De doua zile ma perpelesc sa traduc “sangria risotto cakes”. Nu le pot zice “prajituri/placinte de risotto cu sangria” ca as induce lumea in eroare: n-au nimic dulce si nu intra in categoria deserturilor. Din contra, reprezinta un fel principal satios si special, care nu se intalneste foarte des pe mesele noastre. Drept dovada ca n-am gasit traducere adecvata pentru el. Si ca sa nu-l pocesc eu definitiv, m-am gandit sa-i las numele in engleza, cu scuzele de rigoare catre cititorii mei anglofobi. Ei bine da, aceste hai-sa-le-zic-placinte de risotto cu fenicul copt si betisoare de leurda sunt felul principal pe care l-am ales dintr-o mie de flori sa ma reprezinte la concursul Kitchen Aid de Martisor. Hai ca stiti.
Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”.
Reteta de azi e impartita in doua: prima parte ne arata cum sa facem risotto cu sangria, a doua este despre risotto cakes. Sa ne suflecam manecutele si sa trecem la treaba.
Ingrediente
- 1 cana de orez arborio sau alt orez special pentru risotto
- 750 ml - 1 l supa de legume
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 ceapa rosie
- 4 catei de usturoi
- 1/2 lingurita de seminte de fenicul
- 100 ml sangria
- 1 cub de unt
- 1/3 cana de parmezan ras
- sare si piper dupa gust
- 1 cartof mare
- 1 pastarnac mare
- 2 morcovi
- 1 ceapa alba
- 1/2 telina mica
- 1 mana de mazare
- 4 rosii cherry
- frunze de telina si leustean
- sare dupa gust
- 1,5 l apa plata
Metoda
- Punem toate ingredientele pentru supa intr-o oala si dam la fiert, la foc mediu.
- Cand legumele sunt aproape patrunse, taiem marunt ceapa si usturoiul zdrobit.
- Intr-o cratita de otel (sau fonta, sau orice cratita heavy duty) incingem uleiul de masline si calim usor ceapa si usturoiul impreuna cu semintele de fenicul, cateva minute.
- Adaugam orezul arborio si mestecam usor, pana se imbraca in ulei si devine translucid.
- Stropim orezul cu 4-6 linguri de sangria si amestecam pana se evapora alcoolul. Veti adora aroma proaspata de struguri pe care o va elibera vinul!
- Acesta este momentul in care trebuie sa incepeti sa aveti grija de risotto-ul vostru. Este vorba de 20 minute pe care trebuie sa le sacrificati si sa stati langa craticioara, amestecand, insa rezultatul va fi pe masura. Adaugam un polonic de supa de legume, putina sare si lasam la fiert la foc mediu-mic.
- Cand s-a absorbit supa, mai adaugam un polonic, amestecam, iar asteptam, si tot asa pana cand orezul fierbe al dente. Dupa ceas, acest procedeu dureaza 20 minute. Tineti minte ca un risotto reusit e usor curgator si isi pastreaza forma boabelor de orez. Daca arata ca un pilaf lipit, cu siguranta ceva n-a mers cum trebuie.
- Cand este gata, dam de pe foc, adaugam ultimele doua linguri de sangria, cubul de unt si parmezanul si amestecam bine.
- Intrucat sangria noastra este foarte fructoasa, servim risotto-ul cu bucatele de portocala, care ii vor complementa excelent aroma!
Odata ce am obtinut acest minunat risotto, putem sa il servim asa, insotit de cativa lastari de floarea soarelui si vinegreta de portocale si alune de padure, sau… putem sa facem ceea ce de altfel am si facut eu: risotto cakes. Intrucat planul meu diabolic aici voia sa ajunga, puteti observa ca risotto-ul de mai sus este simplu, fara prea multe adaugiri constand in legume/branzeturi/etc. Risotto cakes se fac din orez ce a stat o zi si care nu are foarte multe umpluturi care sa ii dauneze formei si consistentei.
Trebuie sa va marturisesc inca de la inceput ca eu n-am gatit in viata mea nimic mai special si mai gourmet decat aceste placintele de orez. Cand am gustat prima oara, pe langa gemetele de placere, nu mi-a venit sa cred ca au iesit din mana mea, acest terchea-berchea care acum doi ani abia stia sa faca o omleta. Nu stiu ce sa va spun ca e mai bun si mai special: betisoarele de leurda fragile si crocante, feniculul inebunitor de parfumat sau perlele de otet balsamic, care atunci cand se sparg intre dinti te inteapa usor pe limba si-si lasa in urma aroma bogata si puternica? It’s just WOW.
Bineinteles ca nu am putut rezista si am apelat din nou la gastronomia moleculara pentru a crea aceste minunate perle de otet balsamic. Acum inteleg de ce scot oamenii sute de euro din buzunar ca sa manance la restaurante de lux precum El Bulli…
Ingrediente
- 1/2 din portia de sangria risotto
- 3 linguri de unt
- 1 cana de pesmet
- 1 ou
- 1 fenicul mic
- 2 linguri de ulei de masline
- sare
- 1 legatura de leurda
- 1 cana de ulei de masline
- 75 ml otet balsamic
- 1 g agar-agar
- 1 cana cu apa rece
- Servim cu o lingura de creme fraiche amestecata cu frunzulite de leurda tocate marunt.
Metoda
- Taiem feniculul in felii subtiri, amestecam cu doua linguri de ulei de masline si putina sare si dam la copt intr-o tava intinsa, la foc mediu, timp de 15 minute sau pana devine moale si auriu.
- Taiem partea alba (de jos) a frunzelor de leurda si o sectionam pe lung. Intr-o tigaie topim untul la temperatura foarte mica si prajim leurda pana se transforma in betisoare crocante. O scoatem din tigaie si o asezam pe un servet absorbant.
- Intr-un castronel batem bine oul si il amestecam cu risotto. Din amestecul rezultat formam cateva placintele rotunde si plate (ne putem ajuta de un cutter) pe care le tavalim prin pesmet. Prajim pe ambele parti in aceeasi tigaie (si acelasi unt) in care am prajit leurda. Asezam pe un servet absorbant.
- Introducem uleiul de masline timp de 30 minute la congelator.
- Dupa 25 minute incepem sa pregatim perlele: turnam otetul balsamic intr-un ibric, il amestecam cu agar-agarul si dam pe foc pana clocoteste.
- Scoatem uleiul de masline de la congelator si il asezam pe blat langa cana cu apa rece.
- Introducem compozitia de otet balsamic si agar-agar intr-o seringa de plastic sau intr-o pipeta si incepem sa o picuram in uleiul de masline rece. Vom observa ca se formeaza perle.
- Asteptam 5-6 minute pana cand acestea se intaresc bine si le scoatem cu ajutorul unei lingurite gaurite, introducandu-le direct in baia de apa rece. Mai lasam cateva minute, apoi le scoatem si le asezam pe preparat, in salate, etc.
A fost divin, absolut divin. Ma bucur foarte mult ca m-am decis sa particip la acest concurs, pentru ca altfel cu siguranta nu as fi fost atat de motivata incat sa ma aventurez pe un teren atat de special si exclusivist. M-am autodepasit, sunt mandra, obosita fleasca si al naibii de fericita.
Va imbratisez cu drag pe toti care mi-ati fost alaturi in aceasta perioada!
Love and balsamic vinegar!
Simpatica treaba asta cu perlele ;)
Cea mai misto descoperire din toata reteta :)
vai vai vai … ce minunatie ai tu aici ♥ si leurda si lastari proaspeti
bun domne, bun rau ♥
Emily.. iti spun. N-arata el cine stie ce, dar… nu stiu. A fost senzational intr-un mod… neasteptat de gourmet. Nu stiu de ce tot folosesc cuvantul asta, dar clar nu s-a inventat altul mai bun. :)
Te pup, wish me luck! Sunt complet epuizata…
Bai deci mi-a picat fata…E superb! Absolut superb! Asta mi-as comanda din prima la un restaurant. Deci daca astrele se aliniaza incorect si dintr-o greseala a sortii nu castigi mixerul ala…eu sunt prima care dau “1 leu pentru kitchen aidu’ meu”, adica al tau…:D
P.S. Mada zice ca venim la tine in seara asta. E prea taziu? ;;)
Mai draga mea, ca sa-l citez pe tovarasu’ Iliescu, sa stii ca asa e. Cand am gustat si eu tot la aia m-am gandit: restaurant. :) Asa ca restaurantu’ meu de lux va asteapta scumpii mei, la orice ora din zi si din noapte!
Ssstt.. nu divulga campania inca :)
Love from me, Pufu and leurda!
Arata extrordinar totul , iar combinatia sigur e delicioasa !!!! Abia astept sa mergem la padure sa culegem leurda ;) ….
Magda, de unde culegi tu leurda??? Ca vin si eu, de ieri! :) Eu mai am un pic si-mi fac perfuzie cu ea…. desi la mine la piata e 2 lei/legatura, jaf la drumul mare!
noroc ca am mancat ca daca nu inghiteam monitorul.La noi din pacate inca n-a aparut leurda, abia astept sa apara pe piata.Eu sut fan risotto, iar lacrimile de balsamico sunt super.
Ioana, cand apare musai sa faci betisoare crocante! Eu asa am facut, iar din frunze am tras doua borcane de pesto de mama-mama! Te pup!
neaparat am sa le incerc.ador leurda.
Totul e la superlativ,iar partea cu perlele este absolut WOW!Felicitari!
Mai e putin si eu cred ca de Pasti vei gati ceva bun cu un KA! ;)
Draga mea, iti multumesc. M-am straduit. In ce priveste KA-ul, eu zic sa stam cuminti si sa asteptam decizia juriului – la momentul de fata orice e in carti. Te pup si multa, multa bafta si tie! Sa stii ca ti-am vazut meniul si mi se pare foarte elegant si bine gandit, chiar daca eu nu pap carne :)
Mai fata da cate retete iti trebuiesc pentru nenicul ala de KA? Sa ai bafta cu carul si noroc cu .. pauza cuvant.. suspectez lapsus! Aratoase rau preparatele. Da ia zi tu mananci orez cu pesmet? pa bune?? Data viitoare sa incerci orez cu susan in loc de pesmet, sunt o grozavie. Uite aici o idee: http://www.dulcegarii-culinare.ro/2011/08/creveti-cu-legume-asiatice-si-turtite.html.
Haidi ca ti pup! bafta, da?? vreau buttercreamuri dom’le la KA!
Anto, sweetie pie, nu stiu cate retete imi trebuie, da’ dupa cum vezi sunt in stare de multe :) Glumesc, trebuie minim trei. La mine s-a intamplat sa am nevoie de sangria pentru risotto, altfel ar fi fost mai putine.
Ce MA OFTIC ca nu mi-ai zis mai devreme de faza cu susanul! Da’ tu de unde sa stii, daca io nu zic nica-nica.. Nu mananc de obicei pesmet cu orez :), da’ a fost vorba de un strat foarte fin si necesar prajirii placintelelor.
Bafta, bafta, bafta, sa ne tinem pumnii si sa mentalizam KA buttercream de Paste!!!
Sa tot ai iubita bafta!! ca io vreau sa vaz buttercream fitzos KA ;)
Anto – culmea e ca pe 11 am o comanda mare de cupcakes, deci iti dai seama ce la fix ar fi sa imi vina si sa fac cele mai geniale cupcakes din viata mea?? Multumesc de incurajari, nici nu stii cat conteaza… TE pup!
Spherification rulz!
Bai, au iesit genial. Si n-am avut seringa. Am turnat cu un pai (nici nu ma intreba cat m-am chinuit). Sfat practic: dupa ce le arunci in uleiul rece, lasa-le 5-7-10 minute sa se intareasca. Eu intr-o prima faza am incercat sa le scot din prima, si s-au spart. Dupa aia le bagi in baia de apa si nu mai ai nicio problema cu ele. Te pup!
Adreiuta….. perlutele de otet balsamic m-au lasat cu gura cascata…..trebuie neaparat sa fac si eu….LOVE IT…….LOVE IT…….LOVE IT…….
Pai draga mea… eu am spus deja: nu sunt o chestie care o gasesti oriunde. Gandeste-te ca se serveau la El Bulli.. unde, pentru o cina, trebuia sa iti faci programare cu doi ani inainte si sa platesti o avere! Sunt chiar un preparat exceptional, nu gluma! Totul pentru Kitchen Aid!
pe mine m-ai lasat muta. Again. Ce ai facut aici depaseste imaginatia mea. Daca nu castigi, o sa ma oftic tare mult. Tin pumnii si ma alatur gruparii care mentalizeaza KA. Hummmmmmm :))))))
Brindusa, hai ca m-ai fastacit de tot :) Adevarul e ca singurul meu neuron a decedat dupa faza asta… Tare multumesc pentru sustinerea morala! Sa mentalizam impreuna, hummmmmmmmm!
Te pup, abia astept rezultatul si eu!
[…] cu sangria si seminte de fenicul, baza preparatului pe care vi-l servesc in seara asta, si anume Sangria Risotto Cakes cu fenicul copt, betisoare crocante de leurda, creme fraiche si perle de otet …. Trebuie sa recunosc ca acesta a fost cel mai bun fel pe care l-am gatit in viata mea, ceea ce a […]