A venit toamna, iar eu am descoperit borsul, borsul acela lichid pe care mamaie il face in casa, dar noi in Bucuresti il luam de la Mega sau de la Carrefour la sticle de 2 litri, bine sigilate. Au aparut, bineinteles, si legumele toamnei, astfel incat devine din ce in ce mai greu sa alegi ceea ce vei gati. In ultimul timp am fost extrem de ocupata si nu am avut timp de stat in bucatarie – insa trebuia sa mai si mananc, nu? Va propun doua retete rapide si foarte gustoase.
Ciorbita de legume cu bors
Ingrediente: the sky’s the limit. Sunt insa cateva ingrediente care eu consider ca n-ar trebui sa lipseasca: 1 ceapa tocata maruntel, 1 morcov taiat rondele, 2-3 cartofi taiati cubulete, o radacina mica de telina taiata in cubulete mici. La astea eu am mai adaugat: 1 gogosar feliat, 1 mana de varza maruntita, cateva boabe de mazare si cateva buchetele de conopida. De asemenea, nu uitati de 2 lg bulion, vegeta, sare si chiar putin piper, 500 ml bors, 2 lg ulei masline, frunzele telinei, tocate grosier.
Pentru a economisi timp si energie, am ales sa pregatesc ciorbita la oala sub presiune. Am aruncat toate legumele in oala, le-am acoperit cu apa, am adaugat vegeta, sarea si piperul, apoi am lasat la fiert 5 minute. Am deschis capacul, am adaugat bulionul si borsul fierbinte si am mai dat un clocot. Dupa ce am stins focul am adaugat uleiul si frunzele de telina. A iesit absolut si total delicioasa.
Daca tot am inceput varza pentru ciorbita, hai sa adaugam la meniul nostru si o
Varza calita
Ce pot sa spun – Romanian classic! 1 varza, 2 cepe (1 tocata marunt, 1 pentru servit), 2 frunze de dafin, cateva boabe de piper negru, 2 lg bulion, sare dupa gust, ulei de masline.
Se caleste o ceapa tocata marunt in ulei, apoi se adauga varza maruntita si se amesteca din cand in cand, pana se inmoaie. Aruncam piperul, sarea, frunzele de dafin si bulionul si mai lasam 5-10 min. Gata de a fi servita cu mamaliguta calda si ceapa.
Pofta buna si nervi tari pentru toamna intunecata care se anunta!
[AdSense-A]