Ghidul complet de gătit oală-în-oală (pot-in-pot, PIP) la Instant Pot

5

Tocmai când credeai că nu mai e nimic nou sub soare în ce privește gătitul la sub-presiune, pac! Iată că apare o nouă metodă de a îți exploata Instant Potul pentru a o face și mai eficientă. În acest articol voi explica totul despre metoda de gătit pot-in-pot sau PIP: ce este, ce ustensile avem nevoie pentru a o pune în practică, idei de rețete dar și mici sfaturi utile legate de acest mod de a găti. Ești gata?

1Ce este gătitul oală-în-oală/pot-in-pot sau PIP?

Gătitul PIP presupune ca, în interiorul oalei de Instant Pot să punem una sau două oale mai mici în care să gătim preparate diferite. În acest mod gătim o dată, dar scoatem din oală două feluri de mâncare diferite.

Nu cred că această metodă funcționează bine pentru multicookerele care au inserturi teflonate (nu din inox) pentru că vor zgâria oala interioară. Părerea mea pe care nu încetez să o emit nesolicitat e că nu ar trebui să cuperi oale cu insert teflonat, dar asta e altă discuție. De fapt, hai sa o avem aici: da, e posibil ca mâncarea să se prindă puțin de fundul oalei de inox când sotăm ingrediente, dar pentru asta există deglazarea, adică aruncarea de lichid (apă, stock, vin, sos de soia etc.) în oala fierbinte și frecatul ușor cu o lingură de lemn până se dezlipește tot. Folosesc IP de inox de 6 ani și prinsul de oală nu este o problemă. Nu e nici măcar o micro-problemă.

2Beneficiile PIP

Gătitul PIP e foarte atrăgător din mai multe motive:

 • câștig evident de timp și resurse (electricitate!)
 • gătim feluri de mâncare care în mod normal s-ar prinde de fundul oalei și ar da erori de ars/BURN, precum mămăliga dragostea mea, sau sosuri cu foarte puțin lichid.
 • gătim foarte bine felurile de mâncare ce au nevoie de bain-marie (gătit la aburi), precum creme brulee sau cheesecake.
 • curățare: oala de instant pot rămâne curată pentru folosirea în alte mâncăruri iar mâncarea gătită în oala mică poate fi depozitată chiar așa în frigider.
 • gătim mai controlat ingredientele fragile precum conopida, broccoli și peștele și fructele de mare.
 • e o metodă genială pentru reîncălzit mâncarea dacă nu ai sau nu vrei să folosești cuptorul cu microunde.

3Cum gătim PIP?

 1. Turnăm o cană de apă în oala de Instant Pot. Niciodată să nu sari pasul ăsta, pentru că IP nu funcționează fără lichid. Alternativ, pregătim în oală toate ingredientele pentru un fel de mâncare normal (tocăniță, orez etc.).
 2. Așezăm un grătar de inox (fie cel original al IP, fie unul cumpărat separat)
 3. Așezăm o oală mai mică pe grătar
 4. Setăm timpul de gătire și pornim oala. De aici, totul decurge normal.

ATENȚIE! Mâncarea gătită în oala mică nu are chiar același timp de gătire ca cea din oala mare. Pentru că nu se gătește direct pe fundul oalei de Instant Pot, caldura ce ajunge la ea e mai difuzată, deci are nevoie de 1-2 minute în plus pentru gătire. Acesta e și motivul pentru care am spus că mâncarea mai fragilă poate fi gătită mai controlat, în sensul că broccoli, peștele sau fructele de mare nu se vor face terci așa ușor. Însă asta înseamnă și că trebuie să știm în ce mod combinăm felurile de mâncare pentru a găti corect. Discutăm despre asta mai jos.

4Ce ustensile avem nevoie pentru a putea găti PIP?

Grătar de inox

Practic grătarul de inox e baza, pentru că pe el se așează oala mică. Și Instant pot vine cu propriul grătărel, dar din punctul meu de vedere nu este bun pentru PIP. Eu nu îl folosesc în acest scop. Pentru PIP, grătarul trebuie să aibă un diametru sub 19 cm și să fie suficient de înalt – maxim 7 cm. De asemenea, trebuie să aibă picioarele rotunjite și bine finisate, în așa fel încât să nu zgârie oala. Eu am cumparat un set de trei grătare cu înălțimi diferite și e PERFECT.

Amazon livrează și în România, dar dacă nu vă descurcați, o modalitate inteligentă de a „ocoli” limitările e de a cumpăra accesorii pentru friteuză, precum acest grătar pe care l-am găsit pe emag (dar nu știu dacă are înălțimea corectă).

Oală mai mică de inox

Câteva lucruri sunt importante la oala mică:

 • să aibă un diametru sub 20 cm, pentru că ea nu trebuie să atingă deloc pereții oalei mari IP. Practic, ea nu ar trebui să aibă mânere. Se pot folosi și coșuri de bambus cu diametru sub 20 cm, dar felurile ce se pot găti în ele sunt limitate.
 • înălțimea ideală e de 7 cm, orice altceva poate să limiteze modul de gătit la IP.
 • să reziste la sub-presiune (și să nu aibă lemn, plastic pe capace, mânere etc.)
 • preferabil să nu fie teflonată

Eu mi-am luat un set de gătit la aburi special pentru IP format din două oale de 20 cm x 7 cm. Ele se suprapun perfect, deci pot fi folosite împreună sau separat, au capace – unul cu găuri pentru aburi, altul cu mâner, și au și un suport de inox care permite scoaterea lor ușoară din oală. Este genial și fix ce trebuie. Am senzația intensă că toate accesoriile astea care sunt produse în China se găsesc pe AliExpress la prețuri infime, dar eu mi-am cumpărat totuși local că voiam să fiu sigură că a trecut prin niște filtre europene de siguranță alimentară.

Dacă ai oale care corespund și nu au capac o alternativă e să le acoperi cu folie de aluminiu, dar eu nu recomand folosirea ei la gătit așa că poate totuși găsești variantă cu inox sau silicon.

Ramekine sau boluri ceramice/de sticlă rezistentă

Orice bol ceramic ce rezistă la sub presiune și îndeplinește condițiile de dimensiuni poate fi folosit în IP. Două precizări:

 • fiind pus deasupra și fiind material mai gros decât inoxul, mâncarea se gătește mai greu deci timpii trebuie adaptați
 • atenție la șocul termic: dacă sunt fierbinți nu le pune în contact cu suprafețe sau lichide reci (precum un blat de piatră sau chiar inoxul chiuvetei) pentru că există risc de crăpare, de asemenea dacă ele sunt foarte reci (de la frigi sau congi) nu le băga direct la căldură.

Forme de silicon alimentar

Fie că sunt rotunde sau mici individuale (precum cele de cupcakes) siliconul merge bine la IP. Asigură-te doar că e unul de calitate și că nu va transmite substanțe toxice în mâncare.

Sită/coș aburi

Eu folosesc această sită de aburi de la Ikea de când am luat IP-ul (6 ani!) și nu m-a dezamăgit niciodată, mai ales că are și un accesoriu care mă ajută să scot sita fără să mă ard. Însă mă gândesc serios să iau setul original de coșuri de aburi de la IP, mai ales pentru gătitul de paste sau stock. Coșul poate fi pus pe grătarul de inox, niciodată direct pe mâncare.

Mânere de silicon pentru scos oala

Ei da. Eu încă nu am acest accesoriu, dar mă gândesc serios să îmi iau. De ce? Pentru că facilitează scoaterea oalei de deasupra. Deocamdata m-am descurcat să o scot cu mănușile, pentru ca e pusă foarte sus, dar e o procedură cam la limită și deseori se lasă cu strigături. Am pus ochii pe varianta asta care are și suport pentru fiert ouă, dar mai inspectez, pentru că ouăle fierb bine mersi și în sita de aburi de la Ikea.

Dacă totuși nu vrei să dai banii pe așa ceva, există și metoda fabricării unui mâner din folie de aluminiu, ca în poza de mai jos. Practic folie de aluminiu îndoită în câteva straturi, aplatizată pentru a forma un dreptunghi îngust și lung, și strecurată sub fundul oalei mici cu laturile mici sus, ca să poți apuca de ele și ridica oala. Merge, dar ideea de aluminiu în oală îmi dă fiori.

Sursa pressurecookingtoday.com

5Ce mâncăruri putem găti cu această metodă?

Aici e șpilu’. Putem găti împreună mâncăruri care au același timp de gătire sau un timp foarte apropiat. Variația e dată de faptul că ce punem în oala de deasupra se gătește cu 1-3 minute mai încet, în funcție de recipientul folosit, dar poate fi dată și de mărimea bucăților în care e tăiată mâncarea. De ex: cartofii cuburi se gătesc în 4 minute, iar cei întregi în 8 minute. Dacă faci un piept de pui care are nevoie de 8 minute, poți fierbe deasupra cartofi întregi dar nu cuburi. Un alt trick e să învelești oala mică în multiple straturi de folie de aluminiu pentru a încetini gătirea, dar știm deja ce fan al acestei metode sunt eu.

Alternativ, se pot găti și mâncăruri cu timpi de gătire diferiți, dar:

 • mâncarea care se gătește cel mai greu trebuie pusă prima (fie direct în oala de IP, fie în prima oală mică dacă folosești oale mici suprapuse).
 • se poate opri oala când s-a ajuns la timpul de gătire al oalei mici de deasupra, se scoate aburul imediat (quick release), se scoate oala mică, apoi se pune din nou capacul și se setează timpul restant de gătire al felului rămas în oala mare de IP.
 • se poate face și invers: se gătește mâncarea la IP parțial, se scoate aburul, se adaugă a doua oală și se continuă gătirea pentru timpul rămas.

ATENȚIE! Nu pune niciodată împreună în IP:

 • mâncăruri care se gătesc la presiuni diferite: low pressure vs high pressure
 • mâncăruri care necesită eliberarea imediată a aburului (quick release QR) cu mâncăruri care au un element de eliberare naturală a aburului (natural release NR)

De aici, doar imaginația ta e limita. Însă pentru a te ajuta să începi, iată câteva idei de mâncăruri pe care eu le fac des cu metoda PIP:

 • tocăniță de vită (35 min + 10 NR +HP high pressure) cu orez negru (22 min pt că e în oala de sus, altfel ar fi 20 + 10 NR + HP). După ce se scurge timpul de gătire al orezului (22 +10 NR) scot aburul, scot capacul, scot oala mică, pun înapoi capacul și continui gătirea vitei pentru restul timpului.
 • linguine cu scoici (4 min +QR + HP)
 • tocăniță de legume cu orez (4 min + 10 min NR + HP)
 • pește și legume la aburi (3 min + QR + HP)
 • piept de pui și cartofi întregi (8 min + 10 min NR + HP)
 • orez și pește, mai ales congelat (timpul variază în funcție de pește și metodă)
 • mâncare de ciuperci cu mămăligă (timpul variază în funcție de mălai)
 • pui cu orez (bucăți mici de pui – 6 min +10 NR + HP)

Ei, te-am convins? Te bate gândul să încerci metoda asta? Dă-mi de știre dacă ai întrebări sau comentarii. Sau dacă ai idei strălucite de rețete PIP, toți am vrea să le aflăm!

Love and Instant Pot!

5 COMMENTS

 1. Ce dimensiune ar trebui sa aiba IP pentru a putea face PIP? Ma gandesc sa iau un IP duo plus 6 de 5.7 l. Este suficient? Eu fac mult meal prep in week end pentru o saptamana si as vrea sa iasa min 4 portii odata. Ideea de PIP mi se pare geniala:)

  • Irina, eu am tot de 5.7. Dar atentie, nu stiu ce intelegi prin 4 portii… in oala mea incap doua oale mai mici de dimensiunea din articol: 20×7, atat.

 2. Buna. Cum folosesti cosul de aburi pt IP ca sa gatesti pastele? Sunt noua posesoare de IP si ma documentez, incet, incet. Multumesc

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.