Mâncarea asiatică s-a instalat în viața mea destul de recent, deși am descoperit-o prima oară acum vreo 20 ani. Nu i-am dat atenție pentru că simțeam că nu știu să o gătesc corect dar și pentru că o lungă perioadă de timp ingredientele nu au fost ușor accesibile în România. Acum gătesc un fel asiatic cel puțin o dată pe săptămână (nu neapărat corect :) și am ajuns să ador mâncarea asta, așa că vreau să vă molipsesc și pe voi. Unul din principalele motive e că e o sursă minunată de rețete vegane îndestulătoare, majoritatea fără gluten. Jackpot!
În explorările mele nu de puține ori m-am trezit blocată în fața raionului de sosuri și tăiței, fără să știu ce reprezintă și cum se gătesc. Bine, pățesc asta în continuare, dar nu mai e chiar așa rău :) Însă una din chestiile cele mai frustrante a fost când încercam să gătesc tăițeii (în special cei de orez) și mi se lipeau sau se fleoșcăiau și ieșeau ca naiba. Nu era foarte motivant să mai continui, dar totuși am perseverat și azi vreau să împart ce am învățat ca să nu se mai chinuie și alții.
Vă povestesc despre cei mai populari patru tăiței asiatici:
1Tăiței lați de orez pentru Pad thai
Pe cât de buni sunt tăițeii aștia, pe atât de groaznic sunt de gătit dacă nu știi cum să-i iei. Se lipesc între ei la fiert și nu îi mai dezlipești nici cu șpaclu. Se vede că am pățit-o des, nu? Chiar dacă instrucțiunile spun altceva, iată metoda care pentru mine nu a dat niciodată greș:
- cu 30 minute înainte de folosire, puneți tăițeii la înmuiat în apă la temperatura camerei într-un vas dreptunghiular
- sunt gata de folosit când îi putem rula ușor în jurul degetului
- îi aruncăm în apă clocotită și îi fierbem ca pe paste: îi gustăm și trebuie să fie puțin al dente
- scurgem apa și adăugăm imediat în stir-fry, fără să clătim
2Tăiței de sticlă
Sunt făcuți de obicei din fasole mung sau cartofi dulci, au o culoare albă și devin transparenți atunci când sunt gătiți. Nu au un gust propriu, de aceea merg bine cu orice mâncare cu mult sos, precum stir-fry sau salate. Sunt cei mai sensibili dintre toți tăițeii, așa că trebuie să fim atenți cu ei.
- se înmuaie în apă caldă (nu clocotită, dar nici călâie, să putem totuși să băgăm mâna în ea) timp de 10 minute, până devin flexibili și ușor transparenți
- scurgem apa și îi tăiem cu o foarfecă, întrucât sunt prea lungi și e mai complicat să îi mâncăm așa
Ei seamănă foarte mult cu vermicelli de orez, de aceea fiți vigilenți când îi alegeți: uitați-vă la ingrediente și culoare pentru a-i diferenția.
3Vermicelli de orez
Sunt poate cei mai populari și ușor de găsit și gătit:
- se pun într-un bol încăpător și deasupra se toarnă apă clocotită până îi acoperim
- îi lăsăm 3-4 minute (nu mai mult!) apoi îi clătim imediat sub jet de apă rece pentru a opri gătirea. Alternativ pot fi puși în apă cu gheață. Dacă sărim pasul ăsta se vor fleoșcăi de tot.
- îi scurgem bine de apă (eu iau câte o bucată în mână și îi storc pur și simplu). Opțional, îi putem tăia cu foarfeca tot pentru a facilita servirea lor.
- dacă nu îi folosim imediat, e bine să îi mermelim cu o lingură de ulei vegetal, ca să nu se lipească între ei.
4Udon (și ramen)
Sunt tăiței de grâu, așa ca eu îi mănânc rar, dar sunt foarte buni. Se găsesc refrigerați sau vidați în punguțe mici. Sunt tăiței pre-gătiți, așa că trebuie avută mare grijă cu ei, ca pot deveni bloop-bloop foarte rapid.
- se pun într-un bol încăpător și se acoperă cu apă clocotită. Nu încercați sub nicio formă să îi desfaceți cu mâna înainte, se vor rupe.
- se lasă 3-4 minute, timp în care se amestecă foarte delicat în ei cu un clește de bucătărie pentru a-i ajuta să se desfacă.
- dacă facem stir-fry și îi folosim imediat, îi scoatem, îi scurgem de apă și îi amestecăm cu puțin ulei de susan.
- dacă îi folosim mai târziu (sau în supe), îi scoatem și îi răcim în baie de gheață sau sub jet de apă rece.
Gata, acum sunteți perfect echipați să vă începeți călătoria în lumea gătitului asiatic for (European?) dummies! Ia să îmi scrieți dacă v-ați încumetat.
Love and noodles!