Una din problemele cele mai mari când vine vorba de organizare e, în opinia mea, lipsa unui inventar bun. Avem mereu senzația că nu avem așa multe lucruri, dar atunci când trebuie să ne mutăm nu ne ajung două camioane de cutii sau când vine curățenia generală de sărbători ne ia cu panică la gândul că trebuie să scoatem tot ce avem în vitrină. Realitatea e că omul modern deține mult mai multe lucruri decât are nevoie și asta e cel mai evident când vine vorba de haine. Insulta finală e că, deși avem multe haine, nu scăpăm mai niciodată de eterna constatare când deschidem dulapul dimineața: n-am cu ce să mă îmbrac! Lipsa unui inventar bun, a unei conexiuni cu realitatea, ne face să trăim în iluzia noastră și să acumulăm fără sens și intenție. Dacă vrei să ieși din cercul ăsta vicios, hear me out.

În primul rând, de ce e important să ai un inventar al hainelor? Pentru că un inventar te ajută să scapi de balast, de acele piese care nu îți mai servesc și care le ascund pe cele de care chiar ai nevoie. Te ajută să îți dai seama dacă ai dubluri, haine care nu îți mai vin bine, haine stricate și ponosite sau haine care nu se mai potrivesc stilului tău actual. Și mai important, te ajută să vezi ce NU ai, golurile din garderobă care te împiedică să îți formezi ținutele la care visezi.

Există multiple metode de a face acest inventar, prima și cea mai simplă fiind metoda manuală predată de doamna Kondo, prin care scoți toate hainele din dulap, le triezi și le pui înapoi pe categorii, împăturite frumos în așa fel încât să fie cât mai vizibile. Poți să-ți notezi concluziile într-un carnețel, să ții o listă într-un fișier Excel, să faci un fișier de poze pe care să îl ții în telefon sau… să folosești o aplicație specializată. Pentru mine aceste aplicații care îți permit să faci un inventar vizual al tuturor hainelor din dulapul tău au fost cel mai mare game changer când a venit vorba de stilul meu. După o rapidă analiză a pieței am ales să merg cu Open Wardrobe, o aplicație gratuită care are toate funcțiile de care am nevoie, fiind disponibilă și pe mobil și pe desktop. Nu știu dacă e cea mai bună, dar pentru mine merge strună.

Cum funcționează Open Wardrobe?

Pe scurt, îți faci un cont și îți poți crea una sau mai multe garderobe virtuale în care să îți adaugi piesele din dulap. Faci o poză hainei respective, o încarci în aplicație, adaugi informații despre ea și salvezi. Poți adăuga câte haine vrei, iar aplicația le va salva pe categorii, astfel încât să poți filtra în ele după pofta inimii cu doar câteva clickuri: tricouri, pantaloni, jeans, sacouri, rochii etc. Din hainele aflate în garderoba ta poți compune outfituri pe care le poți salva pentru inspirație, poți programa ce outfit vrei să porți în orice zi din an și îți poți face poze purtând outfitul respectiv, astfel încât să îți rămână pentru viitor ca referință. Pentru a ilustra mai bine toate posibilitățile astea, te voi plimba virtual prin aplicația mea.

Garderobele

Eu mi-am creat multiple garderobe, una principală în care am listate (aproape) toate hainele și accesoriile pe care le dețin, apoi câte una pentru fiecare sezon (primăvară, vară, toamnă, iarnă). Îmi creez și garderobe ad-hoc atunci când plec într-o călătorie și vreau să îmi aleg ce haine să împachetez și să știu ce outfituri fac cu ele. Am de asemenea o garderobă specială pentru haine pe care vreau să le înlocuiesc și haine pe care nu le-aș mai cumpăra a doua oară, pentru a vizualiza și înțelege mai bine toate greșelile pe care le-am făcut. Garderobele pot fi șterse, re-ordonate și haine dintr-o garderobă pot fi adăugate cu ușurință dintr-una în alta.

În fiecare garderobă hainele sunt aranjate pe categorii și extrem de ușor de găsit datorită unei multitudini de filtre, precum marcă, sezon, ocazie, culoare, material, stil etc.

Ele pot fi de asemenea sortate în funcție de diverse criterii, precum cele mai mult sau puțin purtate, cost per wear, categorie, marcă, recent adăugate etc.

Hainele

Când am instalat prima oară aplicația aveam deja destul de multe haine în dulap. Cum nu aveam de gând să fac poze tuturor (în principal pentru că nu ar fi arătat bine), mi-am petrecut vreo câteva week-enduri căutând pe net poze cu hainele pe care le dețineam deja și, dacă nu am găsit, cu haine foarte asemănătoare. E simplu să adaugi o haină: faci un screenshot și încarci poza în aplicație, iar ea va decupa automat fundalul și va păstra haina în splendoarea ei. Adaugi apoi toate informațiile relevante despre haină și salvezi. Bonus pentru faptul că asistentul virtual are multă inițiativă și îți completează unele câmpuri în baza pozei.

La început efortul de indexare a hainelor a fost substanțial și îți spun sincer: nu cunosc prea multe persoane cu genul meu de determinare și fixism, dar pentru mine a fost o plăcere să fac munca asta. Iar beneficiul imens, nu regret niciun minut petrecut să fac asta. A fost ca un duș rece în care nu numai că am constatat unde aveam probleme (ce fac cu atâtea cămăși și tricouri albe? de ce n-am și eu un pantalon de stofă? materialul ăsta de poliester e oribil! Doamne nu pot să cred că am purtat fuste scurte mini mulate! câți bani am dat pe haina asta pe care nu am purtat-o deloc!), dar am constatat și: ce lipsuri am, ce fel de haine îmi plac și ce stil mi se potrivește. A fost un exercițiu lung și dificil, dar revelator pentru mine ca individ.

În prezent, rutina actuală e simplă: când îmi cumpăr ceva nou, salvez poza și încarc haina imediat în aplicație, așa că nu mai e un efort.

La fiecare item poți vedea toate detaliile despre haină, inclusiv de câte ori ai purtat-o, când a fost ultima oară când ai purtat-o dar și cost per purtare, plus toate outfiturile pe care ți le-ai compus cu piesa respectivă.

Ținutele (outfits + looks)

Fiecare garderobă are propria secțiune de oufits (ținute pe care ți le compui tu din hainele pe care le-ai încărcat în garderoba respectivă) și looks (poze cu tine îmbrăcată în acele ținute). Aceste două secțiuni sunt aur, pentru că aici e toată zeama, aici e rubrica de inspirație, instrumentul de planificare ce te va face să nu mai ai nicio zi în care să nu știi cu ce să te îmbraci! OW are și un asistent virtual AI care îți poate sugera ținute din hainele pe care le ai deja, dar mie nu mi s-a părut că e foarte eficient, oricum, nu pe gustul meu, așa că l-am dezactivat.

Regula mea e ca de fiecare dată când îmi cumpăr ceva (sau mai bine zis înainte să cumpăr, ca să mă ajut în procesul decizional) să fac minim cinci ținute cu haina respectivă, ținute cât mai diverse, în stiluri și combinații cât mai diverse. În prezent am vreo 250 ținute în garderoba principală, dar asta pentru că nu am reușit să țin regula asta și cu haine pe care le aveam deja. Realitatea e că probabil am câteva mii de variante :)

Când sunt în pană de inspirație, deschid pur și simplu aplicația, mă duc la garderoba de sezon (acum primăvara), intru în outfits și fie scrollez pentru inspirație, fie caut o haină anume și mă uit la toate combinațiile cu ea sau inventez unele noi. De când am făcut efortul să populez aplicația asta n-am mai avut o zi în care să am dileme cu privire la ce mă îmbrac, iar acum aproape că nu mai am nevoie să o folosesc frecvent.

Partea de looks (pozele cu mine) mă ajută enorm să îmi aduc aminte cum m-am simțit îmbrăcată în hainele alea. Și dacă crezi că asta e un lucru mărunt, gândește-te din nou, pentru că e de fapt indicatorul cel mai probabil al faptului că voi repurta o ținută.

Statistici și cost per wear

Fetele mele obsedate de numere și sustenabilitate, are you gonna love this. Dacă marchezi în aplicație de fiecare dată când porți o ținută, aplicația asta îți va arăta fix unde sunt banii dumneavoastră. Cât de des ai purtat o haină, dacă ți-ai scos banii pe ea sau nu, dacă ți-a plăcut sau nu, totul va fi vizibil și nu te vei mai putea ascunde de realitatea pe care o vei vedea aici. Poți vedea statistici pe garderobă dar și per haină individuală.

La început, eu am înregistrat totul cu sfințenie și aveam o rată de purtare a garderobei impresionantă (da, nu prea am haine pe care nu le port). Însă pe măsură ce am devenit mai încrezătoare în stilul meu am renunțat să mai fac asta, pentru că îmi era foarte clar că nu am „haine moarte” în dulap. De aceea, cifrele pe care le vezi în capturile de ecran nu sunt reale, purtarea fiind mult mai intensă, dar iți vor da o idee despre ceea ce poți face cu aplicația.

Concluzia

Deși e nevoie de multă muncă să o pui pe picioare la început (dar eu am adorat, mi s-a părut că face parte din exercițiul de conștientizare), aplicația asta mi se pare cel mai bun tovarăș de drum când vine vorba de organizare și sustenabilitate. Te ajută să îți vizualizezi tot ce ai în dulap fără ca măcar să fie nevoie să îl deschizi, de oriunde, oricând. Îți poți da frâu liber creativității și face combinații minunate cu hainele pe care le ai deja, îți oferă inspirație pentru ținutele zilnice ș te face să te reîndrăgostești de hainele tale fără să mai visezi neapărat la haluri de pe net. Te ajută să știi în orice moment unde ești cu „golurile” dar și cu costul per purtare și, în timp, te educă. Eu nu o mai folosesc atât de intens acum, dar mi-a fost cel mai bun profesor timp de doi ani și o recomand din tot sufletul oricui vrea să își facă o evaluare cinstită a hainelor, stilului și obiceiurilor de cumpărare și purtare. Eu mă cunosc mult mai bine datorită ei.

Love and organisation! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.