Fasole coapta in sos de rosii cu cartofi intregi

18

Pregatiti-va pentru EPICNESS. Am tot cautat un cuvant romanesc care sa descrie maretia si fabulosenia acestei mancari, dar fie imi vin numai cuvinte inventate (vezi fabulosenie), fie numai cuvinte in engleza. Poate pentru ca e o mancare inspirata de Jamie Oliver, cel care e plin de idei geniale de mancaruri simple dar foarte gustoase. Nu stiu ce imi place cel mai mult la ea: faptul ca e facuta din ingrediente modeste, ba chiar saracacioase, ca e numai buna pentru zilele friguroase de iarna, ca e foarte hranitoare, sau ca e vegana?

In ultimul timp am facut o mare pasiune pentru a manca variat vegetarian, vegan si raw vegan. Dupa toate cele pe care le-am citit si le-am experimentat in ultimul timp, mi se pare ideal pentru mine. Asta si pentru ca privesc “detoxifierea” cu alti ochi, cu ochii omului care intelege si crede ca ea nu se intampla asa cum sustin unii ca se intampla. Detoxifierea o face corpul meu daca il las in pace, daca ii dau ragaz, daca nu ii dau in cap cu prostii – are la dispozitie foarte multe mijloace – iar nu sucul de pistil de floare de bambus pe care trebuie sa iti dai jumatate din avere ca sa il cumperi. Parerea mea e ca daca vrei detox trebuie in primul rand sa iti reformezi stilul de viata si, in al doilea rand, sa dai pauze corpului ca sa ii permiti sa elimine ce are de eliminat. O zi de post negru pe saptamana, cu multa apa, e mai mult decat suficient pentru el si e mult mai ieftin pentru tine. Renuntarea la orice fel de exces alimentar (asta poata sa includa chiar si nucile, nu va ganditi numai la sare, zahar si grasimi) precum si folosirea tehnicilor de gatit mai putin agresive (gen fiert in loc de prajit) sunt iarasi idei bune iar pastrarea unui echilibru de bun simt in tot e regula de aur.

Pe acest fir al gandirii, incerc sa explorez cat mai multe feluri de mancare vegane, dar care sa nu fie fade. Detest mancarea fada si, desi gusturile mele s-au schimbat in toti acesti ani si am dobandit capacitatea de a ma bucura de unele gusturi pe care nu le simteam ca omnivor, asta nu s-a schimbat. Daca o mancare e plictisitoare pana la lacrimi, a doua oara eu n-o mai fac. Si, in general, nu vreau sa o mananc nici prima oara. E usor sa pacalesti mancarea vegetariana – ii tragi o branza, o smantana, un ou si ai dres-o; la mancarea vegana e mai greu, caci legumele trebuie intr-adevar sa straluceasca. Uite-asa ajungem la fasolea asta coapta cu arome de gratar.

baked-beans-1

Fasole coapta in sos de rosii cu cartofi intregi

Ingrediente

  • 5-6 cartofi medii, in coaja
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 morcovi medii
  • 3 cepe albe medii
  • 400 g fasole in conserva (rosie, alba, mix)
  • 600-700 ml suc de rosii
  • 8 catei de usturoi, decojiti, intregi
  • 1 lingurita rasa paprika afumata
  • 1 lingura si cateva crengute de cimbru
  • 1 lingura oregano
  • 1/2 lingurita chilli (optional)
  • sare dupa gust
  • Pentru crutoane
  • 1 colt de paine
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura parmezan ras (optional, non-vegan)
  • sare dupa gust

Metoda

  1. Incingem cuptorul la 200 C cu ventilatie.
  2. Spalam bine de tot cartofii si ii frecam cu un burete nou de bucatarie, pentru a indeparta orice impuritati. Ii punem intr-o tava (sau direct pe plita de jos a cuptorului) si lasam la copt.
  3. Taiem ceapa si morcovii rondele (cu mandolina, daca estem). Ii asezam intr-o tava emailata adanca, stropim cu uleiul de masline si putina sare si dam la cuptor 15-20 min.
  4. Scoatem tava din cuptor, adaugam fasolea cu tot cu lichidul din conserva, apoi sucul de rosii, usturoiul, cimbrul, rozmarinul, paprika afumata, putina sare, amestecam bine si dam la cuptor 30-35 min.
  5. Intre timp, pregatim crutoanele: rupem painea in bucati grosiere, le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, stropim cu ulei si (optional parmezan, caz in care nu mai punem sare) sare si punem sub grill pana se rumenesc.
  6. Scoatem cartofii (care ar trebui sa fie deja copti, testati-i cu o furculita) si tava cu fasole. Asezam crutoanele si cartofii peste fasole si servim cald.
https://www.andie.ro/2015/01/14/fasole-coapta-in-sos-de-rosii-cu-cartofi-intregi/

_DSC1372-copy baked-beans

Imi place la ne-bu-ni-e faptul ca am folosit doar cuptorul, ca nu am prajit nimic, ca am facut totul intr-o ora (cu tot cu pregatire) din care mai bine de jumate timp in care doar am asteptat si am putut sa ma ocup de altele, ca am folosit cuptorul meu electric la maxim, pe trei nivele (cartofi, fasole, crutoane). Nu stiu daca la cele pe gaz pot fi puse toate tavile deodata, dar se poate incerca. Daca nu, lasati crutoanele la sfarsit, oricum se fac imediat.

_DSC1395-copy

A fost incredibil de gustoasa. Sosul de rosii scade (chiar daca poate parea mult la inceput) si se amesteca intr-un mare fel cu paprika aia afumata care ii da si un pic de spice, but really just a bit. Daca nu aveti oameni stricaciosi la stomac in casa, folositi cu incredere chilli. Mancarica asta merge bine servita alaturi de muraturi sau de o salata coleslaw de radacinoase. Trebuie neaparat sa o incercati, e ieftina, se face usor si e un adevarat deliciu.

Love and baked beans!

Opt In Image
EBOOK GRATUIT!
Aboneaza-te pentru a avea acces instant la:

- un eBook gratuit cu 20 de retete vegetariene delicioase
- retetele video saptamanale, cu o zi inainte de publicare
- freebies, premii si materiale exclusive pentru abonati
- notificare la fiecare articol nou

SHARE

18 COMMENTS

  1. Chiar ma gandeam sa gatesc maine o mancarica cu fasole.Am s-o pregatesc la cuptor chiar daca dureaza mai mult (mai ales ca voi fierbe separat mai intai fasolea cumparata in toamna din piata,mie nu-mi plac conservele),caci m-a dat gata combinatia cu cartofi copti.Ar trebui sa mancam mai des leguminoase,chiar daca aparent se gatesc mai greu.Mai ales acum iarna,cand ne tin si de caldurica:).In alta ordine de idei,sunt de acord cu tine ca ar trebui sa ne ascultam organismul si sa mancam mai multa mancare romaneasca adevarata,sa nu ne lasam influentati de moda si trenduri.Mancarea se savureaza cu toate simturile.Uite eu de ex.sunt vegetariana si vegana dar ocazional mai mananc un peste,un ou, branza proaspata de casa, chefir sau parmigiano razuit peste o portie de paste de casa.Ideea e sa nu exagerezi.Intr-adevar ni se schimba chiar si gusturile in timp, iar daca renunti la zahar o perioada, nu are cum sa -ti mai placa sau sa-ti faca bine daca te reapuci din nou. Mi-a placut ce am citit recent pe net cum ca zaharul ar trebui taxat exact ca si tutunul,caci nu exista nici o diferenta intre ele,ambele omoara.E un pic off toppic,dar stiu ca si tu esti pe-aproape. Pofta mare la fasolici!

    • Hm, sa stii draga mea ca eu n-am simtit ca a durat mult deloc. Pana se coceau alea in cuptor eu tocam pregateam crutoane, etc. Pana s-a facut eu mi-am mai vazut de treaba prin casa, a trecut foarte usor timpul. Nu stiu daca combinatia cu cartofi copti e ideala (ca nu-s nutritionist) dar buna este! Chiar foarte buna!
      Eu sunt pe aceeasi linie – daca imi e pofta de ceva, mananc. Mai mult, consider ca trebuie sa mananc daca imi e pofta. Secretul, zic eu, e sa mancam ingrediente reale, adevarate, nu mancare procesata. Cu cat mancarea e mai apropiata de sursa in care se gaseste in natura, cu atat mai bine. Atat am de zis, pofta mare si tie!

  2. Multumesc pentru inspiratie. Cu siguranta pregatesc diseara iar maine va spun reactia baietilo mei( sotul si baiatul).
    Pana atunci, numai bine!!!

    • Roxana – eu am luat-o din Spania, dar am vazut-o si pe la noi in magazinele cu condimente. Chiar si la Auchan am vazut la un moment dat, nu mai e o asa mare raritate.

  3. ooh, de-abia astept, maine o gatesc si eu :).
    si ca feedback, mi se pare genul de reteta usor de facut, ieftina si cu potential de bun si gustos.
    din lipsa timpului, mi-e greu sa mai testez retete complicate, prin urmare, te rog si te incurajez ca daca mai ai astfel de idei, sa le pui in practica si sa ni le shareuiesti. mersii :)

    • Sabina, asa si e, exact asa si e. Eu din prezenta lenii nu mai pot testa retete complicate :))) Asa ca da, ma voi gandi in perioada ce urmeaza la toate scurtaturile posibile!

  4. O mancare absolut extraordinara!!! Epicness e un cuvant foarte adecvat pentru mancarea asta care tocmai a intrat in topul preferintelor mele culinare direct pe locul 1:))

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here