Sau ce as dori eu sa primesc daca as fi un super mare foodie. Unele chestii le am deja si le recomand, pe altele le-as dori, multumesc frumos cui citeste wink-wink. Sa incepem cu categoria grea? Hai.
Instant Pot
Da fratica, m-am alaturat si eu cohortei de fericiti posesori de Instant Pot oala minune. M-a convins Andreea, si n-a gresit. Pentru cei care nu stiu, e o oala electrica sub presiune, dar care poate fi si slow cooker, fabricatoare de iaurturi, steamer si alte nebunii. Eu am fost mereu fan al oalei sub presiune si am avut chiar doua din cele clasice, dar nu m-au facut niciodata sa ma simt in siguranta, plus ca stateam cu ochii pe ele ca pe butelie sa nu supragatesc mancarea. La Instant Pot e totul ultra civilizat: pui capacul scoti capacul dintr-o miscare, exista programe pentru fiecare tip de mancare, oala se porneste si se stinge singura, tine mancarea calda, mirosul nu iese in casa si, za best of za best, totul se gateste perfect in timp record. E o multifunctionala pe care pur si simplu o ador, iar pentru familiile numeroase e life and time saviour. Nu o pot recomanda suficient.
Bol suplimentar de Kitchen Aid
In special daca va place sa faceti paine sau prajituri. Pentru ca e atat de bine sa nu trebuiasca sa speli acelasi bol de un milion de ori pentru o singura prajitura! Sau sa faci nu stiu cate portii in acelasi timp! Plus ca te lasa sa pregatesti nu stiu cate prajituri in acelasi timp pentru a putea sa le bagi la cuptor in acelasi timp! As zice sa luati de sticla, dar nu. Nu tati ca poate va scapa pe jos si aia va mai trebuie: metal rulz. Daca nu exista deja Kitchen Aid, atunci Kitchen Aid si apoi bolul.
Carti
Marea senzatie a sfarsitului de an se pare ca e noua carte a lui Ottolenghi, SIMPLE, pe care eu mi-am comandat-o deja si nu mai am rabdare pana sa ajunga. Intr-o viata cu calorii, v-as fi recomandat si Ottolenghi SWEET, dar la ce sa o luam, ca sa se puna praful pe ea? Asa ca hai sa ne orientam catre chestii fermentate, care sunt pe maaaare val (scuzati-ma putin: Mamaaaa! Scoate niste varza murata din butoi!). Asa. Unde eram? Chestii fermentate. Deci, NOMA Guide to fermentation. Sau, ca sa intelegem mai bine cum functioneaza chestia asta cu mancarea, Salt, Fat, Acid, Heat, pe care nu o am si nu stiu de ce? O alta carte care mie mi-a schimbat viata a fost How to cook everything vegetarian, luati-o fratilor cat mai puteti ca e fa-bu-loa-sa, mai ales pentru bucatarii incepatori. Daca va grabiti si nu aveti timp de Book Depository, nu uitati ca in Romania se pot comanda mai eficient de la Books Express.
Un cutit bun
Sau mai multe cutite bune. Eu cred ca minimul ar trebui sa fie asa: un cutit al bucatarului, un cutit de paine, un santoku, doua mici de legume. Eu cu astea supravietuiesc, plus o pila de ascutit, pe care e musai sa invatati sa o folositi. Mie imi plac mult cele din gama Zwilling, dar am si unele japoneze la care mai mult ma uit pentru ca imi e mila sa le folosesc.
Saci de bumbac organic pentru ecologistul din tine
Au trecut vremurile cand te duceai la piata cu plasa de plastic de 1 leu! Nu fii rasuflat ca vinul deschis! Acum se poarta sacii de bumbac organic in care sa iti bagi legumele si toate chestiile pe care le cumperi, desigur, la vrac, ca sa eviti orice ambalaj de plastic si sa fii ecologist pana la capat. Hai ca si eu am, pe marimi chiar.
Caserole de sticla de la IKEA
Au trecut vremurile cand tineam mancarea sau resturile de mancare in oale demodate si caserole de plastic. Gata! Acum pastram tot in caserole de sticla de la IKEA, care au avantajul ca se pot suprapune in frigider, economisind loc, se pot spala in masina de vase si merg la fel de bine la cuptor si la congelator. Bang!
Paprika afumata
Pentru ca nu e niciodata suficienta si pentru ca sosul de rosii sau fasolea cu paprika afumata e ceva scoborat de pe alta planeta.
O sticla de ulei de 1 litru
Asta e nemesisul meu. Nu am gasit-o pana acum, dar o visez cu ochi umezi si deschisi. E de metal, are gura larga (ca sa pot eu turna in ea cu usurinta uleiul de masline pe care il tin in cutia de 5 litri), un dop care sta bine fixat si un dispenser care nu te umple de ulei de fiecare data cand torni in mancare. Si are 1 litru, nu 750ml, da?
O sticla de amino de cocos
Care se pare ca este za bomb mai nou. Nu se mai poarta sosul de soia, se poarta asta, ca cica are cu 73% mai putin sodiu, nu are soia, nu are gluten si in schimb e plin de umami. Mai bagati si voi acolo neshte taietei soba, niste ciuperci shiitake uscate sau crude, niste otet de orez, un ulei de susan, o ciozvarta de ghimbir etc etc etc si aveti un kit asiatic numa’ bun de daruit. Cum suna?
Lama pentru prietenii brutari
Sunt ani de zile de cand salivez la ea. De ce nu o cumpar, de ce nu cumpar aceasta minunatie lemnoasa superba si delicata? In principal pentru ca nu mai fac paine, intrucat nu o mai mananc. Dar e ceva… Daca tot sunteti acolo, poate ca nu le-ar strica si o tava de baghete sau niste banetoane, alea nu sunt niciodata in plus!
Carafa infuzoare de la Bodum
Am doua. Am luat-o pe prima si am avut asa un major crush ca mi-am mai comandat una. Are trei litri, suporta si apa rece si calda, si are un infuzor detasabil in care puteti pune orice va trece prin cap. Eu o tin pe birou, o umplu dimineata si seara cand plec trebuie sa fie aproape goala, altfel nu mi-am facut norma de hidratare. Simplu!
Un sort de in (personalizat sau nu)
Pentru ca da bine in poze, da bine in bucatarie, e romantic, e natural si, basca, poate fi personalizat la orice centru de print. Pizza, pasta, mafia, e loc pentru tot in ea! Eu una as prefera sa il primesc nepersonalizat, pe un ton neutru, dar asta strict din motive de fotografie culinara. Si daca tot sunteti pe site la H&M, ati vazut tocatorul asta? Sau farfuriile astea? De fapt, stiti ce? Hai sa nici nu intram macar in subiectul tocatoare pentru ca, alaturi de boluri, sunt marea mea problema in viata in sensul ca nu am niciodata prea multe.
Tacamuri de la Zara Home
Pentru ca la naiba! Nimeni nu le face atat de frumoase… Eu am tot setul asta si as pune mana si pe un cutit-doua de unt, desi practic nu mai ung nimic cu ele.
Iar daca sunteti varza pe pat de varza si nu v-ati organizat din timp, stiti ca exista MEREU optiunea de card cadou, nu? Mai toate magazinele o au si, desi la inceput poate parea impersonala (si mai e si chestia aia ca stie omul cat ai dat pe card, asta e o mare treaba la noi la romani, nu se prea face, nu stiu cum sa va zic), uneori e cea mai buna solutie pentru ca omul respectiv isi poate lua fix ce vrea sau fix ce are nevoie. Asa ca, inca o data, why not?
Si acum, microfonul catre voi: ce cadouri aveti in plan sa faceti si sa va faceti anul asta? Asculta fata cu urechile palnie, inca am timp sa mai comand ceva daca aveti idei bune.
Love and presents!
Buna,
Excelenta lista ta, sunt vreo doua chestii pe lista la care efectiv balesc, la sacii de bumbac organic in primul rand si este tare fain si sortul.
Eu am comandat un cuțit de la kutt, abia astept sa vad ce părere are destinatarul.
Te inteleg cu paprika afumată, am gasit una denentiala in iordania, iar când deschid dulapul unde o păstrez imi aduc aminte cum m-am simtit in respectivul magazin de mirodenii.
Alte idei de cadouri sunt cele home made tot pentru cunoscători, niște lichior de nuci făcut în casă și ambalat în sticle haioase.
Andrea, nici macar nu balesti la chestii scumpe, esti buna de avut la casa omului :) Mie tocmai mi se termina borcanul de paprika afumata si aici in Bruxelles, ca un facut, nu reusesc sa mai gasesc! Sincer, simt un tremurat nervos cum ma cuprinde…
Fain articolul! Paprika afumata gasesti la Oil&Vinegar in mallul din Woluwe. Au mai multe magazine in Bruxelles, si eu am cautat mult ????
Ah sa-ti dea Dumnezeu sanatate! Acum sa-mi fac drum prin Woluwe :)
O sa pleci de acolo cu mai mult decat boiaua afumata :)
Am o presimtire ca da :)))
Bun, am citit lista. Cum fac să le primesc pe toate pe ea? :))))))
Adaug și eu una pe listă: ulei(uri) de la Măslinescu. Pur și simplu nu cred că îți imaginezi cum poate fi un ulei de măsline atât de bun.
Hai ca m-ai facut curioasa. Noi cumparam aici unul bio de la naturisti. Poate ajung vreodata sa gust si eu de la Maslinescu, cine stie?
Masina de paste homemade :)))
Am deja, dar ce idee super. Initial am vrut sa pun accesoriul de paste pentru KA :)
Eu mi-am comandat după multă vreme de așteptare si cautare Cupe americane frumoase si durabile din inox.
Mamei si mătușei mele am vrut sa le iau câte un cuțit pentru legume cu vârful ascuțit din ceramica cu lama subțire. Eu îl folosesc de vreo 3 ani, taie impecabil. Îl folosesc mult sa toc legume mici mici, sa feliez roșii foarte subțire fara sa se fleșcăie, pentru carnea de vita fiarta .
Imi mai doresc un food procesor de viteza mare căci tind a găti in ultima vreme mai mult in sectorul vegan si ador supele crema foarte fine mătăsoase, aaaa si o râșniță pentru semințe, deși la ultima ma mai gândesc ca mojarul meu rezolva treaba in 1- 2 minute si nu imi place bucătăria plină. Instant Pot -ul imi face si mie cu ochiul.
Lili, iarta-mi ignoranta, dar ce sunt cupele americane din inox? Pe google imi arata doar cupa americii la fotbal :)
Lista asta e minunata, cred ca o imprim sa o pun la vedere ca poate se prinde cineva sau o pastrez pentru lista ‘idei de zi de nastere’ :)). Lista mea va incepe cu siguranta cu amino de cocos, ca l am descoperit acum 2 ani si merge atat de bine la orice salata!