Tort fondant cu portocale

11

Ei bine da, m-am bagat la fondant. Dupa nu stiu cate zile de salivat la ULTIMATE CAKE OFF, m-am gandit si eu – ce poate fi asa greu sa faci un amarat de fondant si sa il pui pe un tort?! Trebuie sa marturisesc ca fondantul chiar nu a fost greu de facut si, contrar indicatiilor de pe net, nu am pus nici glicerina, nici glucoza, si a iesit rapid si impecabil. Sunt foarte multumita!! Pentru tort, am optat pentru un blat clasic de cacao iar pentru crema am ales un mousse special de portocale, facut din fresh si portocale proaspete. Pana la momentul postarii nu l-am taiat, sa il gustam, insa am o presimtire ca e foooarte misto. Nu e un tort care sa se faca usor – dureaza mult, si necesita oarecare skilluri – insa credeti-ma: merita! Pentru noi, 14 februarie e o zi foarte importanta, si nu din cauza ultra-comercialului, artificial-importatului Sfant Valentin, ci pentru ca 14 februarie e ziua lui Mr. Pufu!!! Mai mult, e si ziua Gloriei, hipopotamita moale si prietenoasa cu care dorm in fiecare noapte. Nu puteam lasa aceasta ocazie sa treaca neobservata, asa ca… Here it goes! Am incercat pe cat am putut sa simplific lucrurile: sfatul meu e sa nu va speriati de lungimea retetei, cititi-o atent, vizualizati procesul, si veti vedea ca e mai simplu decat pare. Mult succes!

Tort cu portocale si fondant

Timp de preparare: 3 – 4 h. De pe o zi pe alta.

Ingrediente blat (28 cm) Mod de preparare
7 oua 210 g zahar 180 g faina 30 g cacao 1 praf sare (1 ou = 30 g faina/cacao) Ulei de palmier 1. Scoatem ouale din frigider cu aprox. 2 h inainte de incepere. 2. Cernem faina si cacaua direct in cantar. 3. Intr-un bol mare, amestecam zaharul si ouale pana obtinem o consitenta groasa, aproape solida. (Timp de mixare aprox. 30-40 min.) 4. Adaugam faina, cacaua si zaharul, ingloband cu o lingura de lemn, de sus in jos. 5. Turnam aluatul in tava unsa (ulei de palmier/unt/faina si ulei) avand grija sa nu turnam totul in mijloc (va iesi inegal). Nivelam compozitia. 6. Dam la cuptor aprox 30-40 min. NU deschidem usa cuptorului pe toata perioada. Daca e musai, deschidem dupa minim 15 minute de coacere. 7. Lasam la racit 10 minute in cuptor, apoi la temperatura camerei. 8. Blatul se taie in trei felii numai dupa racirea sa completa.
Ingrediente fondant Mod de preparare
500 g zahar pudra cumparat 5 g gelatina 50 g (2 linguri) miere 30 ml (2 linguri) apa 2 linguri amidon de porumb 2 linguri de ulei de cocos 1. Intr-o craticioara de sos turnam gelatina peste apa rece si lasam sa stea aprox. 5 minute. 2. Intre timp, intr-un bol mare (NU de metal) cernem 300 g zahar si amidonul, si facem un cuib in mijloc. 3. Punem gelatina pe foc si amestecam pana obtinem o pasta transparenta uniforma. ATENTIE! Sa nu fiarba! (aprox 20-30 sec.). Adugam si mierea si uleiul de palmier si amestecam bine. 4. Turnam lichidul astfel obtinut in cuibul de zahar si amestecam cu o lingura de lemn pana obtinem o pasta grosuta, pe care incepem sa o framantam ca pe paine. Adaugam zahar pudra dupa cum cere coca. La nevoie, ungem mainile cu ulei de cocos. 5. Invelim in folie de plastic, stocam intr-un container etans, si dam spre pastrare intr-un loc uscat si intunecos. 6. Fondantul se foloseste doar dupa 12 h de repaos, de aceea e bine sa fie facut cu o seara inainte.
Ingrediente mousse de portocale Mod de preparare
30 g amidon 250 ml suc portocale 4 linguri zahar 2 plicuri zahar vanilat 300 g portocale maruntite 1. Maruntim portocalele. 2. Facem sucul de portocale (la robot sau manual). 3. Intr-o craticioara turnam amidonul peste 80 ml suc portocale (5 linguri) si realizam o pasta subtire. 4. In alta craticioara fierbem sucul de portocale cu zaharul; cand clocoteste turnam amidonul si mestecam pana se formeaza o pasta de consistenta unei budinci. 5. Luam de pe foc si adaugam portocalele maruntite. Dam la racit. Dupa racire, incorporam in frisca.
Ingrediente frisca naturala Mod de preparare
250 ml smantana pentru gatit 30% 3 linguri zahar 1. Punem un bol mare de sticla in frigider cu cel putin 30 min inainte. 2. In bolul racit turnam smantana si amestecam cu mixerul la viteza mica. Cand si-a dublat/triplat volumul adaugam zaharul si mai mixam putin. 3. Dam la frigider pana la incorporarea cu mousseul de portocale.
Ingrediente sirop Mod de preparare
300 ml apa 3 linguri zahar (100 ml = 1 lingura zahar) 1. Intr-un ibric, amestecam ingredientele si dam la foc. Fierbem pana se topeste zaharul, sau in functie de cat de gros dorim sa fie siropul. 2. Se foloseste NUMAI dupa ce s-a racit.
Ansamblare tort Etape de pregatire
1. Taiem blatul racit in trei felii egale. In tava cu inel in care a copt aranjam prima felie, insiropam, adaugam un strat de mousse (frisca si portocalele amestecate) si repetam pana la ultima felie. 2. Ungem tortul cu frisca sau crema de unt si dam la frigider. 3. Dam fondantul 20 secunde la microunde pentru a se inmoia si apoi incepem sa-l framantam pe un blat amenajat cu zahar pudra si amidon. 4. Intindem fondantul si il aranjam pe tort. La fel si cu decoratiunile din fondant. 1. Fondatul se face cu o seara inainte. Si blatul poate fi facut cu o seara inainte. 2. Cu doua ore inainte de incepere, scoatem ouale din frigider, bagam smantana (daca e proaspat cumparata) la rece si introducem in frigider bolul de sticla gol pentru smantana. 3. Preparam siropul si lasam la racit. 4. Preparam blatul si dam la cuptor. 5. Preparam frisca, apoi mousse-ul. Dupa racire, le combinam pe cele doua si mai dam o data la frigider. 6. Scoatem blatul si lasam la racit cateva ore. 7. Ansamblam tortul.

11 COMMENTS

  1. […] 2. Reteta din pudra de zahar iese foarte bine cu urmatoarele ingrediente, si este mai mult decat suficienta pentru un tort cu diametrul de 28 cm, plus decoratiuni: 30 ml apa rece, 5 gr gelatina, 2 lingurite miere (50 g) si aproximativ 400-500 gr zahar pudra. Modul de preparare AICI. […]

  2. Vine ziua maică-mii ÅŸi vreau să trag un tort ultra mega extra. Åži să încerc să îl decorez cât mai mega ultra extra… hm… m-am făcut înÅ£eleasă?

    Adică îl îmbrac în fondant şi modelez neşte chestiuni. Sper să iasă bine. Eu sunt mai mult adepta decorurilor din fructe, ciocolată dar trebuie să încerc şi asta :)

    • Asa am zis si eu cand am incercat prima oara! Daca ai nevoie de cuttere (pt floricici, sterlici, inimici), sa-mi spui, ti le imprumut cu drag! Dar sunt curioasa, what exactly do you have in mind? Adica, ai facut deja the cake project? :)

  3. Imi place mult blogul tau, asa ca l-am “rasfoit” indelung. Am incercat si eu sa fac pasta de zahar la un moment dat si nu mi-a iesit cum as fi vrut. Se simtea zaharul, chiar daca l-am cumparat si era fin. Vroiam sa stiu ce tip de zahar pudra folosesti ?

    Multumesc,
    Mihaela

    • Margaritar, din acela la cutie de 500g. Daca ti se pare prea mare poti oricand sa il rasnesti de vreo doua trei ori in rasnita de cafea, atunci chiar ca va deveni pudra-pudra. Te pup!

    • Scumpa mea, ulei de palmier pun doua linguri la cantitatea de mai sus, in coca. Intre timp reteta a mai evoluat, asa ca in curand va trebui sa postez un update cu o explicatie mai buna. Sper sa-ti iasa bine! Hugs!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.