Cutie cu biscuiti de Craciun

0

Anul asta m-am gandit sa le fac celor dragi un cadou personalizat si mai spre zero waste asa: o cutie cu biscuiti facuti in casa. De cand eram mica am avut boala asta sa dau cadouri facute de mine, e ceva atat de intim si iubitor in a darui din timpul si priceperea ta! Am ales in acest scop patru retete care sa acopere o paleta intreaga de gusturi si care sa se poata face intr-o singura dupa amiaza, fara a pierde (prea mult) timp cu refeigerarea compozitiei. Veti vedea, metoda e aproape aceeasi: frecam untul cu zaharul, adaugam ouale, apoi ingredientele uscate (faina si agenti de crestere) si variem cu umpluturile. Simplu, nu? Mi-ar fi placut sa fie o cutie mai bogata, dar anul asta nu am avut mai mult timp si energie. Ramane pentru data viitoare!

Chocolate chip cookies

E prima oara in viata mea cand fac chocolate chip cookies. Mi-am zis sa incerc cea mai populara reteta de pe Google, iar feedbackul primit de la degustatori a fost pe masura: chiar sunt foarte buni. Sincera sa fiu prepararea lor m-a stresat cel mai mult, pentru ca indicatiile erau sa ii coc 8-10 minute si apoi sa ii scot cand inca aveau aspect de coca nefacuta. Toate instinctele mele s-au revoltat si inca am o senzatie de neincredere in suflet, dar nu ma pot lupta cu realitatea faptului ca sunt absolut deliciosi.

Reteta originala e plina de milioane de explicatii (si de publicitate, frate, am ajuns ca pe unele bloguri nu mai discernem textul de la atata reclama), dar eu sunt o fata simpla cu idei simple: am ajustat ingredientele pe alocuri (prea mult zahar) si merg pe increderea ca oricine poate coace o coca frecata intr-un castron.

Ingrediente pentru 22-24 bucati

  • 230g unt moale
  • 200g zahar alb
  • 170g zahar brun
  • 2 oua
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 360g faina
  • 1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu
  • 300g ciocolata taiata sau chipsuri de ciocolata

Metoda

  1. Preincalziti cuptorul la 185C cu ventilatie.
  2. Frecati untul cu zaharul (alb si brun) pana obtineti o crema mai deschisa la culoare si dublata ca volum. Adaugati oul si vanilia si continuati mixarea pana la omogenizare.
  3. Adaugati apoi faina amestecata cu bicarbonat si amestecati pana se incorporeaza bine.
  4. Adaugati si ciocolata si inglobati cu o spatula.
  5. Cu ajutorul unei linguri pentru inghetata sau a unei linguri mai mari, luati cate o bucata de aluat si asezati-o in tava tapetata cu hartie de copt. Atentie, biscuitii se intind mult la copt asa ca lasati spatiu generos intre ei.
  6. Coaceti timp de 8-10 minute (cat sa devina maronii pe margini), apoi scoateti tava din cuptor (chiar daca par nefacuti!), mai lasati 2 minute apoi luati-i usor cu o spatula si puneti-i la racit pe gratar.

Biscotti cu migdale si merisoare

Ar fi trebuit sa fie cu fistic, ca in reteta asta, dar nu am gasit asa ca am improvizat. In continuare consider ca e cea mai buna reteta de biscotti, decoperita de Andreea, si nu consider ca trebuie schimbat nimic la ea. Se conserva extrem de bine in timp si sunt perfecti la o cafea sau un ceai. De fapt, nu prea au haz fara.

Biscuiti spritati

Adica ar fi trebuit sa fie biscuiti spritati, dar mi s-a stricat presa chiar cand m-am apucat, asa ca am improvizat. Am format bilute de aluat si le-am presat cu o forma de biscuiti din silicon. Partea draguta e ca au si mesaje, asa ca au completat cutia foarte bine. In plus, mi se pare ca fix aspectul asta al lor neregulat le da un sarm aparte. De home made, you know?

Biscuitii astia sunt cei mai neutri, dar sunt foarte fragezi si merg nemaipomenit cu ceai sau lapte. Sunt o varianta excelenta de biscuite de zi cu zi. Mi-au placut mult si o sa o ma gandesc la o varianta mai fara zahar ca sa ii pot face mai des copilului.

Ingrediente pentru 25-28 bucati

  • 175g unt moale
  • 125g zahar
  • 1 ou
  • 1 lingura lapte
  • 1 lingurita extract de migdale amare
  • 440g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu

Metoda

  1. Preincalziti cuptorul la 190 C.
  2. Mixati unul cu zaharul pana camd obtineti o crema dubla ca volum si deschisa la culoare. Adaugati oul, laptele si extractul de migdale si mai mixati putin pana la omogenizare.
  3. Adaugati treptat faina amestecata cu bicarbonat, incorporand usor. Veti obtine un aluat usor faramicios, pe care il puteti aduna cu mana, astfel incat sa formati o bila uniforma de aluat.
  4. Daca aveti presa pentru spritat, ii puteti face folosindu-va de ea. Daca nu il puteti face bilute pe care sa le turtiti in forma rotunda cu fundul unui pahar direct in tava de copt (neunsa si fara hartie de copt).
  5. Coaceti timp de 10 minute sau pana cand devin usor maronii pe margini. Scoateti imediat din tava si lasati la racit pe un gratar.

Lemon crinkles

Este reteta Laurei Adamache, mi-a iesit perfect din prima si sincera sa fiu au fost preferatii mei din toata cutia. Sunt mai apropiati de o prajitura, atat sunt de fragezi, si au un delicat gust de lamaie care m-a cucerit definitiv.

Toate retetele rezista bine la temperatura camerei si se pastreaza bine in timp, adica nu trebuie devorati toti biscuitii deodata, asta incerc sa zic. Mi-a facut o placere enorma sa le fac cadou si sper sa va inspire si pe voi catre un gest frumos. Bake some love people, si daca faceti si voi nu uitati sa imi trimiteti poze pe Facebook sau sa ma taguiti pe Instagram.

Love and cookies!

Aboneaza-te la newsletter si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase

- un ghid complet de planificare a meniului saptamanal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.