Royal Cupcake pentru Cina Regala. Cu Electrolux.

36

Si printesele mananca cupcakes, nu-i asa?

Cel putin asa m-am gandit eu in momentul in care am aflat de concursul organizat de Electrolux si Gollin Harris, care i-a provocat pe bloggerii culinari sa reinventeze, intr-o maniera proprie, cateva din retetele din cartea de bucate a ASR Principesa Margareta. Premiul pentru stradania noastra? Nici mai mult nici mai putin decat o cina regala la Palatul Elisabeta in compania Altetei Sale, pentru care vom avea onoarea de a gati preparatul customizat de noi. Pana se anunta rezultatele concursului, lasati-ma va rog sa folosesc pluralul si sa-mi imaginez ce frumos ar fi daca as ajunge acolo, da?

Din primul moment cand am vazut lista cu propuneri de retete am stiut: Gateau au chocolat. No doubt about that. Stiam ca va fi o reteta pretentioasa, pentru ca cele 5 linguri de faina nu se anuntau a fi prea mult pentru a sustine oceanul de bezea care urma sa tasneasca din Mr. Red, insa nu mi-a pasat: voiam ciocolata, gust, decadenta si rafinament.

Mr. Red knows its meringue...

Si pentru ca trebuia sa-mi pun amprenta asupra acestei retete, nu se putea, dar nu se putea, chiar nu se putea sa aleg altceva decat … un cupcake. Nu orice fel de cupcake, ci unul regal, demn de furculita distinsa a unei printese.

Pe scurt, prajitura cu ciocolata s-a transformat in blat, in care am adaugat o lingurita rasa de piper Szechuan, ca sa sporesc aroma ciocolatei, blat pe care ulterior l-am infuzat cu sos de caramel sarat si peste care am rotit o crema spumoasa si proaspata de mascarpone cu zmeura, pentru a complementa perfect aroma ciocolatei. A iesit o nebunie decadenta si tentanta, cu o crusta fragila si crocanta si un miez moale, umed si insiropat, pe care va las sa o descoperiti in cele ce urmeaza.

Royal Cupcake cu sos de caramel sarat si crema de mascarpone cu zmeura

Royal Cupcake cu sos de caramel sarat si crema de mascarpone cu zmeura

Ingrediente

    Pentru prajitura cu ciocolata
  • 5 oua
  • 200 g ciocolata
  • 175 g unt moale
  • 200 g zahar
  • 5 linguri de faina
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita rasa de piper Szechuan
  • Pentru sosul de caramel sarat
  • 100 g zahar
  • 50 g unt 82% grasime
  • 60 ml smantana pentru frisca
  • 2/3 lingurita sare roz de Himalaya
  • Pentru crema de mascarpone cu zmeura
  • 65 g mascarpone
  • 50 g unt de calitate, 82% grasime, la temperatura camerei
  • 4 linguri mari de zmeura (bine scursa, daca a fost congelata)
  • 2-3 linguri de zahar pudra

Metoda

    Gateau au chocolat
  1. Preincalzim cuptorul la 170 C/ gas 3.
  2. Intr-o cratita am pus untul si ciocolata la topit, pe baie de aburi (bain-marie), amestecand ocazional. Cand s-a format crema si s-a topit totul, dam de pe foc si lasam la racit.
  3. Am separat albusurile de galbenusuri si am inceput sa adaug faina lingura cu lingura peste compozitia de ciocolata, amestecand cu un tel, usor, pentru a nu se forma cocoloase. Am adaugat si galbenusurile si piperul si am incorporat bine.
  4. Intre timp am batut albusurile bine (de fapt, le-a batut Mr. Red) cu un praf de sare. Cand bezeaua s-a inchegat putin am inceput sa adaug si zaharul, lingura cu lingura, pana cand zaharul s-a topit iar bezeaua s-a intarit complet si a devenit lucioasa.
  5. Am adaugat bezeaua peste compozitia de ciocolata si am incorporat-o usor cu ajutorul unei spatule. Cand a fost gata am turnat-o in tava tapetata cu hartii de cupcakes si am dat la cuptor timp de 25 minute la gas 3. La final am obtinut un blat pufos si umed inauntru, cu o crusta foarte fragila si delicata deasupra.
  6. Sos sarat de caramel
  7. Intr-o cratita cu fund dublu si pereti mai inalti turnam zaharul si dam la foc mic pana acesta se dizolva si capata o culoare aramie. Amestecam foarte, foarte putin numai in acele locuri in care vedem ca incepe sa se arda si sa se coloreze mai rapid.
  8. Cand s-a dizolvat complet si capata culoarea dorita, adaugam smantana si untul pentru a opri procesul de coacere. Aici trebuie sa aveti mare grija pentru ca zaharul se va infoia si exista pericolul sa sara si sa va stropeasca. Ar fi bine sa purtati un sort si eventual manusi de bucatarie pentru protectie.
  9. Amestecati usor si adaugati sarea, incorporand bine. Lasati la racit.
  10. Pentru crema de mascarpone si zmeura
  11. Mixati bine untul cu mascarponele si zaharul pudra pana capata aspectul unei creme fine si aerate. Veti vedea ca inainte de a fi gata va trece printr-o faza de branzire, in care va avea aspectul unei maioneze taiate; nu trebuie insa sa va descurajati ci sa mixati mai departe pentru ca isi va reveni destul de rapid si se va transforma intr-o regina a cremelor.
  12. Cand crema s-a format, adaugam si zmeura si mai mixam putin pentru a o incorpora bine. Am ales sa las zmeura intreaga, iar nu un piure strecurat de seminte, pentru ca ofera un plus de prospetime si viata perparatului.
  13. Crema este suficienta pentru a acoperi patru-cinci cupcakes, pentru ca e bine sa fie proaspat facuta si sa nu stea in frigider. Daca aveti mai multi invitati, pur si simplu dublati cantitatile.
https://www.andie.ro/2012/04/23/royal-cupcake-pentru-cina-regala-cu-electrolux/

Dupa ce am facut prajitura de ciocolata, o lasam putin sa respire iar apoi o insiropam cu o lingura de sos de caramel, ce se va strecura prin crusta si va fi responsabil pentru gemetele de placere de mai tarziu. Deasupra o ornam cu crema de mascarpone si, in cazul meu, un trandafir din fondant facut de mine. Servim alaturi de zmeura imbracata in acelasi sos de caramel.

Doamne, da-mi putere. Am mancat 5. C-i-n-ci. Iubi-butter-fingers s-a infiltrat peste tot, a lins cu vajnicie toate blidele, bezelele, cremele, degetele, spatulele, telurile si lingurile, s-a lipit de Mr. Red, a clipit des si nevinovat, Puss-in-Boots-like, si a primit fericit o portie la fel de generoasa…

Oh, suntem extenuati, fericiti, indulciti si gata s-o luam de la capat. Anytime, baby, anytime. Ah, si la multi ani mie! Ihim, in emotia concursului era cat pe-aci sa uit ca azi e ziua mea de nume! Dar ssst, e confidential, nu vrem sa mai spunem la nimeni ca ma cheama si Giorgiana (da, cu I, horror, man! – pe vremea aia nu trebuiau multe clase ca sa lucrezi la Primarie), ca pe Andreea Balan sau Andreea Antonescu… Ce destin maret am ratat! As fi putut fi libera la mare si la soare si, can’ colo… :P

Va imbratisez cu drag si va dedic acest cupcake care ma reprezinta atat de mult!

Love and caramel!

36 COMMENTS

  1. BAFTAAA!sper ca tu si Ana (easy peasy) sa va numarati printre cei 5 castigatori caci meritati!Ahh abia astept sa va vad in pozele de la eveniment! :*

    • Draga mea, nu stiu ce sa zic. Sunt multe retete misto… Dar eu sunt relaxata :) Am mancat niste super cupcakes, my win :)

  2. Imi place mult reteta pe care ai reinventat-o :) Asa cum ii spuneam si Andreei (Taste Bazaar), ca tocmai disputam subiectul: chiar ai facut o reteta de printesa! In rest, apreciez retetele tale tare tare mult :) Mult succes, sa va vad pe amadoua acolo!

    • Rayana, esti o draguta tu. Si ce nume frumos aaaai… de unde l-ai capatat? Evident, de la mami si tati, dar cum asa?
      Iti multumesc tare mult pentru gandurile bune, te imbratisez! Acum mi s-a mai ridicat moralul :)

      • Multumesc frumos :) Hehe, long story short: mama+tata, in luna de miere au cunoscut o fetita cu numele acesta si de aici inspiratia.
        Te rog sa iti recapeti moralul, uita-te la Mr. Red – ca e rodul muncii tale – si sigur o sa-ti revina :)!

  3. Ei, bravo! Arata tare elegant ce ai creat tu acolo. Multa bafta!

    Si, la multi ani. Btw, avem aceeasi zi onomastica :) Poate de acolo vine, subliminal, simpatia asta intre noi :)

  4. La multi ani!!

    Cu acest post si cu alte cateva din trecut mi-ai facut o mare pofta de cupcakes. Nu de orice cupcakes, ci de ale tale, care arata genial. Trebuie sa le degust odata! :)

    • Buna Angela,
      Iti multumesc de informatie, insa nu stiu cu ce m-ar ajuta lista respectiva. Ma bucur mult pentru cei care au fost selectati si sper sa se intoarca din vizita cu povesti minunate!
      Hugs and keep up the good work!
      Andie

  5. pe langa talentul de a pregati bunatati ai un talent deosebit de povestitor, see you umor, ironie..haz te-ai gandit sa scrii.. povestioare hazlii. te-am indragit din prima clipa cand ti-am citit retetele…

    • Nu m-am gandit sa scriu povestioare, dar ce idee buna :) Pana atunci le public pe blog, la categoria retete cu povestioare amuzante :) Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase, you keep me going on! :*

    • Draga mea Nicoleta, nu mai stiu, asta se intampla demult… Oricum, au iesit ceva, nu chiar o tava de 12, dar cel putin 6. Acuma depinde si de marimea tavii tale si cata compozitie pui inauntru.

      • Multumesc mult! Le-am facut in formite de silicon, am terminat si sosul de caramel, urmeaza crema si ornatul (asta da provocare ca-s mai stangace). Revin cu impresii cand gustam din minunatiile astea.

        Si, da, am vazut ca postul e mai vechi, dar eu te-am “descoperit” recent. Felicitari pentru ceea ce faci, arata senzational si sunt sigura ca si gustul este pe masura.

        Multumesc de raspuns. O seara frumoasa,
        Nicoleta

  6. Si ca sa nu uit, mi-e teama la crema de faza de branzire, sa nu cumva sa nu se lege mai apoi…dar vom vedea…

    • Nico, neaparat sa-mi spui cum ti-au iesit. Nu-ti fie teama de branzire, aia e normala, tu trebuie sa insisti. Daca respecti reteta, iti vor iesi niste prajiturici geniale. Mie mi-au placut enorm de mult.

  7. pe scurt: de la agonie la extaz :) in 10 min am plans, injurat, m-am panicat si multe astfel de sentimente/ stari “pozitive” insa Victorie!!!; crema s-a legat, este geniala, iar eu relaxata intr-un final :)

    iti multumesc tare, tare mult pentru sfaturi!!!

    urmeaza poza pe facebook

    • Yeeeey!!! Moama ce emotii, parca io as fi fost acolo! Ti-am zis eu ca se leaga :) Astept cu MARE nerabdare poza :)

  8. daca m-ai “suportat” pana acum, hai s-o ducem pana la capat, zic :) … all the way

    treaba asta cu “branzirea” este valabila si pentru frisca facuta cu smantana nefermentata si pentru crema mascarpone+frisca pe care eu o folosesc la tiramisu, te rog?

    senzationali “cupcakesii” in week-end reluam distractia de aseara, mai ales ca suntem experti in facut crema….

    multumesc frumos pentru raspunsuri!!!

  9. Buna, Andie!

    Tocmai am pregatit aceasta reteta (dar sub forma de tort, nu cupcakes) pentru ziua unui coleg, si acum toata lumea care l-a gustat imi cere reteta. Problema e ca trebuie sa o traduc in engleza sa o pot da mai departe :)

    A fost declarat “best cake ever received” de catre colegul cu pricina, iar descrierea gustului a fost mai ceva ca la degustatile de vinuri fine.

    Merci mult!

    Iulia

    • Wooooow!!!! Nici nu ai idee cat ma bucur si parca nu-mi vine sa cred. Acuma… eu stiu ca a fost buna, dar chiar ca la degustarile de vinuri fine? Wow! Gata, imi fac cofetarie :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.