaspete. E iara ffff bun servit cu sos de rubarba si capsuni cu vanilie (adica fructele astea taiate si mermelite intr-o craticioara pana se inmuaie putin si lasa ceva zeama. Hai ca v-am dat idei. And did I mention that it is the ULTIMATE BABY FOOD?
Vestea buna e si ca se poate pastra in frigi cateva zile, vreo doua, merge bine reincalzit si reumezit cu ceva lapte vegetal.
Daca il incercati, daca il iubiti, daca il detestati, lasati un mesaj la fata sa ne distram impreuna.
Love and oatmeal!
Arata minunat terciul cu ovaz granulat, dar eu nu am vazut pe nicaeri in romania din pacate. Nici macar de comandat online. Daca ai idee unde se gaseste, ar fi super.
Of draga mea, ce sa zic, la noi se gasesc cu usurinta in magazine. Aici se gaseste orice cu usurinta in magazine, chiar si bio pe deasupra, piata de consumatori e foarte activa. Poate cu ocazia asta ne aude cineva si incepe sa importe? Sau ne poate spune unde sa gasim? Imi aduc aminte asa bine frustrarea pe care o resimteam uneori cand stateam in Ro. Daaar pe de alta parte nici aici nu gasesc telemea, loboda, ceapa verde normala la cap sau bors adevarat. Viata e in echilibru perfect!
Ha, intru aici la tine să caut și eu rețeta mult aclamată de brioșe cu afine și peste ce dau… terciul de ovăz pe care noi îl facem de pfiu, de când au apărut copiii, haha, ca și tine! Dar chiar așa Andie, unde găsesc eu ovăz din acesta steel-cut? Eu numai fulgi am folosit până acum și multe rețete peste care dau zic de acest stell-cut? De ce am crezut că nu găsesc aici și nu am mai cotrobăit eu pe rafturile magazinelor?
Și ce minunate fotografii (este noul aparat?), iar mânuțele alea, oh, ce minunat completează ele imaginile!
Terciul este viata odata ce apar copiii ???? Eu am gasit ovaz steel cut la Bio Planetul lui Colruyt care sigur sigur livreaza la collect and go. Daca nu, incearca pe la naturisti/bio, trebuie sa fie. Worst case scenario, imi zici si iti cumpar eu de aici.
Noul aparat il am cam de prin septembrie 2018, dar este noul obiectiv macro pe care il adoooooooooor! Nu stiu ce sa pozez mai intai, atata e de superb. Bineinteles ca manutele sunt partea cea mai importanta, de acum sper sa apara tot mai des ❤️
E micul dejun ideal daca nu vrei sa gatesti prea mult dimineata,ca sa nu mai spun ca e si foarte versatil. Mie imi place in lapte de vaca deoarece se indulceste de la lactoza din el ????
Si am gasit steel cut oats in Romania fara probleme. La raionul bio din kaufland ,cu mentiunea ca au un cost mai mare decat ovazul obisnuit.
Maria, ce informatie buna! Multumesc!!
Se găsesc și la noi in Ro cei granulati?
Suna delicios sugestiile ,mulțumim mult
Da, la Kaufland
Am locuit 20 de ani in UK si evident oatmeal facea des parte din meniu. Dar de ce il recomanzi tu musai cu surogate de lapte? Ca merge perfect cu laptele natural semi-skimmed, de pilda. In rest, ma amuza your story-telling style. :-)
Luc, noi folosim doar lapte vegetal pt ca fiu meu face reflux de la laptele normal.
[…] dejun: Ometa cu ciuperci sau Terci de ovaz cu fructe de padure […]
Noi savurăm ovăzul fiert in lapte. La servire, adăugăm banane și afine.
Dacă în fiecare lingură am toate 3 ingredientele, nu mai am nevoie de îndulcitori, sosuri de fructe etc.
E perfect așa.
Asa am ajuns sa fac si eu sa stii. Complet fara indulcitori.