
Felul asta de mancare m-a salvat de mai multe ori decat pot povesti. Se face incredibil de rapid si usor, poate fi mancat la pranz sau cina, poate fi vegan sau vegetarian, dar in toate cazurile e extrem de hranitor si benefic. In plus, iarna incalzeste corpul, vara nu incalzeste bucataria: what’s not to love?
De obicei nu am o reteta pentru el, e mai mult un concept, o idee, dar de data asta ma straduiesc sa redau o combinatie pe care o fac deseori. Sfatul meu e insa sa nu va agatati de ea si, pur si simplu, sa folositi ce ingrediente aveti prin frigider. E si o metoda fabuloasa de a-l goli de resturi pe cale sa decedeze si astfel sa prevenim risipa alimentara. Sa purcedem.

Ingrediente
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa rosie, tocata marunt
- 4 catei de usturoi, feliati
- 2 cm ghimbir, maruntit la cutit
- 1 lingurita seminte fenicul
- 1 praf de turmeric si unul de chimion (mai la ochi asa)
- 1 conserva naut
- 2 linguri rosii uscate in ulei
- 3-4 ciuperci brune, feliate
- 1 ardei kapia, feliat subtire
- 1 lingura capere
- 2 maini baby spanac, spalat
- 1 cana quinoa fiarta (sau orz perlat, hrisca, orzo, grau etc)
- Zeama de la 1/2 lamaie (sau orice vinegreta pe baza de lamaie aveti in frigider)
- Sare si piper dupa gust
Metoda
- Intr-o tigaie adanca preferabil non aderenta incingem uleiul si calim ceapa la foc mediu-iute. Adaugam usturoiul si ghimbirul si mai lasam doua minute, apoi semintele de fenicul, turmericul si chimionul si calim inca un minut amestecand usor.
- Adaugam nautul, ciupercile si rosiile si mai sotam 5-8 minute, amestecand ocazional. Adaugam ardeiul si mai sotam 3 minute, apoi stingem focul si adaugam restul ingredientelor. Voila!

Ce mai merge super bine in acest amestec: dovlecel cuburi, ridichi, rosii cherry, conopida sau broccoli, branza feta sau chiar halloumi, masline, mangold, porumb fiert, anghinare etc. Daca nu aveti nicio cereala fiarta, nu puneti, merge o felie de paine cu maia. Sunt atatea combinatii castigatoare ca nu am eu tabele in Excel suficiente sa le scriu pe toate!
Va mai avertizez ca e un amestec super satios, desi nu poate nu vi se pare. Mie mi se pare, si imi tine de foame nemaipomenit pana la urmatoarea masa. Sper sa incercati reteta asta, ca e un mod inteligent de a va strange portia de legume zilnice. Si stiti ce? Nu ma deranjeaza nici daca o folositi ca garnitura la un fel cu carne, atata timp cat ocupa cel putin 1/2 din farfuria voastra.
Love and chickpeas!
[…] Naut cu legume la tigaie […]