Ciorba groasa de legume cu bors

0

De ani de zile sunt obsedata de ideea de a gasi reteta ideala de ciorba de legume. Ca sa fie reusita, eu consider ca trebuie sa aiba textura (multe legume taiate diferit, cu crocanteli diferite), sa nu aiba gust de zama chioara si sa fie colorata si acrisoara. Bine-bine, dar cum reusesti sa faci asta fara carne? Pai… cu o combinatie de factori.

In primul rand, calesti legumele in putin ulei cu unt. Apoi te asiguri ca ai un mix de legume de sezon, multe radacinoase, plante aromatice dar si o cereala sau leguminoasa, ceva feculent. Iar lovitura de gratie o dai cu bors si smantana. De aceea, te rog sa iei legumele din prezenta reteta mai mult ca pe ceva orientativ si sa ai increderea de a folosi ce ai prin casa. Eu am descoperit-o la vecina mea si am mancat de mi-am inghitit limba, ba chiar a doua zi m-am dus sa cer si supliment.

Un alt pont bun pe care ti-l dau e ca am observat ca putina varza tocata da un gust incredibil ciorbelor de legume si, crede-ma, eu NU sunt fan varza fiarta dar asta e altceva. Gasesti mai jos reteta de facut atat pe foc cat si la Instant Pot.

Ingrediente

  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura unt
  • 1 ceapa galbena, tocata marunt
  • 3 morcovi mici, taiati semilune
  • 1 radacina patrunjel si 1 pastarnac, rasi pe razatoarea mare
  • 1 cana varza de Bruxelles, curatata si spalata
  • 3 cartofi medii, cuburi
  • 4 frunze mari de mangold
  • 1 mana frunze leustean
  • Sare si piper dupa gust
  • 1/2 cana hrisca
  • 1/2 litru de bors sau dupa gust

Metoda

  1. Incingem uleiul de masline si untul intr-o oala mare de ciorba sau la Instant Pot pe functia Saute. Calim ceapa cateva minute, apoi adaugam morcovii, patrunjelul, pastarnacul, cartofii si varza de Bruxelles. Amestecam ocazional.
  2. Intre timp, taiem tijele de mangold subtire si le adaugam si pe ele. Taiem si tija fibroasa a frunzelor si o aruncam, pastrand doar frunzele, pe care le tocam marunt si le dam deoparte.
  3. Adaugam 1,5-2 litri apa clocotita (sau in functie de cat doriti sa fie supa de groasa), sare si piper si leustean.
  4. Daca facem supa la Instant Pot, amestecam bine, apoi adaugam hrisca in ploaie si punem direct capcul FARA sa mai amestecam. Alegem 3 minute pressure cook si lasam sa iasa aburul natural vreo 10-20 min.
  5. Daca o facem pe foc, atunci adaugam hrisca amestecand usor. Lasam la foc mediu 20-30 min sau pana se patrund toate legumele.
  6. Stingem focul si adaugam borsul si frunzele de mangold. Servim cu smantana fermentata.

E o ciorba absolut delicioasa, memorabila, hranitoare si fix pe gustul meu. De iarna asa, incalzitoare de oase cum imi place mie sa spun. Am mancat doua castroane fara sa respir. Daca folosesti unt si smantana vegane (sau pur si simplu lapte vegetal) mai e si de post. Salveaza reteta asta, ca nu o sa regreti.

Norocul meu ca mi-am gasit asistent de productie. E minor, dar te asigur ca ma port frumos cu el si chiar a avut voie sa manance si recuzita. Ii presimt un viitor maret.

Love and veggie soups!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.