Chiftelele astea dementiale meritau niste poze mai bune sa stiti. Da’ n-am avut de unde. Era tarziu, le-am tras doua cadre intre ochi, si a iesit ceva ce nu prea le face cinste. Va promit in schimb ca gustul e demential.
Reteta e a lui Ottolenghi, descoperita de my bff Teo, la care am mancat prima oara si nu m-am putut opri. Principala modificare pe care i-am adus-o a fost ca am refuzat pur si simplu sa le prajesc, asa ca le-am copt. Au iesit la fel de gustoase si ceva mai sanatoase, asa ca indraznesc sa vi le supun atentiei in acest format.
Nu pot spune ca se fac neaparat usor, da’ nu-i nici ceva foarte complicat. Ce e misto e ca poti segmenta pasii, adica azi sa coci vinetele si in alta zi sa faci chiftelele sau sosul. E o reteta rabdatoare. ‘Nuf talking.
Ingrediente
- 2 felii mari de paine cu maia (cam 90g)
- 4 vinete medii, taiate cuburi (cam de 2cm)
- 3-4 linguri ulei de masline
- Sare si piper in cantitati generoase
- 100g ricotta
- 75g parmezan ras (sau cascaval ras sau orice branza tare rasa)
- 1/2 legatura patrunjel tocat (sau menta sau busuioc)
- 1 ou
- 2 linguri faina
- 3 catei usturoi, feliati
Pentru sosul de rosii
- 2 linguri ulei de masline
- 3 catei usturoi, feliati
- 1 conserva rosii tocate
- 1 lingura zahar de cocos (sau orice zahar vreti)
- 1 lingura oregano uscat
- 400 ml apa
- 1/2 cana masline kalamata fara samburi
- Sare si piper
Metoda
- Preincalziti cuptorul la 160 C. Intr-un robot cu lama S mixati feliile de paine pana obtineti un pesmet. Varsati intr-o tava si coaceti fix 10 minute.
- In alta tava mare rasturnati vinetele, presarati-le cu ulei, sare si piper si amestecati. Vinetele inghit repede grasimea, asa ca daca mai e nevoie mai adaugati ulei, idealul fiind sa ajunga pe toate vinetele.
- Scoateti pesmetul, dati cuptorul la 220C cu ventilatie. Bagati vinetele si coaceti 30 minute. Cand sunt gata, bagati-le in acelasi procesor cu lama S si mixati grosier (sa nu iasa chiar pasta). Dati deoparte pana se raceste.
- Dupa racire, amestecati cu restul ingredientelor pentru chiftele, inclusiv pesmetul, si formati aprox. 16 bucati (cam ca o minge de golf). Puneti-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180 C pana se rumenesc. Cam 20-30 minute.
- Intre timp, apucati-va de sos. Intr-o cratita care merge si la cuptor incingeti uleiul si apoi caliti usor usturoiul, cat sa se parfumeze putin. Adaugati rosiile, oregano, zaharul si apa, sare, piper plus putina boia de ardei daca aveti. La foc mediu, pana se ingroasa putin, vreo 10 minute.
- Puneti chiftelele cu grija in cratita cu sos, una langa alta, apoi direct la cuptor inca 20 minute. Adaugati maslinele kalamata si gata!
Sunt visul pe pamant: moi, dar se tin bine impreuna, iar gustul de vinete in sos de rosii e de neegalat. Are ceva din vara si soare, ceva din vacanta, dar in orice caz sunt incredibil de satioase si satisfacatoare. Cel mai bine e sa le mancati calde, dar am descoperit ca si a doua zi sunt la fel de delicioase.
V-am cerut scuze pentru poze? Parca da. Ma bazez in continuare pe incredere, d’aia zic sa le incercati.
Love and eggplants!