Dieta ca o pizza cu de toate

13

Cum sa va spun, e foarte ciudat sa vorbesti despre dieta (termen folosit in sens larg, desemnand regimul alimentar ales de individ) intr-o postare despre pizza. Cred ca majoritatea dintre voi va uitati cel putin cu neincrederea omului care crede ca interlocutorul lui a luat-o razna. Va asigur insa ca nu am luat-o razna deloc, din contra. Nu trece zi de la Dumnezeu in care sa nu ma gandesc daca am mancat ce trebuie, daca fac alegerile potrivite pentru mine si familia mea (compusa in acest moment din Mr. Pufu, Iubi, un cimbrisor si doi busuioci) si fac pariu ca multi dintre voi traiti cu aceleasi nelinisti. Mai mult, am observat in ultimul timp destui prieteni bloggeri de food care isi pun tot mai des intrebari referitoare la dieta potrivita si care chiar fac schimbari in viata lor (si se vede!), deci preocuparea e clar out there.

Saptamana trecuta am participat la o mica intalnire ‘de familie’ la Plafar, la care a fost invitat Miguel Casimiros, nutritionist si biolog din Portugalia, fost campion la triatlon si cu experienta in alimentatia sportivilor olimpici, cu care am purtat o discutie foarte interesanta despre ce ar trebui sa mancam. Desi Miguel a spus de la inceput ca el nu sustine nicio dieta in mod special, a devenit foarte evident in urma discutiilor ca este adeptul Paleo si ca nu crede ca vegetarianismul e potrivit pentru om. Au fost destule puncte in care am cazut de acord sa nu cadem de acord, cu mine gandindu-ma, evident, ca eu am dreptate :))) si necucerita de vreun argument in mod deosebit (caci la toate aveam contraargumente bine documentate – hihi), insa ceea ce incerc sa va spun e ca am remarcat niste similaritati surprizatoare intre ceea ce spunea el si ceea ce cred eu, si am simtit nevoia sa vi le impartasesc.

In primul rand ca Miguel, aparator inrait al carnii, sustine ca o dieta cu 30% proteina (animala + vegetala) este HIGH FAT. Wow! am exclamat eu in capul meu, gandindu-ma cum, la romani, micul dejun consta in oua cu branza, carnati si un pahar cu lapte (generalizez, nu dati cu parul, stiti la ce ma refer). Pai stai asa, ca exact acelasi lucru il spune si dr. Campbell in Studiul China si este fix si concluzia la care am ajuns eu in viata – ca protenia animala ar trebui tinuta la un 20% din dieta noastra zilnica. Misto, nu? Bineinteles ca nu m-am putut abtine si am intrebat cum e cu dieta Dukan si excesul de proteine – ne-a explicat politicos ca daca esti Dukan zelos poti face cu usurinta rabbit starvation, pe langa alte alea (probleme cu rinichii si ficatul), deci mare atentie amatorilor.

In al doilea rand, omul nostru avea ce-avea cu laptele, si in special cu cazeina. Nu aduce calciu, e un mit si o prostie, iar in cazurile de deficit trebuie sa-i dam cu vitamina D3, care e de fapt cea mai importanta in procesul asta. Daca avem artroza si boli conexe, vitamina D3 + K, cu consultarea medicului. Miguel era si contra gluten, da’ aia tot de la dieta Paleo i se tragea, deci sa nu insistam :)

In al treilea rand, Miguel ne-a confirmat ca absorbtia nutrientilor este diferita la fiecare organism in parte. Dovedit bio-chimic! O spun din nou – un mar poate sa faca minuni pentru mine, si nimic pentru tine. Fiecare om, fiecare corp e diferit si are nevoi diferite, motiv pentru care nu exista o dieta universal valabila, potrivita pentru toata lumea. Exista o baza de principii sanatoase pe care poti sa te sprijini si pe care o poti adapta in functie de organismul si nevoile tale individuale. Incercam sa facem un mic rezumat al “Invataturilor bloggerului vegetarian catre fiii sai din online spre o viata mai fericita si mai sanatoasa”?

10 sfaturi pentru o dieta echilibrata

Ingrediente

  • ***

Metoda

  1. Tine proteina animala la 20-30% din mesele tale zilnice. Nu cunosc niciun vegetarian care sa se fi imbolnavit din lipsa de proteine; m-as ingrijora mai degraba cu privire la fier, calciu sau B12, insa acestea nu sunt doar probleme ale vegetarienilor, ci ale tuturor oamenilor in general (si in special ale femeilor). Evita laptele, incearca variantele vegetale, iar in ce priveste branzeturile ar fi bine sa tragi spre urda si alte variante de branza proaspata (fa cum zice popa, ca popa are o problema masiva la capitolul branza). Analiza corecta pentru testarea nivelului de B12 este acidul metilmalonic in ser.
  2. Mananca cat mai multe fructe si legume proaspete, cu coaja (caci in ea se gasesc majoritatea trebusoarelor bune). Sucurile sunt minunate, mai ales cele verzi, insa daca e sa alegi intre un suc si un fruct/leguma in varianta originala, atunci opteaza pentru aceasta din urma.
  3. Bea apa, e sursa cea mai buna de hidratare. Daca bei cafea sau bauturi acidulate nu vei muri de sete, dar vei muri cel mai probabil de rinichi. A slow, painful death. Asa ca nu-i o idee rea deloc sa-ti incepi ziua cu un pahar urias de apa, ca sa cureti usurel din toxinele de peste noapte.
  4. Spune adio mancarii prajite, zaharului (alb/brun/din trestie/din chestie, nevermind), margarinei si produselor procesate industrial. De azi inainte posezi, fierbi la abur, coci sau mananci crud, caci se poate. Adio cola, cereale la punga cu zahar, pateu sau covrig de la coltul strazii, chipsuri, popcorn la microunde, burger de la Mac, foietaj congelat, maioneza sau ketchup la borcan, prajitura de pe raft, mezel neidentificat din galantar, paine cu o mie de E-uri facuta din premix (whatever that is), biscuiti, ciocolata cu lapte (da, lasa jos ciocolata, nu e o leguma), shaorma cudetoate, cartofi prajiti si alte asemenea bucurii ale lumii moderne. Daca tu nu ai grija de tine, nimeni altcineva nu o va face. Decat daca traiesti alaturi de o psihopata ca mine care iti da peste mana de fiecare data cand te vede ca te intinzi spre cutia de energizant.
  5. Fa miscare. Daca sari din pat in masina, din masina la birou si de la birou in masina- acasa, esti pa. Nu se intampla decat lucruri bune daca incerci din cand in cand mersul pe jos, bicicleta, rolele, metroul sau RATB-ul. Ma rog, lucruri bune din punctul de vedere al sanatatii, ca de restul conditiilor nu vorbesc ca iara ma enervez (nu avem piste, traficul e aglomerat, RATB-ul pute, etc.).
  6. Mananca din toate cate putin, local si de sezon. Daca o tii numai pe avocado din Guatemala, sansele sunt sa fie super vechi (chiar daca e necopt) si sa nu iti poti acoperi necesarul de nutrienti. Nu trebuie sa te spargi in cheltuieli cu mancarea bio, quinoa poate fi usor inlocuita cu meiul autohton. Fa un pustiu de bine producatorilor locali si incurajeaza-i cumparand de la ei: e minunat ca iti place pe Facebook cand apare un furnizor de sparanghel romanesc, dar daca nu te duci sa ii cumperi productia atunci cand e in sezon n-ai facut de fapt nimic, decat poate sa il pacalesti ca exista cerere si sa ii distrugi modelul de biznis. Think about that. Stiu ca toata lumea da in tarani si in faptul ca nu poti controla azotul/nitratii pe care ii folosesc la cresterea legumelor, insa cel care controleaza asta poti fi chiar tu: alege-ti o persoana-doua de incredere de la care sa cumperi constant dupa ce i-ai testat produsele. In general cele foarte mari si frumoase si neatacate de daunatori pot fi un indiciu atat al folosirii in exces a pesticidelor cat si al modificarilor genetice succesive. Alege mic si modest, e mai curat asa.
  7. Nu mai manca dupa 6-7 seara si incearca sa reduci din portii, mestecand mai mult si mai atent. E incredibil cata mancare putem halpai in viteza. Daca poti sa tii o zi de repaos digestiv pe saptamana (fara mancare, doar lichide, preferabil apa), atunci cu atat mai bine. Are si sistemul asta al nostru nevoie de o pauza, de timpi de procesare. Daca il supraincarci constant, uzura va fi mai mare si mai rapida - e logic, asa se intampla cu toate in jurul nostru.
  8. Pe cat poti, gateste in casa. Asa vei putea controla atat calitatea ingredientelor si tehnicilor folosite, cat si marimea portiilor. Ca sa nu mai vorbesc de senzatia minunata de satisfactie care te cuprinde. In plus, e super-hip sa vii cu caserola la servici and, let's face it, we are all hipsters at heart. Daca nu ai timp pentru asta si totusi te preocupa bunastarea ta si a familiei, poate e un semnal de alarma cu privire la prioritatile tale in viata.
  9. Asculta-ti corpul. Daca sucurile verzi iti dau bila peste cap sau te transforma in omul verde si te simti slabit, nu mai insista. Daca o arzi numai pe carne si mezeluri si esti constipat ca naiba, apuca-te de mancare cu multe fibre insolubile si alte ajutatoare. Daca simti ca leasini de pofta cand vezi o rosie, mananca rosii tot sezonul, pana iti faci plinul de whatever it is that you're missing. Stii ce vreau sa spun.
  10. Fii bland cu tine insuti. Pana la urma nu conteaza ce mananci, cat atitudinea cu care o faci. Daca esti nervos, incordat, obosit, neatent sau consideri ca mancarea din fata ta e o otrava, atunci asa va fi. Nu te simti vinovat ca mai bagi, odata la nu stiu cat timp, o bucata de tort de la mama sau un gratar copios cu prietenii, cu totii avem poftele noastre si momente in care simtim nevoia sa mai iesim din tipar. Daca reusim sa pastram un echilibru armonios, mancand cate putin din toate, nu vor aparea probleme.
https://www.andie.ro/2013/05/31/dieta-ca-o-pizza-cu-de-toate/

E imposibil sa nu ajungi la greutatea ideala si sanatatea mult dorita daca faci din regulile de mai sus un stil de viata. There are no secrets people, si oricine incearca sa va vanda diete si ceaiuri minune nu cauta de la voi decat un singur lucru: bani sau faima. Nu veti obtine rezultate spectaculoase peste noapte decat cu pretul sanatatii si sunteti singurii responsabili pentru consecinte, atunci cand acestea vor aparea. Informatiile bune si adevarate sunt deja disponibile pe gratis, dar nu le mai putem discerne pentru ca sunt inconjurate de o multime de “studii”, “revelatii alimentare” sau “produse minune”. In fiecare an apare o noua moda, un nou trend – indiferent ca vorbim de subspecii ale regimului vegetarian, diete pe grupe de alimente sau alte minunatii proaspat inventate, care, dupa un boom in care toata lumea e incantata, dispar, pentru ca nu dau rezultatele scontate pe termen lung.

E adevarat ca daca stai sa imi iei la puricat site-ul o sa descoperi multe mancaruri care aparent nu se incadreaza: unele-s mai vechi, de pe vremea cand nu stiam prea multe, altele sunt scapari, premii acordate la ocazii deosebite. Insa in viata noastra de zi cu zi noi nu mancam tarte cu zahar in fiecare zi, cum nu mancam nici branza non-stop; de fapt, cred ca e singura gospodarie in care macaronsii se strica in frigider. Mesele noastre cotidiene sunt simple si bune, respecta regulile de mai sus si uite-asa, din cand in cand, ne mai permitem cate o extravaganta, gen pizza. Pentru ca o mancam pana in 7 seara o data la cateva saptamani, e plina de legume proaspete (daca se poate de sezon), e coapta, are aluat facut in casa din faina curata, la fel si sos de rosii si o cantitate redusa de branzeturi. Se incadreaza in regulile de mai sus? Hell yeah!

DSC_0026-copy

Pizza cu ciuperci, usturoi verde si branza de capra

Pizza cu ciuperci, usturoi verde si branza de capra

Ingrediente

    Pentru aluat
  • 340 g faina alba
  • 7 g sare
  • 3.5 g drojdie uscata (1/2 plic)
  • 225 ml apa calduta
  • Pentru topping
  • 4 rosii prunisoara (pot fi si cherry, caz in care puteti pune mai multe)
  • 2 fire usturoi verde tocat marunt
  • 4 ciuperci champignon
  • 6 felii groase de mozzarella
  • 1/2 cana branza de capra
  • 1/2 cana pasta de rosii (cam 100 ml)
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 linguri masline naturale (gremlik)
  • 1 lingurita amestec italian pentru pizza (oregano, busuioc, cimbrisor, etc.)

Metoda

    Pentru aluat
  1. Cantariti toate ingredientele pentru aluat intr-un bol (sau in bolul mixerului cu atasamentul pentru coca fixat), apoi framantati cateva minute pana obtineti un aluat usor lipicios. Mr. Red a facut toata treaba asta in 7 minute, la viteza 1. Asezati-l intr-un bol uns usor cu ulei (sau puteti lasa in acelasi bol, eu nu il transfer mereu), acoperiti cu folie alimentara de plastic si dati la frigider peste noapte. Aluatul poate ramane la frigider la crescut pana la 4 zile, deci nu trebuie sa va grabiti sa il coaceti; cu cat este lasat mai mult, cu atat dezvolta mai multe bule de aer si un gust mai placut. Mie cel mai mult imi place sa il las 24 h.
  2. Cand suntem gata sa coacem pizza, scoatem bolul din frigider si il lasam 10 minute la temperatura camerei. Il rasturnam pe o suprafata presarata usor cu faina, il impartim in doua bucati egale si le dam o forma rotunda astfel: presam foarte usor cu podul palmei aluatul, preferabil intr-o forma rotunda; luam o margine a aluatului si o aducem in centrul cercului, presand usor pentru a sigila; procedam la fel cu toate marginile pana obtinem o bila rotunda. Intoarcem aluatul cu fata fina in sus si cream putina tensiune la suprafata lui miscand bila pe blatul neinfainat si in acelasi timp impingand aluatul de la suprafata sub bila de aluat, ca in acest videoclip. Lasam cele doua bile de aluat la relaxat si crescut pe masa timp de 1 ora, acoperite cu un servet de bucatarie.
  3. Dupa o jumatate de ora de la datul formei aprindem cuptorul si comutam pe treapta maxima de caldura, pregatind intre timp ingredientele pentru topping.
  4. Dupa alta jumatate de ora (deci o ora de cand am dat forma bilelor) incepem sa pregatim aluatul de pizza, care intre timp trebuie sa fi crescut in volum: luam prima bila de aluat si formam cu varful degetelor un cerc pe interiorul ei, prin apasare, la o distanta de 1 cm de margine - in acest fel vom crea marginea aluatului, aceea care nu e unsa cu topping. Avem grija sa apasam cu incredere, in asa fel incat aluatul sa nu revina la loc si marginea sa fie bine delimitata.
  5. Tot cu varful degetelor apasam acum si in interiorul aluatului, in asa fel incat sa il desumflam putin.
  6. Ne infainam bine mainile si le bagam sub aluat, ridicandu-l. Tinem pumnul stang sub aluat iar cu mana dreapta incepem sa tragem de aluat spre exterior, avand grija sa tragem din centru, nu doar de pe margini (in caz contrar partea din centru va ramane groasa pentru ca va avea mult aluat, iar marginile vor fi subtiri si vor risca sa se rupa). Dupa fiecare intindere a aluatului, rotim putin cercul. Intindem de aluat pana obtinem diametrul si grosimea dorite, apoi il asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
  7. Pentru topping
  8. Intr-o tigaie adanca incingem uleiul de masline si pasta de rosii, apoi adaugam ciupercile taiate feliute si le calim putin pana acestea se inmoaie.
  9. Ungem repede interiorul cercului de aluat cu amestecul de rosii si ciuperci intr-un strat relativ moderat, adaugam branza, usturoiul, maslinele si rosiile taiate in doua precum si amestecul de condimente si dam la cuptorul extrem de incins pana vedem ca se rumeneste marginea ramasa neunsa (10-12 min).
  10. Cand e gata si ati scos-o din cuptor puteti sa o ornati cu busuioc proaspat.
https://www.andie.ro/2013/05/31/dieta-ca-o-pizza-cu-de-toate/

DSC_0049-copy pizza

Si da, intotdeauna produc idei nemaipomenit de profunde in ziua in care tin post negru :P

Va doresc putere de discernamant, control si intelepciunea echilibrului!

SHARE

13 COMMENTS

  1. Multumesc! Mi-ai reamintit multe lucruri importante. Cu siguranta aceasta va fi postarea cu care imi voi incepe fiecare dimineata pana bag bine la cap!

  2. Buna,

    Poti detalia un pic mai mult despre lapte si lactate? ideea e ca nu stiu ce m-as face fara ele, sunt total dependenta, cred ca ai mei copii n-ar mai manca nimic, cel putin baiatul, un mofturos si jumatate, tine sa ne reaminteasca la inceputul fiecarei mese ca lui nu-i plac legumele…Nu exista zi fara cana de lapte zilnica: dimineata – lapte cu fulgi de porumb, lapte cu paine prajita cu unt, lapte cu friganele, clatite americane cu lapte, chefir cu fulgi; seara din nou – orez cu lapte, paste cu lapte, gris cu lapte, paste cu lapte, paste cu branza la cuptor, samd. Le-am facut de cateva ori lapte de migdale, de nuci, cred ca si de orez…mi-au spus din start ca nu-i bun. Cel putin cea mica incearca, chiar si smoothie cu spanac si bananna, plus lapte, bineinteles, cred ca ar incerca si lapte din cereale, dar anul trecut era micuta, avea 1 an jumatate, si nu am riscat sa-i dau…deci as avea nevoie de mai multe detalii pe tema laptelui, daca ai un ragaz, te rog. Multumesc frumos!

    • Laura, cu drag, mai ales ca si iubi al meu are aceeasi problema cu laptele, zici ca e xerox dupa ala mic al tau. Nici macar nu il pot pacali cu lapte vegetal, se prinde instant. Ideea e asa, pe scurt: cazeina din lapte care intra in corp (pe langa faptul ca nu e digerata bine) in combinatie cu o toxina (din apa, aer, mancare, prajeli, nitratii din legume, etc) formeaza celule cancerigene. In principiu corpul e echipat sa le suprime, insa daca procentul de cazeina pe care il introduci in corp e prea mare, corpul cedeaza si asa apar problemele. Ce am spus eu mai sus este o simplificare ultra-exagerata a ceea ce se intampla in corpul nostru, asa ca te rog mult sa citesti Studiul China de Colin T. Campbell, pentru ca acolo procesul e explicat mai pe larg si pe intelesul tuturor. Cartea se gaseste si online, deci e usor accesibila. Chiar te rog din tot sufletul sa o faci, pentru ca asa iti vei face o imagine foarte buna asupra modului echilibrat in care ar trebui sa mancam, dar si asupra impactului proteinei animale asupra corpului.
      Te imbratisez cu drag si sunt aici daca mai ai intrebari.

  3. Mi-au scapat niste repetitii, dar sunt recomandarile astea de articole in dreapta si nu prea vedeam ce scriu, scuze daca v-am zgariat retina…

  4. Ce genial arata pizza aia. Trebuie sa ma incumet si eu la un aluat cat de curand.

    Apropo de fructe cu coaja, daca nu ai access la unele bio sau din surse safe, mancand coaja mananci si insecticidele cu care a fost dat pomul. Cand vreau sa folosesc coaja citricelor, de ex., le las in apa cu o lingura de bicarbonat vreo jumatate de ora sa se mai curete ;)

    • Bogdan, eu acuma incerc sa ma abtin de la pizza, ca as manca forevar :) Asa e cu coaja, bicarbonatul rulz. Ar fi trebuit sa specific ca ma refer la fructele care provin din surse sigure, dar cumva am mentionat la partea cand vorbeam de furnizorii de alimente. Oricum ar fi e greu, ca nimic nu e 100% sigur.
      Ce fain ar fi cand vii pe acasa sa facem un pizza party…

  5. Andie, draga, eu ce am inteles din tot articolul tau este ca trebuie sa incercam sa mentinem un oarecare echilibru. Altfel nu inteleg ce-i cu pizza asta aici :))
    Eu chiar asta incerc si uneori mi se pare ca vad rezultate. Desi, trebuie sa recunosc ca, in cazul meu, echilibru inseamna inclusiv includerea din cand in cand (cam o dată la două săptămâni) a unei pungi de pufuleti sau a unei bomboane in meniul celor mici pentru ca pur si simplu nu stiu cum as putea evita asta (din pacate magazinele nu tin cu noi ci cu marii producatori si pun chiar la nivelul ochilor mici si curiosi cele mai nesanatoase prostii).
    Si sunt total de acord cu ce ai scris, o singura problema am in perioada asta: cum anume gasesti taranii aia care stiu sa manevreze cum trebuie azotul si alte cele? Cum le testezi produsele inainte sa ajungi sa ai incredere? Ca nu stiu daca doar faptul ca-s fructele/legumele mici si mai uratele poate fi o garantie.

    • Exact! Asta am incercat sa zic! :)
      Tu crezi ca eu din cand in cand nu mai bag un chips sau o ciocolata? Hai sa fim seriosi! :) Eu mai degraba ma refeream la genul ala de consum regulat, daca nu zilnic atunci la doua zile, care e foarte periculos.
      Sa stii ca daca produsele sunt mici si uratele e cea mai mare garantie, eu stiu ce imi spun mama si rudele mele de la tara. Alte moduri in care poti testa sunt: mirosul, gustul si chiar analize, daca esti foarte pornita :) O prietena de-ale mele are urmatoarea tactica: se duce la taran si ii spune ca e bolnava/alergica la chimicale si ii roaga sa ii spuna sincer daca au pus sau nu, pentru ca altfel o omoara si o vor avea pe constiinta :)) Nu stiu daca merge, dar e o idee :)

  6. Nu va mai luati va rog dupa Studiul China. Nu cred ca exista un “studiu” mai impartial si mai prost d.p.d.v. stiintific, unde, pe langa date false si manipulate, logica si ratiunea lipsesc cu desavarsire.

    Cautati pe google “China study fallacy” sa va faceti o idee cata lume a atacat (cu argumente logice) acel “studiu”.

    In rest, trebuie sa il investighez pe Miguel Casimiros, pentru ca imi place cum suna :).

    Si nu in ultimul rand, proteina animala for the win! :D

    • Vedeti, eu sunt vegetariana din 2000, adica de mai bine de 13 ani, si am prieteni care au ajuns la cate 20-30 ani de vegetarianism sanatos si reusit, care au trecut prin vindecari si modificari in bine ale vietii (inclusiv eu!). Aveti dreptate, noi nu avem nevoie sa ne luam dupa Studiul China, pentru ca noi traim pe pielea noastra cam tot ce e scris acolo. In lumea asta totul poate fi atacat si manipulat prin tot felul de argumente – sunt de formatie jurist si nu o data mi s-a intamplat sa castig batalii din cuvinte si manipularea ideilor (din fericire, doar la nivel teoretic), astfel incat argumentele de acest gen nu ma impresioneaza. Mai presus de orice carte si de orice studiu, conteaza ceea ce imi transmite corpul meu si viata buna pe care o duc eu (si vegetarienii in general) de cand am adoptat acest stil de viata. Va doresc mult succes cu proteina animala, pana la urma, la sfarsitul zilei, dieta/stilul de viata este o alegere cat se poate de personala si trebuie respectata ca atare.
      Multa sanatate!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here