Ciorba de loboda mama-style

11

*CLICK HERE FOR ENGLISH*

Sunt convinsa ca fiecare familie care se respecta are in componenta retetarului o ciorba de loboda. Familiile de olteni sigur au, pe langa ciorba de stevie, dragavei, urzici sau salata. V-am mai povestit eu aici ce mare fan al ciorbelor verzi eram in copilarie, insa marea mea dragoste redescoperita ramane za clasical loboda, cat mai simpla, cat mai ca la tara. Ca sa nu va mai spun ca e rusinos de usor de facut.

DSC_0248-copy ciorba-de-loboda3 DSC_0265-copy DSC_0296-copy

Ciorba de loboda mama-style

Ingrediente

  • 1,5 litri apa
  • 1 ceapa alba
  • 1 morcov mediu
  • 1 mana orez alb simplu
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 3-4 legaturi de loboda (in functie de grosimea legaturii)
  • 4-5 linguri de passata de rosii sau 2-3 linguri de bulion
  • 2 linguri de otet
  • 1/2 legatura de leustean
  • 1 ou
  • sare dupa gust

Metoda

  1. In oala de ciorba incingem uleiul de masline si calim putin morcovul si ceapa taiate cubulete mici, pana devin usor aurii. Adaugam apa, sarea si mana de orez, acoperim cu un capac si lasam la foc pana incepe sa se fragezeasca morcovul iar orezul e aproape facut (15-20 minute, in functie de intensitatea focului).
  2. Intre timp maruntim loboda cu ajutorul unui cutit ascutit, in asa fel incat sa fie usor de mancat dupa :)
  3. Adaugam loboda si rosiile si mai lasam 10 minute sau cateva clocote.
  4. Separat batem bine oul intr-un castronel si, cu ajutorul unui polonic, turnam putin cate putin zeama din ciorbita noastra peste el ca sa il incalzim; mai amestecam putin si apoi il rasturnam in ciorba. Adaugam leusteanul si otetul si aia e. :P
https://www.andie.ro/2012/04/24/ciorba-de-loboda-mama-style/

DSC_0292-copy loboda2 DSC_0264-copy ciorba de loboda

Dupa cum vedeti, eu am optat pentru loboda rosie, care i-a dat un aspect senzational, rooooooooz, roz de “baga-mi-as lingura-n ea”, atat de roz! A fost buna, iar eu m-am declarat, pentru a nu stiu cata oara, fan leustean.

Love and orach!

11 COMMENTS

  1. Andie, io m-am axat fortat pe urzici…cred ca le visez si noaptea,nu de alta ,dar besicile de pe maini imi reamintesc constant ce am mai gatit azi.Stau si ma gandesc ca cu loboda ar fi mult mai usor.
    In povestea ta cu verdeturi nu ma prea regasesc,dar un lucru stiu sigur…ai fost super amuzanta :-)))
    Fan leustean sunt si eu…insa am ramas fara tufa de la tara :-((,careva a sapat-o si mi-a dus-o cu totul.Traiesc in Romania,am vazut destule,dar asa ceva n-asm vazut de cand sunt.
    Am trudit din greu sa-mi fac alta tufa faina si grasa,dar de data asta intr-un loc sub observatie permanenta si ferit de ..furaciosi(vorba mamei:-))
    Live green!!…and pink :-))

    • Foooarte bune urzicile! Intr-adevar, cu loboda e mai usor, inclusiv la spalat.
      Bai, faza cu gradina ma enerveaza! Rau! E cel mai nasol lucru cand tu te muncesti sa-ti ingrijesti de plantute, le uzi, le bibilesti, astepti sa creasca, respiri cu ele, langa ele, sa apara o mana criminala care sa dea cu piciorul (sic!) in tufa ta! Nu fii suparata.. si mie-mi furau ceapa din gradina.. Cepita mea buna si verde!
      Imi place asta – live green and pink :P It’s very, very… me!
      Te pup Angi!

  2. Dar este bestiala ciorbita ta siclam de loboda! N-am mancat niciodata loboda rosie cu toate ca vin din inima olteniei iar bunica-mea este specialista in loboda si urzici! Ce dor mi s-a facut de-acasa…

  3. Acum am gasit-o, acum am executat-o. Varianta cu bors, pentru ca na, eu metisa de Ardeal cu Moldova :)). E dementiala!

  4. Pe acelasi principiu tocmai am reusit si faimosul bors rusesc cu sfecla rosie :). Buuuuun, tati, bun rau! M-a innebunit primavara :))

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.