Ce este un activist?/ What makes an activist?

10

“Cowardice asks the question, ‘Is it safe?’ Expediency asks the question, ‘Is it polite?’ Vanity asks the question, ‘Is it popular?’ But conscience asks the question, ‘Is it right?‘. And there comes a point when one must take a position that is neither safe, nor polite, nor popular, but one must take it because his conscience tells him that it is right.”
Martin Luther King, Jr.

Cand am creat Andie’s Veggies n-am avut in cap sa scriu si despre modul de viata vegetarian: sunt foarte multe articole pe net, carti, emisiuni, reportaje, ce sa mai, e o piata supra-saturata de informatie pentru cei care o cauta. De curand am inceput sa intalnesc din ce in ce mai multi oameni care sunt la inceputul vietii lor veggie si care mi-au pus tot felul de intrebari. Desi cei aproape 12 ani fara carne nu ma transforma intr-o mama Omida a vegetarianismului, am fost bucuroasa sa le raspund cu putinul pe care il cunosc, filtrat prin experienta personala.

Astazi insa am vazut un material video care m-a cutremurat, m-a scuturat si care mi-a adus aminte de toate motivele pentru care azi sunt vegetariana. Gary Yourofsky este un activist american pentru drepturile animalelor, un jurnalist inteligent, coerent si direct care serveste pe tava un adevar foarte incomod. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, Gary serveste pe tava in discursul lui de mai jos o multime de adevaruri incomode si deranjante, pentru industria alimentara, farmaceutica, dar, cel mai important, pentru fiecare dintre noi.

Ca ne place sa recunoastem sau nu, de secole bune exploatam toate speciile de fiinte nevinovate de pe aceasta planeta. Le macelarim fara mila si NU ne pasa, pentru ca tot macelul asta se intampla departe de ochii nostri si ca urmare este foarte usor sa pretindem ca el nu exista. Ca noi nu suntem vinovati cu nimic. Ca trebuie sa traim si ca urmare este foarte firesc ca speciile “inferioare” noua sa se sacrifice pentru asta. M-am hotarat sa pun conferinta lui Gary pe blog tocmai pentru ca este cel mai cuprinzator, inteligent si bine alcatuit material pe care l-am vazut pana acum despre veganism, daramand toate miturile si scuzele de care ne-am inconjurat cu atata comoditate, egoism si indiferenta.

Imi rasuna in cap toate cuvintele lui Gary, amestecate, amalgamate, taioase dar corecte. Nu vreau sa le reiau eu aici pentru ca nu vreau sa stric cu nimic impactul pe care acest material il va avea pentru cei interesati (sau chiar si mai putin interesati). Un lucru il spune insa Gary care pe mine ma doare cel mai tare, si nu neaparat numai in domeniul vegetarianismului, ci in toata viata noastra, asa. In special in viata noastra din Romania, unde, mai nou, e foarte la moda sa fii nemultumit de orice si sa critici tot ce e in jurul tau, eventual sa incerci sa darami prin criticile tale sau atitudinea negativista constructiile bune si pozitive ale oamenilor care inca mai cred in lucruri bune. Acel lucru se refera la notiunea de “activist”. L-am inteles perfect pe Gary cand a spus ca este tot timpul asaltat de oameni care vor sa ii demonstreze cat de pasnici sunt datorita convingerilor pe care le au, niciodata datorita lucrurilor pe care le fac. Smooth talkers, care niciodata nu actioneaza pentru a opri moartea si violenta si care isi intorc privirea cand vine vorba sa vizioneze un material video dintr-un abator. Din pacate insa, “tristetea” resimtita in fata cruzimii evidente a rasei umane nu a schimbat niciodata o persoana si niciodata nu a transformat lumea intr-un loc mai bun. Si, dragii mei, asta-i marea diferenta intre un “pacifist” mereu intristat de soarta lumii si un activist: ultimul face ceva pentru a schimba lucrurile, chiar daca, nu, MAI ALES daca incepe cu propria persoana.

Nu sunt si nu am fost pana acum unul dintre acei vegetarieni care incearca sa ii convinga pe cei din jur sa nu mai manance carne, pentru ca respect alegerile personale ale fiecaruia, asa cum ma astept ca si ei sa le respecte pe ale mele. Sunt insa si voi fi mereu un activist. Dar TU?

 

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

10 COMMENTS

  1. Ce bine ar fi sa putem rula astfel de materiale la cinema, sa mearga toti cum merg la alte porcarii de filme si sa invatam, sa primim astfel de informatii !! Eu nu ma pot lupta cu sistemul , cu mentalitatea, cu sarcasmul celorlalti dar pot incerca….

    • Pai asta zic si eu: prima schimbare incepe chiar cu noi! Imagineaza-ti: daca fiecare ar face curat in propria fiinta, in propria casa, in propria curte, nu am avea un oras, o tara, o lume mult mai curata? Daca insa toti asteptam ca altii sa faca asta pentru noi… Mie asta mi-a placut la Gary: traduce mesajul asta, ca responsabilitatea e a fiecaruia dintre noi, individual.
      Nu stiu care e situatia industriei laptelui si branzei in Romania, stiu ca sunt multe contrafacute, de aia nici nu ma panichez prea tare. Si, in plus, eu incerc sa cumpar cat de mult pot oua si lactate de la oameni pe care ii stiu, crescatori individuali. Insa clar, sunt pusa pe ganduri sa reduc consumul.

      • Situatia lactatelor in Romania din pacate nu e tocmai ok iar nenumaratele articole despre iaurturile si branza fabricate din prafuri si in cel mai bun caz – zer sunt deja istorie. Din pacate se calca pe urmele “Danone”

        • Din pacate ai tare mare dreptate. Am ajuns sa ma duc la piata si uneori chiar sa prefer sa iau de la tarani stiind ca au adaugat ceva apa in lapte, ca asta mai fac si ei ca sa-l lungeasca. Macar stiu ca e the real thing, da’ cu apa. Can’t hurt me.

          • @Andie – eu am patit-o si cu taranii, multi sunt defapt tot intermediari care cumpara branza de la Metro de exemplu, si o vand pe post de “naturala” sau “de Sibiu”. O faza asemanatoare este cu laptele de la tonomate (care ar trebui sa fie muuult mai “the real thing”) – am o cunostinta care a vazut pe muncitorii din piata cum adaugu niste prafulete in tonomat…..so….

          • Agreed. Totusi la tarani se simte. Daca nu are niciun pic de grasime sau gust e clar. Eu am crescut cu lapte de tara, si cumva imi e familiar cand e adaugata apa sau cand e tot praf.

  2. Acum urmaresc o emisiune pe antena 3 despre produsele bio si la un moment dat s a specificat faptul ca a fi vegetarian sau vegan este o boala psihica. Ce spui de asta? Media promoveaza consumul de carne si lactate.
    Suntem atat de confuzi si primim informatii atat de eronate incat facem pana la urma tot ceea ce am fost obisnuiti si renuntam sa mai luptam. Asa cum a mentionat si Gary la un moment dat, la tv se promoveaza multe alimente nesanatoase si intre acele alimente mai introduc si cate un medicament care “ajuta”. In fine, putem organiza un “cenaclu vegetarian” sau oricum vrei tu si vom avea ce discuta cu dovezi bineinteles. Spor in demersul tau si imi doresc doar sa pot inspira si eu la randul meu asa cum o faci tu!!

    • Apropos de ce mi-ai spus, are Gary si pentru asta o replica: voi mancati oasele, tendoanele, maruntaiele, intestinele unui cadavru si sunteti normali, iar eu, care mananc salata, spanac, migdale, nuci, sunt anormal si ciudat?? WTF?
      Nu stiu cat ii inspir eu pe altii, dar eu zic ca daca ne adunam cativa cu ganduri bune tot e un pas inainte! Nu?

    • Intrebarea este: conform caror standarde este o boala psihica?
      Un exemplu elocvent in acest sens este de pilda aparitia in anii 1900 a peste 50 de noi boli mintale, nascocite special de marii medici pentru ca industria farma avea nevoie de noi posibilitati de vanzare a medicamentelor, de noi motive sa “investeasca in cercetare” si nu numai. Asa s-a ajuns la a cataloga si supararea dupa ce nu castigi la loto in boala psihica de tratat medicamentos. La fel si timiditatea.
      Atunci, in aceste conditii, revin la intrebarea: conform caror studii veganismul este boala psihica? Evident ca media va sustine asta pentru ca in spate stau marile corporati care pompeaza bani grei pentru publicitatea produselor lor, de cele mai multe ori, pline de coloranti, chimicale si alte minunatii…

  3. Mancatul carnii numai 50% este o alegere personala restul 50% este partea animalului non uman abuzat si dus in abatoare spre a ii luata viata in stil las.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here