[VIDEO] Cum se curata anghinarea

3

Astazi jucam in liga campionilor. Invatam cum sa curatam anghinarea si bag la intaintare si o reteta de pesto de anghinare si spanac. Cat de mult timp am ignorat aceasta… era sa zic leguma, dar de fapt e o floare! M-a descumpanit gustul amar, nu stiu cum si cand am gustat prima oara, dar ramasesem cu proasta impresie ca e naspa. Pana cand, ingenua dar aventuroasa, am mancat pesto de anghinare la degustarea meniului de la Satya. Pfff! Love at first bite! Habar n-aveam ca e atat de buna si de versatila iar de atunci nu am mai evitat-o: imi place in special sa o mananc la arabi, au ei un stil de a o pregati, marinata in ulei de masline, de-mi vine sa-mi dau pumni in gura de pofta numa’ cand ma gandesc. Italienii ii zic carciofi si e foarte probabil sa gasiti inima de anghinare si in supermarketuri la conserva, asa ca nu o evitati daca puteti.

_DSC4275Din pacate e greu sa gasim anghinare proaspata prin supermarketuri, chiar ma intreb de ce producatorii romani nu cultiva si asa ceva: ce n-as da sa pot cumpara din piata! Mi-as pune singura conservele, n-ar mai trebui sa cumpar atunci cand nu e in sezon.

Exista mai multe modalitati de a curata, prepara si manca anghinarea. Eu astazi am optat sa va arat varianta in care tintim inima de anghinare (receptaculul florii) care este de fapt si partea cea mai gustoasa. Avem nevoie de:

_DSC4349

1 lamaie
1 bol cu apa
1 cutit bine ascutit
1 lingurita

Metoda:
1. Se stoarce zeama unei lamai si se toarna intr-un bol plin cu apa.
2. Se rup frunzele exterioare si dure ale anghinarii pana ajungem aproape de receptacul, si observam ca devin mai moi si mai galbene.
3. Cu un cutit bine ascutit taiem aproximativ 1/3 sau ½ din varful florii. Taiem de asemenea cotorul si il curatam de coaja (cu un cutit mai mic sau peeler).
4. Taiem anghinarea in jumatate si, cu o lingurita, scobim bine interiorul pentru a-i inlatura complet miezul pufos.
5. Asezam fiecare jumatate curatata in castronul plin cu apa cu lamaie, pentru ca altfel anghinarea oxideaza foarte repede.

_DSC4354

Exista si varianta in care, cu o foarfeca bine ascutita, taiem varful fiecarei frunze si putin din cotor, apoi taiem 1/3 din varf si scobim miezul pufos si gatim anghinarea asa. De mancat o mancam cu mana, luand fiecare frunza in parte si racaind cu dintii partea moale de la baza frunzei. Not my thing.

Eu am luat inimioarele de anghinare, si anume 4 bucati, le-am fiert la aburi putin pana s-au patruns apoi le-am sotat in putin ulei de masline, intr-o tigaie adanca. Am dat deoparte si am sotat in aceeasi tigaie vreo 500 g spanac tanar. Am pus anghinarea, spanacul, doi catei de usturoi, sare, piper, 3 frunze de menta si o cana cu lapte in blender si vrum-vrum pana s-a facut pesto/pasta. Cam atoasa, asa ca am strecurat-o printr-o sita (pentru ca am lasat prea mult din frunze, pentru ca am fost lacoma, sa nu cumva sa scap eu nimic din ea. Asa imi trebuie!).

Untitled-1

Juma’ de pesto l-am mancat pe paine, alta jumate am mermelit-o intre niste tagliatelle proaspete de la Monica.

_DSC4367

In alta ordine de idei, am un anunt foarte special legat de puiul meu cel mai drag, cartea Raw Vegan cu Thermomix pentru care, dupa cum poate stiti, am facut pozele, foodstylingul, typesettingul si mancatul, iar draga mea Andreea Mihalcea, autoarea, s-a ocupat de tot ce a insemnat creat retete, gatit si spalat vase! (c-asa-i e-n tenis, unii muncesc, altii manancaaa!) Ei bine, in luna mai, cine cumpara Raw Vegan cu Thermomix primeste gratuit si cartea Irinei Gherghilescu, 110 trepte de cunoastere. Boom! Am vrut sa fiu prima care va anunta, ca sa nu ratati ocazia :)

Screen Shot 2014-11-12 at 13.55.29 jpeguri-blog10 jpeguri-blog7 jpeguri-blog6

Trebuie sa va spun ca a fost tare bine primita carticica, prima editie s-a epuizat deja, a doua a fost retiparita, asa ca va asteptam cu forte proaspete sa o primiti in casele voastre. Gasiti informatii despre ea si cat am muncit ca sa o scoatem in articolul meu mai vechi si chiar o prezentare video facuta de Andreea in linkul cartii de mai sus.

Love and artichokes!

[AdSense-A]

3 COMMENTS

  1. Multumesc andie deopotriva si “pozarului” ! In opinia mea sunteti minunati si cu harul lui Dumnezeu ,faceti bine celor interesati sa se hraneasca sanatos ,oferind posibilitati si celor omnivori sa incerce retete vegane si raw vegane.Am descoperit situl andie.ro deoarece sunt un impatimit vegan-raw vegan cam de vre-o 3 anisori(ii multumesc lui Dumnezeu ca ma ajutat sa-l gasesc pe domnul doctor CALIN MARGINEAN,omul care mi-a schimbat radical perceptia despre o viata sanatoasa) si nu regret absolut deloc aceasta alegere, dovedita atat de benefica organismului(in cazul meu chiar functioneaza).Am ocolit Anghinarea pana acum desi citisem cate ceva despre valorile nutritive si nu numai,insa nu aveam cunostinte despre modul in care se gateste. Datorita voua acum sunt luminat si va multumesc pentru aceasta,pentru retetele descoperite si tot ce gasesc a se impaca cu preferintele mele culinare(trebuie sa recunosc,sunt si retete care nu se doresc a fi incluse in preferatele mele,ma refer la cele in care sunt folosite produse animale).Desi am o varsta,trebuie sa recunosc,in acest domeniu vegan/raw vegan sunt fascinat sa invat si descopar noi si noi retete pe care nu intarzii sa le scriu si sa le incerc(desigur sunt prioritare cele scrise si apoi gatite/preparate).Va doresc sa fiti sanatosi !

    • Ionie! Tare bine faci! Important e sa iei de aici ce ti se potriveste si ce iti place, eu pun cate putin din toate si incerc pe cat pot sa pun optiune vegana la tot, pentru ca de multe ori si eu prefer varianta vegana. Iti doresc multa sanatate si ma bucur ca ai descoperit anghinarea, eu sincer o ADOR! Sa ne auzim cu bine!

    • Asa-mi place cand lipesti virgula de cuvantul ce urmeaza… Este cea mai buna exemplificare a agramatismului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.