De cand cu blogul Codrutei, mie imi e rusine sa mai urc pe blog retete de paine. Am senzatia ca nu stiu nimic despre nimic si ca sunt un amator care n-are niciun drept sa le spuna altora cum sa-si faca painea. Ceea ce este foarte probabil adevarat, dar iata ca nu ma impiedica, pentru ca ma gandesc ca nu toti o cunoasteti pe Codruta, insa sper sa o vizitati cat mai curand pentru ca aveti multe de invatat de la ea!
Cu ocazia picnicului cu tema frantuzeasca pe care l-am organizat cu gasca mea secreta conspirativa mi-am asumat sarcina de a aduce, alaturi de tarta Tatin despre care vom vorbi in alt post, o serie de baghete frantuzesti cu brie, camembert si branza de capra. Mucegaiuri puturoase da’ bune, adicatalea.
Am optat pentru o reteta in care dospirea se realizeaza la rece, in frigider, peste noapte. Mi s-a parut mai simplu si mai eficient, iar rezultatul a fost exact cel asteptat: baghete cu coaja crocanta si un miez aerat si pufos. Reteta este adaptata din cartea lui Peter Reinhart, Artisan Breads EveryDay, pe care v-o recomand cu caldura.
Ingrediente
- 680 g faina alba
- 14 g sare
- 7 g drojdie uscata (1 plic)
- 454 ml apa calduta
Metoda
- Cantariti toate ingredientele intr-un bol (sau in bolul mixerului cu atasamentul pentru coca fixat), apoi framantati cateva minute pana obtineti o coca usor lipicioasa. Mr. Red a facut toata treaba asta in 3-4 minute, la viteza 1 apoi 2. Asezati-o intr-un bol uns usor cu ulei si acoperiti cu folie alimentara de plastic si dati la frigider peste noapte. Coca poate ramane la frigider la crescut pana la 4 zile, deci nu trebuie sa va grabiti sa o coaceti; cu cat este lasata mai mult, cu atat dezvolta mai multe bule de aer si un gust mai placut.
- Cand suntem gata sa o coacem, o scoatem din frigider si o lasam 10 minute la temperatura camerei. O impartim in patru bucati egale si pornim sa formam un baton (batard): cu podul palmei si cu degetele apasam usor coca astfel incat sa formam un dreptunghi mai gros. Apucam latura lunga a dreptunghiului si o indoim pana la jumatatea dreptunghiului, sigiland marginea cu varful degetelor; facem acelasi lucru cu latura de jos a dreptunghiului (practic cele doua margini lungi se intalnesc si se sigileaza la mijloc). Procedam la fel restul bucatilor de coca si mai lasam 10 minute.
- Repetam operatia de formare a batonului (intindem sub forma de dreptunghi, sigilam cele doua laturi la mijloc), insa pentru a forma bagheta aducem partea de sus a batonului peste cea de jos, le unim, si incepem sa rulam batonul ca si cum ar fi un sucitor pentru aluat. Astfel, el se va alungi si va capata acea forma lunguiata si rotunda a baghetelor.
- Asezam cele patru baghete formate intr-o tava tapetata cu faina, le stropim putin cu faina, le acoperim cu un servet uscat si lasam la crescut la loc cald, timp de cel putin 1 h 30 min.
- Cu o jumatate de ora inainte de coacere, dam drumul la cuptor pe treapta maxima si asezam o tava adanca pe plita de jos a acestuia, astfel incat sa se incinga odata cu cuptorul.
- Cand baghetele au crescut, le crestam diagonal de trei ori fiecare cu un cutit foarte ascutit sau o lama de ras, si dam la cuptor.
- Secretul crustei frumoase este ca, imediat ce am introdus baghetele in cuptor, sa turnam in tava asezata pe plita acestuia o cana cu apa clocotita si sa inchidem usa cat de repede putem. Aburul format va transforma baghetele voastre in minuni!
- Se coc pana devin maronii si suna a gol cand le ciocanim pe fund :), insa trebuie sa intoarcem tava la jumatatea timpului de coacere. In cazul meu a fost vorba de vreo 40 minute, dar credeti-ma pe cuvant: fiecare cuptor cu damblaua lui! E posibil sa fie nevoie ca dupa ce intoarceti tava sa scadeti cu doua trepte temperatura cuptorului, insa asta veti observa voi daca vedeti ca se ard prea repede si nu au timp sa se patrunda.
Noi le-am mancat cu maaare placere cu un damf de branza frantuzeasca (brie si camembert), ruccola, pesto rosu si verde de leurda si pe alocuri cateva oua fierte. Tres, tres bon!
Love and French stuff baby!
Mmm ce frumusele sunt! Si cum fac sa intru si eu in gasca asta secreta cospirativa, huh?
Hehe, dar tu esti draga mea in gasca mea secreta conspirativa! :)) Ah, si btw, super-super-super felicitari pentru aparitiile din presa, esti un super star acum :) Am vrut sa-ti scriu aseara dar am ajuns foarte tarziu de la practica si eram praf!
Te pup!
Multumesc mult Andie! Da, superstar e mai middle name!:D Maine cred ca fac si eu painea asta, ca prea mi-ai facut pofta
Vreau sa spun ca la tine m-am gandit cand le-am facut. Mai corect spus, la cuptorul tau electric. Baking these babies in a capricious gas oven is SUCKY! Really sucky!
Vreau si eu cuptor bun-bun… :(
Felicitari pentru baghete, arata foarte bine!!!
Eu inca nu m-am incumetat la baghete, dar ce zici tu aici nu pare greu deloc, poate imi fac totusi curaj :)
Andra, a fost surpinzator si pentru mine. Ma asteptam sa fie ceva extrem de complicat, insa in practica cel mai important e sa lasi suficient de mult aluatul in frigider, iar apoi coacerea sa se faca la temperatura mare cu baia de aburi. Cred ca asta e tot secretul :)
Acum ca am descoperit minunea, planuiesc sa tin mereu coca in frigider si sa coc proaspat de fiecare data cand am nevoie. Mi se pare practic si eficient! Mult succes si tie, sa-mi spui cum ti-au iesit. Te pup!
Tare bine mai arata !!! Deja imi imaginez ce as papa eu cu cateva feliute de la tine !! ;)
Sa repari comentariile de pe blog, ca-s trista ca nu-ti pot comenta :((( Si eu am vazut azi la tine un fel.. .de moama-moama!~Te pup Cat!
OFFFFF , chiar imi pare rau sa aud asta , insa nu stiu de ce nu poti comenta , saptamana trecuta Alice zicea ca nu-mi poate accesa blogul deloc , si am rugat prietenii de pe blogguri culinare sa intre sa vada daca li se intampla la fel , la toti mergea perfect , doar la Alice nu !!! … apoi Alice a constatat ca era din cauza ca ea folosea alt browser si a incercat cu opera si a reusit !!! Nici eu nu pot comenta pe alte bloguri si mor de ciuda , la Edith de ex uneori merge , alteori nu si chiar nu stia ncii ea din ce cauza !! :( Eu sper totusi sa poti comenta intr-o zi !!! Sper asta !!
P.S.Ma bucur ca ti-a placut ce ai gasit la mine !!! ;)
Eu folosesc Mozilla. O fi de la browser, cine stie. Da’ nu e prima oara cand mi se intampla. Si acasa la mine e la fel :( OFFF. Lasa, ma bag in seama pe feisbuc :)
Andie…cam lunga vacanta de 1 mai ti-ai luat,nu?Ai ceva de zis in apararea ta…haaa?
In fine,daca ti-ai incarcat bateriile si te-ai reintors cu baghetele astea super apetisante…esti iertata :-).
Glumesc bineinteles,nu ma intelege gresit.
Nu stiam de blogul Codrutei,insa am intrat si dupa prima impresie mi s-a parut ca sunt intr-o alta galaxie…ce complicata mi se pare chestia asta numita paine acum dupa ce am rasfoit putin pe acolo.O sa intru mai in detaliu sa ma documentez mai bine,e foarte interesant si abia apoi ma apuc de treaba ;-)
Baghetele ti-ai iesit super bine,insa,o intrebare de baraj,daca nu-mi framanta Mr.Red :-( cat dureaza toata afacerea,adica o framantare manuala?…asa,cu aprox…
Mersi si ca sa te citez ”o lune” faina sa ai .
Va pup :-)
Angi, m-ai prins! Da’ am o scuza sa stii :) M-am apucat de un curs de cofetar si-mi petrec tot timpul after job prin laborator, asa ca… e mai greu cu postarile!
Si eu cand am dat de blogul Codrutei mi s-a parut la fel de socant – parca vorbea de alta galaxie, una in care eu nu aveam cum sa ajung niciodata! Insa o admir enorm pentru talentul ei si munca depusa: cred ca asta se vede inclusiv prin oamenii pe care ii atrage pe blogul ei. Ce sa mai, chapeau.
Ca sa-ti raspund la intrebarea legata de framantat, cred ca am precizat cumva si in cadrul textului, dar poate nu atat de explicit: coca trebuie framantata pana se aduna si devine usor lipicioasa, dar inca umeda. Estimez ca undeva in jurul a 10 minute, dar acum depinde si de mana fiecaruia, stii cum e :)
Eu zic sa avem o saptamana minunata, ca a mea se anunta iarasi grea, dar plina de satisfactii!
XO XO
Anddie mersi,am vazut ce ai scris in reteta ,insa de un timp mai precis aveam nevoie(sunt mereu contracronometru si daca trebuia sa framant vreo juma’ de ora ma dau batuta,mai bine imi cumpar un KA(glumesc:-)))
Le fac si eu …garantat!Sper sa apuce sedinta foto..:-)
Spor sa ai si sa acumulezi cat mai multe cunostinte;-)
Saptamana faina si tie!
Pupicel :-)
Angi, nu-i greu, pe bune. Eu si inainte de KA framantam bine mersi cu mana. Faza e ca atunci cand il ai, te obisnuiesti al naibii de usor cu statul :) In plus, prefer sa folosesc robotul pentru ca, recunosc, calitatea framantarii e superioara. Am zis-o, e mai bun ca mine :)
Andi, tu vad ca faci concurenta boulangerie-ilor :).Arata fain baghetele tale,eu nu prea ma bag la paine ca nu mananc,dar le-as manca pe ale tale.
Candva cand am sa am rabdare poate voi purcede si eu la facut maia-ua dupa reteta Codrutei ,ca sta frumos scrisa in caietel de ceva timp.
Bravos pt. cursuri.
Multumeeeesc :)
Da, astea mi-au iesit si faine si gustoase. Cu Codruta… e complicat. E super buna, atat de super buna incat pe mine una ma intimideaza :) Dar intr-o zi o sa-i fac si eu maiaua.. ca nah. Tare imi e ca daca ma apuc, nu ma mai las :)
Cursurile sunt misto, abia astept sa va povestesc despre ele! Pupici!
andie, ciau. eram convinsa zilele trecute ca am lasat un comentariu, dar vad acum ca de fapt nu am facut-o. Am vrut sa iti multumesc si sa te rog sa nu fii intimidata. Ma simt prost daca asta e efectul blogului meu :(
Daca perseverezi in lumea asta incredibila a aluatului dospit, vei constata singura ca practica aduce incredere si curaj de a experimenta, iar asta se traduce prin calitatea aluatului, a tehnicilor si in final a formei, aspectului si gustului painii.
Iar eu sunt convinsa ca baghetele tale au fost gustoase si apreciate de prieteni si cred ca urmatoarea tura va iesi si mai bine, iar urmatoarea si mai si… si tot asa.
Bun, n-am intrat aici ca sa comentez aiurea, de mult timp vroiam sa iti spun ca imi place blogul tau si ma mandresc cu el in blogroll, ca sa se bucure si cititorii mei de retetele tale.
spor in tot ceea ce faci si
pe curand :)
codruta
Awww. Esti tu o draguta, aia e :) Si-ti dai seama ca ultimul lucru pe care il vreau e ca tu sa te simti prost ca esti atat de buna! Hehe, ce aiurea ar fi..
Sunt intimidata, da, dar la modul admirativ-superlativ: iti spun sincer ca ai unul din blogurile cele mai tari din Romania, pe care l-ai construit cu ceea ce esti tu, sincer, cu munca, mainile si priceperea ta, cu o modestie si un drag care pe mine ma ung pe suflet de fiecare data cand calc pragul casei tale virtuale. Sunt mandra si fericita ca existi si ca ne inveti atatea!
Propria umilinta trebuie sa o recunosc, pentru ca nu se poate altfel… si da, stiu ca se poate ajunge departe prin munca, si eu am evoluat destul de mult de la prima postare si urmaresc sa ajung si mai departe, insa calea mea merge spre dulciuri :)
Voi incerca insa cat de mult pot sa inteleg si sa absorb ceea ce ne impartasesti dar intre timp, intre timp lasa-ma putin sa ma inclin, sa invat si sa ma inspir de la tine.
Te imbratisez si-ti doresc ca pasiunea ta sa-ti umple viata, pentru ca nu ma pot gandi la ceva mai frumos :)
PS Baghetele au fost meseriase. Intr-un mod foarte ciudat, desi practic fac painea la nimereala, daca stam sa ne gandim la tehnica primitiva pe care o folosesc, au iesit extrem de gustoase, cu coaja crocanta si rumenda, miez aerat si pufos, ce sa mai, s-au devorat instant!
superbe si delicioase baghetele tale! Le fac si eu negresit ;)
Te pup scumpa mea!
Emily, feedbackul a fost nemaipomenit asa ca eu una zic ca merita. Sa-mi zici si tu cum ti s-au parut, chiar sunt curioasa! Te pup.
le-am facut azi.Aseara ramasesem fara paine si am pus aluatul la facut.Dimineata le-am prelucrat(am facut doar 2, restul aluatului l-am lasat in frigider pentru zilele urmatoare) si cand trebuias a le bag la cuptor, a trebuit sa plec, asa ca le-am lasata la crescut vreo 2,5 h cred :)
A iesit foarte buna, eu rar ma bag la paine ca nu mancam asa de des(adica eu), iar concluzia sotului : “a iesit foarte bine, pot spune ca cea mai buna paine de pana acum, sa retii reteta” ;)
Pupici si multam ca ai pus retetica.
O duminica faina.
Ram-pam-pam! Ce ma bucur! My work here is done!
Foarte frumoase!
[…] procesul de productie. Asta e motivul pentru care nu stiu daca voi inlocui vreodata reteta mea de baghete frantuzesti, care-mi sunt atat de iubite si necesare incat am cumparat special tava pentru ele. Si nu […]
Andie,lamureste-ma si pe mine,te rog..Sunt mai mult decat incepatoare,deocamdata mareleprogres e ca am trecut de la painea cumparata la painea facuta in casa..la masina de paine!:)) As vrea sa incerc reteta de baghete,dar nu inteleg exact cu intorsul tavii la jumatatea timpului…Cum adica sa intoc tava?:) Si inca ceva,la tine 40 de min a fost timpul total de coacere? Sau dupa 40 de min ai intors tava? Multumeeeesc!
Draga mea, daca ai cuptor electric nu e nevoie sa intorci. Tava se intoarce la jumatatea timpului de coacere (dupa 20 min) in sensul ca o scoti si o bagi invers – capatul baghetelor care era in partea cea mai indepartata a cuptorului se va afla in partea cea mai apropiata, adica inspre geam. Sper ca am explicat mai bine. Dar oricum, sa stii ca fiecare cuptor are damblaua lui si trebuie sa te orientezi la fata locului sa vezi cum arde. Te pup!
Andie,iti multumesc mult,cam asa intelesesem si eu ca trebuie sa fac,dar nu eram super sigura,asa ca mai bine sa intreb.Mi-ai explicat perfect! Nu am cuptor electric,am un cuptor normal,deci va trebui sa le intorc.Zilele astea ma incumet si revin cu impresii! Multumesc mult,te pup si imi place blogul tau de nu mai pot!:)
Ce ma bucur! Te imbratisez cu drag, sa-mi spui cum a fost. Daca vezi ca nu se ard inegal in cuptor, atunci nu e nevoie sa le intorci. Te pup.
Salut Andie,
Spune-mi te rog care e diferenta intre o dospire clasica la temperatura camerei si una la rece?
multumesc
Lucian, in momentul in care bagi painea la frigider, se retardeaza (se incetineste) dospirea aluatului, in sensul ca drojdia mananca mai putin si mai incet. Cu alte cuvinte, ce ai dospi la temperatura camerei in 2 h, la frigider dospesti in 8. E o metoda buna de intarziere atunci cand nu poti coace painea de indata sau cand vrei sa pastrezi aluat si pentru alte zile. Pe masura ce sta la frigider, aluatul isi schimba putin si gustul (in cazul painii facute cu drojdie) semanand mai mult cu cel de paine cu maia.
Andie,o intrebare am: conteaza ordinea in care punem ingredientele? Adica amestec ingredientele solide si apoi torn in mijloc apa calduta si incep sa framant sau dizolv drojdia in apa? Eu o sa framant cu mana pt ca robotul meu de bucatarie accepta maxim 250 gr faina,deci nu il pot folosi pt cantitatile astea..Multumesc anticipat si felicitari pentru blog!!!!
Ah, nu conteaza. Eu le pun pe toate deodata in bol (ce e drept, e bolul mixerului) dar niciodata nu dizolv drojdia in apa. As pune mai intai ingredientele uscate, apoi apa in mijloc, dar asta doar din considerente de framantat, pentru ca iti va fi mai usor. Mult spor! Foarte multa lume s-a indragostit deja de reteta asta :)
Eu folosesc drojdie verde si o dizolv in apa
Multumesc mult de raspuns!Acum ma pun pe treaba!Sunt sigura ca ma voi indragosti si eu!Revin cu impresii!:)
Andie,mi-am facut curaj si am incercat reteta!Acum 2 zile am facut aluatul si azi am copt jumatate din el,adica 2 baghete.Cu mana pe inima si cu toata modestia,spun ca este cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata!!!!Si esti pentru prima data cand fac fara masina de paine.Mi-a fost super teama de cuptor,dar uite ca am reusit!!!!Me happy! Uite aici o poza: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201803639427100&set=a.3075230434153.143593.1065462428&type=1&theater¬if_t=like
Cu siguranta o sa devina un obicei sa coc aceste minunatii!Multumesc din suflet pentru reteta si pentru sfaturile foarte folositoare unei incepatoare!!
Minunata reteta.. Am o nedumerire… Miezul este impecabil, cu multe gaurele, dar coaja de jos mi-a iesit tare ca talpa.. Nu inteleg de ce? partea de sus e ok, dar partea din contact cu tava e prea tare.. Seara buna
Carmen, cred ca de la cuptor, si caldura prea intensa jos. Incearca sa ridici tava un nivel, vezi cum e.
Multumesc mult pt raspuns.. Asa este.. cred ca am pus prea jos tava cu baghetutzele :) Spor la toate si va urmaresc cu interes :))
Craciun luminat!
Usoara reteta, numai ca ar fi fost de mare ajutor sa postezi poze cu etapele framantarii – mai ales pasii 2 si 3 – pt a intelege exact cum se face impaturirea! Asa pot sa scriu si eu o reteta si sa dau o poza la sfarsit!
Anunta-ma daca revii cu poze explicite!
Cristina, stiu, dar din pacate la mine acasa nu am conditiile sa fac poze in bucatarie. Nu am lumina si nici macar nu am loc, in cei 2 metri patrati vai mama lor. Am incercat sa explic cat mai bine prin cuvinte, sunt singurele arme pe care le am la dispozitie, asa cum si pe vremea mamelor noastre cuvintele erau singurele instrumente ale cartilor de bucate care erau toate fara poze. Daca nu am reusit sa explic mai bine, imi pare rau, asta e, insa sa stii ca e plin internetul de videoclipuri despre modalitatile de framantare si formare a baghetelor, e suficient sa dai un search pe youtube.
In plus, blogul meu nu este un blog cu retete cu poze pas cu pas, nu a fost niciodata si nici nu va fi. E drept, pentru unele retete mai complicate mi-as fi dorit si eu sa pot ilustra cu poze, pentru ca e greu de explicat in cuvinte, insa acestea sunt conditionarile. Daca crezi ca munca de blogger culinar e atat de usoara – sa scrii o reteta si sa pui o poza la sfarsit – eu te invit cu mare drag sa incepi si tu propriul tau blog, pentru ca numai cand vezi cata munca implica de fapt in spate poti intelege ca lucrurile nu sunt niciodata atat de simple pe cat par.
Eu iti doresc mult spor la brutarit si daca voi reusi sa fac poze pasilor retetei, cu siguranta voi anunta pe blog!
Ai dreptate ca e netul plin de informatii, atunci ce sens are sa ma mai uit pe bloggul tau?! Sa inteleg ca ti-a impus cineva sa fii blogger? Pe mine nu ma intereseaza sa am un blog, deocamdata.Si sper ca daca o voi face vreodata, sa o fac intr-un mod profesionist. Nu cred ca are sens vaicareala ta. Succes in munca de blogger!
Mai fata draga, nu m-am vaicarit. Ti-am raspuns frumos si civilizat la solicitarile tale pe care mi le-ai facut pe un ton care lasa de dorit, presarat de superficialitate si aroganta, desi nici nu eram obligata si acum imi dau seama ca nici n-ar fi trebuit sa o fac. In orice caz, ma simt datoare sa te invat ceva, ca sa nu pleci de la mine de pe site simtind ca n-ai gasit nimic: este total lipsit de bun simt sa vii in casa unui om (in cazul asta blogul meu) si sa il insulti pentru ca nu ai gasit tu informatiile pe care ti le doreai, sau nu le-ai gasit prezentate in maniera pe care o doreai. Stiu, e foarte usor sa fim curajosi si sa ne permitem orice atunci cand suntem protejati de bariera virtuala a online-ului, dar sa stii ca si aici se aplica regulile de conversatie civilizata si respect fata de aproapele tau pe care sunt sigura ca le manifesti in viata de zi cu zi, atunci cand esti fata in fata cu persoanele cu care conversezi. Noi, oamenii astia din spatele monitoarelor, suntem tot oameni, cu emotii si sentimente – si da, ne simtim aiurea si jigniti atunci cand primim mesaje ca ale tale, mai ales atunci cand oferim informatii, poze frumoase, retete, sfaturi GRATIS cititorilor ca tine. Caci, daca nu ai observat, blogul meu nu este despre trafic si publicitate, in cazul in care te-ai gandit ca prezenta ta pe el mi-ar aduce vreun beneficiu. Nu-mi aduce, din contra, imi umple casa de dovezile unui comportament care lasa de dorit. Nu-ti plac informatiile pe care le-ai gasit aici? Inchide fereastra si mergi mai departe, nu te tine nimeni cu forta la mine pe blog. Ma intreb, retoric desigur, nu ti-e rusine sa vorbesti asa unui om care nu ti-a facut nimic?
Nu o sa adresez partea comentariului tau referitoare la profesionalism, pentru ca imi e clar ca nu stii despre ce e vorba.
Pe viitor, iti doresc sa fii mai inteleapta si mai buna, atat in viata de zi cu zi, cat si in online: viata e mai frumoasa cand dai iubire, nu ura sau aroganta.
Stai linistita caci e plina tara de oameni ca acestia. Pe internet sunt primii tari in gura, desi in viata reala sunt egali cu zero. Si eu avand un blog culinar am doar fotografiile de final, tot din aceeasi cauza care o ai si tu.
Azi am facut si eu aceasta reteta, numai ca la dospit le-am pus in cuptor… pe timp de iarna stau prost cu caldura. Problema este cuptorul :(( , l-am primit de la cineva si nici acum nu l-am invatat cum este .. toate simbolurile de la butoane i s-au sters si cand e sa fac ceva nu mi se coace pe partea de jos, asa si cu painea a trebuit sa o intorc cu burta in sus sa se faca, caci asa ea este crescuta …
Sunt un boboc pe langa blogul tau! :))
Multu succes si la cat mai multe retete!
Mihaela, sunt foarte linistita :)) Pe de alta parte, chiar TREBUIE sa iti inveti cuptorul. Eu zic asa – fa niste feluri de mancare de “sacrificiu” si noteaza-ti fiecare buton si cum coace pe programul respectiv. Asa o sa reusesti sa deduci functiile si nu o sa mai ai probleme pe viitor. Eu una asa as face. Mult succes draga mea!
Draga Andie,
In seara asta vreau sa imi incerc norocul cu reteta asta de paine. Ma poti ajuta, te rog frumos, cu o bucatica de informatie? Eu am doar drojdie la cub in casa (ceva asemanator cu Pakmaia) – care e diferenta fata de cea la plic? Si, dintr-un cub de 42g, cata drojdie ar trebui folosita pentru gramajul de faina de mai sus?
Merci frumos (anticipat) si revin cu poze daca iese ceva bun si frumos (ceea ce e foarte posibil, avand in vedere ca mereu retetele tale au rezultate de-li-cioa-se!)
Am incercat, nu a prea iesit… Coaja mereu imi iese prea tare si se usuca imediat.
Cred ca, pur si simplu, nu ma pricep la paine si pace…
Anda, oricine poate face paine. Ce imi spui tu suna ca si cum nu ai fi facut aburi corect. Care a fost sistemul de aburi pe care l-ai folosit?
Cand am pornit cuptorul (care nu are ventilatie), am pus pe raftul inferior o tavita de silicon.
In momentul in care am bagat tava cu aluatul de paine, in tavita am turnat si 500 ml apa clocotita. Apoi am inchis cuptorul si asteptat timpul regulamentar.
Am tot incercat sa fac paine, dar zau ca nu imi iese niciodata…
Anda, tavita de silicon nu e ok, iti trebuie obligatoriu de metal. Siliconul si metalul genereaza si emit caldura foarte-foarte diferit, de aceea nu se pot inlocui unul cu altul pentru anumite efecte. Eu nu zic acum ca iti iese coaja prost pentru ca ai pus tavita de silicon, sau ca asta e singurul motiv, dar cu siguranta e unul care contribuie la insuccesul tau. Pune o tava de metal pe fundul cuptorului si coace painea in raftul imediat superior tavii (sa nu se atinga). Ventilatie oricum nu iti trebuie, nici eu nu coc painea cu ventilatie, insa ai grija sa ai temperatura mare, si nu scoate tava cu aburi mai devreme de timpul indicat de mine.
Nu exista sa nu reusesti, vom incerca impreuna pana ii dai de cap. Let me know how that works!
Dragă Andie,
Minunat blog ai! Tocmai ce am scos din cuptor prima mea serie de baghete! M-am indragostit de ele iremediabil!!! E prima paine care imi iese, are gust si o pot manca. Chiar daca sunt mega fericita, lucrurile nu au decurs chiar perfect si as avea cateva intrebari. Eu am folosit faina integrala si mi-a fost destul de greu sa-mi dau seama cand au inceput sa se rumeneasca, mi-am dat seama dupa vreo 25 de minute de copt ca miroase a ars si am intors repede tava, am dat temperatura la 200 si am luat o bagheta si am sacrificat-o. Era aproape facuta in interior, insa fundul era destul de ars. Le-am mai lasat si pe celelalte 3 vreo 10 minute si le-am scos. Culmea e ca cuptorul meu pe gaze coace destul de greu. In seara asta mi-a dovedit contrariul! 2 s-au ars pe fund destul de bine, iar doua au iesit ok. Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1. ce se intampla cu tavita cu apa dupa ce se evapora apa complet: se scoate sau se adauga alta apa? 2. tava o ungi cumva cu putin ulei si apoi o tapetezi cu faina? 3. exista cumva vreo posibilitate ca faina integrala sa se coaca mai repede decat faina normala, alba? eu am renuntat recent la faina alba si am trecut pe cea integrala si nu mi-am dat seama inca de vreo diferenta in timpul de copt. Multumesc mult de raspunsuri!
Scumpa mea, ma bucur din suflet ca ti-au placut. 1. tava cu apa se scoate dupa primele 15 minute. 2. tava nu se unge cu ulei, nu se tapeteaza cu faina, in niciun caz, in vecii vecilor amin. Se pune hartie de copt pe ea. 3. intr-o reteta, faina alba nu se inlocuieste 100% cu faina integrala (adica daca in original spune 100 g alba, nu pui 100 g integrala) pentru ca au o capacitate de absorbtie foarte diferita; de asemenea, reteaua de gluten se formeaza foarte diferit, iar apa si restul ingredientelor trebuie adaptate la aceasta realitate. De copt nu se coace mai greu, insa reteta va iesi diferit – nu spun ca nu va iesi, doar ca nu va iesi deloc acelasi lucru. Ca sa nu se mai arda fundul, incearca sa pui tava putin mai sus, eventual sa reduci foarte putin temperatura daca e cazul :) iti doresc mult succes draga mea si sa auzim numai de baghete fericite!
M-am gandit eu, apoi, ca trebuie sa fie o diferenta intre faina integrala si cea alba. Inteligenta de pe urma:))) Culmea e ca au iesit, pur noroc! O sa repet retata ad literam. Multumesc mult de raspuns!
Eu fac paine – 750 gr faina, 2 lingurile drojfie uscata, 2 lingurite sare si 300 ml. apa. O las sa creasca 2 ore , indoi aluatul de 2-3-ori de la o parte la alta si pun in 2 forme de chec, la cuptorul incins si cu o tava de apa dedesupt. La las cam 1 ora. Aspectul este frumos dar una este buna iar una lipeste, Nu pot sa-mi dau deama de ce. Am schimbat faina, am schimbat drojdia, dar nu este nimica de fact. poate ma puteti ajuta. In Bucuresti am un cuptor Bosh care are temperaturile intre 2 si 8. Le-am copt pa temperatura maxima, le-am copt la teperatura mai mica dupa ce le-am bagat in cuptorul incalzit, dar degeaba. Sunt disperata pentru ca imi place foare mult sa fac paine in casa.
Va multumesc
Anca
Anca, la cat timp scoti tava cu apa? Ea trebuie scoasa dupa 15 minute. De asemenea, eu nu le-as coace in tavi de chec (e posibil oare ca una din tavi sa fie problema? Pune-le frumos intr-o tava mare intinsa (a cuptorului) tapetata cu hartie de copt. Din moment ce una nu se lipeste, cu siguranta e ceva la copt, posibil tava. Daca tot vrei sa faci in tavi de chec, macar tapeteaza-le cu hartie de copt. Temperatura as lasa-o tot la maxim, dar nu o ora, mai degraba 40 minute.
Am aluatul de 2 zile in frigider, acum am inceput sa le dau forma baghetelor:) sunt foarte curioasa ce rezultat voi avea! Legat de pastratul aluatului in frigider, eu asa procedez cu cel pentru pizza.
Si eu sunt curioasa. Ia sa imi spui cum a iesit!
Am revenit cu rezultatul! :) am copt aseara doar jumatate din aluat, 2 baghete! Mi-au placut foarte mult, crusta, mirosul, textura miezului! Cu forma nu am avut asa succes, dar voi mai exersa! Acum am realizat ca nu am nici un cutit extrem de ascutit cu care sa pot taia usor aluatul :D Am salvat reteta in lista de lecturi, o voi face mai des pentru ca mi se pare foarte simpla. Cand sunt multumita de forma baghetelor cred ca voi posta reteta ta si pe blogul meu. Merci frumos!
Bună, Andie!
Ai încercat să faci rețeta de baghete cu alt tip de făină în afară de cea albă? Citind și alte postări de-ale tale despre pâine, mă gândesc că oricum nu te referi la „clasica” 000. Oricum, m-ar interesa dacă ai experimentat cu făină din grâu speltă sau ai idee cum s-ar comporta această făină în rețeta de bagheta.
Felicitări pentru blog și spor în toate!
Dearest darling, am incercat. Eu oricum nu folosesc alba 000, ci maxim 650 daca nu mai sus. Am observat ca se schimba putin structura painii in functie de faina – sunt unele care absorb mai multa apa si fac ca bagheta sa fie mai densa, alte fainuri care din contra, permit hidratare mare. Depinde inclusiv de umiditatea in care e tinuta faina sau o ai in casa :) Pentru rezultatele cele mai de incredere, eu iti propun asa: fa o data reteta normala ca sa vezi cum trebuie sa arate si sa se simta aluatul, apoi fa cu faina care doresti tu si mai adauga/retine apa in functie de modul in care stii ca ar trebui sa arate, in baza experientei anterioare. Asta e metoda cea mai sigura!
Mulțumesc mult pentru răspuns și sugestii!
Oh Doamne, ce bunatati! Mi-au iesit din prima…crusta, aurii, coapte, tot tacamul…sau o fi norocul incepatorului? :) sunt bestiale!
Multumesc!!! As pune si o poza, insa nu stiu cum sa o atasez…
Nici eu nu stiu cum ai putea sa o atasezi… Nu cred ca permite platforma. Dar imi poti trimite pe mail! andie [la] andie [punct] ro
Le-am incercat astazi (avand aluatul pus la rece de aseara). Am cuptor electric, l-am incalzit la 250 de grade, am pus tava pt apa la baza cuptorului si tava cu franzele aproape de partea de sus. Dupa maxim 15 minute painicile erau arse la suprafata iar partea de jos era necoapta.
Maria, depinde ce cuptor ai si ce functie ai selectat si cat de aproape de partea de sus ai pus painile. Ele se pun maxim la mijlocul cuptorului si se selecteaza ori ventilatie (de preferat, fara caldura de sus sau grill) ori doar caldura de jos daca stii ca ai cuptor care arde. Niciun cuptor nu e ca altul, asa ca daca nu stii cum iti coace, cel mai bine e sa stai cu ochii pe el si cand vezi ca incepe sa coaca neuniform sa schimbi amplasarea sau temperatura. E o metoda demodata dar nu da gres.
[…] exemplu, sa luam reteta mea preferata de baghete. Avem 680 g faina alba, 14 g sare si 454 ml apa calduta, adica in total 1148 g aluat total. […]