Orez persan parfumat / Persian rice

0

Ultimele doua zile jumatate au fost horror. Pentru cei care nu m-ati vizitat, dar si pentru cei care m-ati vizitat si n-ati inteles ce se intampla, va spun eu: am fost hackuita. Adica au venit niste neni anonimi, au bagat bug-uri, au furat parole, au nenorocit site-ul si au facut redirectionari nasoale catre site-uri virusate din Rusia. Urat rau. Noi stergeam virusul, el se rescria, ce sa mai: parfum.

Bai, au fost doua zile triste fara voi, fara retete, fara impartasanie. Ca asta mi-am dat seama: it’s all about sharing. Ca mie imi place sa gatesc si sa mananc, e o treaba, dar alta treaba este sa ne bucuram impreuna de patanii, cuvinte si descoperiri, sa parlamentam, dezbatem, sa ne distram si sa fim… liberi. Poate ca intr-o zi imi voi aduna energia sa va spun despre invatamintele pe care le-am tras, dar acum nu. Acum hai sa ne alinam la ceas tarziu de seara cu un orez persan parfumat, ca-n vise si inchipuiri. Atat de bun ca nu-ti dai seama daca e desert sau fel principal.

Orez persan parfumat

Ingrediente

  • 1 ceasca si jumatate de orez basmati
  • 3 cesti apa
  • un praf de sare
  • 2 portocale
  • 4 morcovi medii
  • 1/2 cana de zahar
  • 1 cana migdale crude
  • 1/2 cana fistic crud
  • 1 cana stafide
  • 1 lingurita cardamom macinat
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 3 linguri de unt (sau ulei, daca vrem sa fim vegani)

Metoda

  1. Spalam bine portocalele si morcovii. Cu ajutorul unui econom (peeler, instrumentul de curatat coaja cartofilor), curatam coaja celor doua portocale, longitudinal, si apoi o sectionam in feliute subtiri de tot. O punem intr-o craticioara de sos si o acoperim cu apa, si dam un clocot. Scurgem apa si repetam operatia inca o data. De ce? Ca sa scapam de amareala caracteristica si sa nu ne strice sandramaua.
  2. Curatam si taiem morcovii in fasiute foarte subitiri, pe care le adaugam peste portocalele oparite, turnam si zaharul, apoi acoperim cu apa si fierbem vreo 10-12 minute, cu capac, sa se patrunda usor. Scurgem apa si dam deoparte.
  3. Fierbem orezul cu un praf de sare dupa instructiunile de pe ambalaj, dar avem grija sa nu il facem pilaf. Al dente, sa zic asa, da? Cand e gata il aruncam intr-o strecuratoare, ii dam un jet de apa rece, si il lasam la scurs.
  4. In oala in care a fiert orezul, punem untul cu 1 cana apa (sau lapte, cum vreti), si amestecam cu praful de scortisoara si cardamom. Adaugam orezul, amestecul de morcov si coaja de portocala, nucile (migdale + fistic) tocate grosier si stafidele. Acoperim cu un capac si lasam la inabusit, la foc extrem de mic, pana se imbiba aromele si dispare apa.
https://www.andie.ro/2012/02/06/orez-persan-parfumat/

Este foarte, foarte aromat si imbietor, pe mine m-a dat cu rotile in sus. Nu am reusit sa-mi dau seama daca e sau nu e desert, asa ca l-am mancat cu o pereche de lipii de urgenta, despre care va voi explica in alt post.

Nu vreau sa inchei acest post fara a multumi iubitului meu, incapatanatului-atat-de-asemanator-mie, care nu s-a lasat si a omorat virusul. Desi nu se pricepe. Dar sa stie toata lumea, iubi, cum n-ai mancat toata ziua azi, cum ti s-au injectat ochii si iti tremura mainile pe tastatura. Sa stie lumea cat esti de minunat, iar eu norocoasa…

Love and perfumed rice,

Andie

 

1 COMMENT

  1. Nu sunt nici programator, nici webdesigner, sunt doar un om care si-a propus sa rezolve o problema, si am reusit!
    “Daca vrei, poti! Important e sa vrei! ”

    Vizitati cu aceasta ocazie si

  2. mi s-a parut tare inedita combinatia si mi-am zis ca trebuie sa fie ceva delicios de aromat. Am gatit pt o prietena si nu ne-a venit a crede cat de gustos poate fi!!!…de obicei nu mancam prea mult orez, insa in acest caz, nu am putut spune nu.
    Delicios, aromat, inedit!!!
    Ar trebui sa precizezi ca ies undeva la 4-5 portii…ca eu nu ma asteaptam la atatea in momentul cand am vazut cantitatile :)

    • Draga mea, ce ma bucur ca ti-a placut :) Asa e cu portiile, si noi cand am facut am descoperit ca e totusi prea mult :)
      Te pup!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.