And a Happy Birthday to me!! Cum se spune oare in engleza cand iti zici la multi ani singur si cu o zi mai devreme? Happy Early Bird Birthday to me? Asa sa fie! Anul asta, ca tot am facut 19 ani (or.. whatever. Who’s counting??) am vrut sa-mi surprind familia si apropiatii cu un super theme party care sa dovedeasca maturitatea mea emotionala si intelectuala: Alice in Wonderland! Iepurele alb cu ochi rosii in dotare – check, suflet tanar- check, doua portii de fondant – check, un ceas vechi si-un serviciu de ceai de la strabunica – check, pai..?! Down the rabbit hole cu noi!
Tortul meu de anul asta recunosc ca s-a cam imbatat: i-am trantit un sirop de rom cu brandy si am aruncat la fileu si o mana serioasa de afine din afinata ca n-am mai nimerit sa-l tai drept… Dar, ca toate lucrurile in Andieland, nici nu trebuie sa fie dupa standarde. Ce m-am mai distrat sa fac primul meu tort topsy turvy, ametit, vesel si colorat! Cupcakesii au fost cu morcovi, pentru ca-i plac mamicii mele al mai mult pe lumea asta. Alta explicatie n-am! Am avut candy bar, ne-am pierdut intre sageti aiurite, am scormonit prin borcanasele cu eat me, ba nu, drink me, ca asa ziceau si socata si limonada cu menta proaspata, ne-am uitat la filmul lui Tim Burton si uite-asa a mai trecut o duminica din viata mea. Oh, how I luuuv my birthdays!
Ingrediente
- Doua blaturi ca AICI, unul din 6 oua intr-o tava de 28 cm, altul de 4 oua intr-o tava de 18 cm. Din blatul mare am taiat trei felii, din cel mic patru.
- 350 ml piure de capsuni (capsuni blenduite pana se fac piure)
- 2 linguri de amidon de porumb
- 4 linguri de apa
- 300 ml frisca batuta (de mine, din smantana naturala)
- 250 ml iaurt natural
- 6-8 linguri de zahar pudra, sau dupa gust (gustati, daca vi se pare acra, mai adaugati)
- 2 plicuri de vege-gel (gelatina vegetala) sau 7 g agar-agar
- 2 ciocolati negre minim 75% cacao (180 g)
- 180 g smantana pentru frisca
- 600 g mascarpone
- 6 linguri de afine din afinata, bine scurse in prealabil
- 3 g agar-agar sau 1 plic de vege-gel
- 350 ml piure de capsuni
- 2-3 linguri de zahar pudra
- 3 g agar-agar sau 1 plic de vege-gel
- 500 ml apa
- 100 g zahar
- 150 ml rom
- 100 ml brandy
- 2 linguri mari de extract natural de vanilie
- 1 portie de crema de unt cu bezea
- 2 portii de fondant
- Capsuni pentru ornat
Metoda
- Blaturile se fac ca in linkurile de mai sus cu doua zile mai devreme ca sa aiba timp sa se intareasca. E important, ca daca sunt proaspete si punem sirop in ele se fac fleasca si nu le mai puteti acoperi bine cu fondant.
- Se face cu o zi inainte, pentru a ne asigura ca e complet rece. Intr-o oala inaltuta turnam zaharul si il caramelizam. Cand e complet topit si a capatat o tenta aramie si simtiti ca ar incepe sa scoata fum, turnam repede apa rece peste, DAR DE LA DISTANTA si folosind o manusa de bucatarie pentru ca zaharul sare, arde, doare, buba.
- Lasam pe foc pana se topeste complet zaharul. Cand e usor caldut (cam ca apa pentru paine), adaugam alcoalele si extractul de vanilie.
- Amestecam bine amidonul in apa pana se dizolva. Punem piureul de capsuni impreuna cu zaharul intr-o craticioara de sos, incorporam bine si cand da in clocot adaugam amestecul de amidon. Lasam pe foc mic pana incepe sa se ingroase ca o budinca, amestecand incontinuu. Dam deoparte si lasam la racit.
- Separat pregatim gelatina/agar-agarul. Spre deosebire de gelatina animala, agar-agarul si gelatina vegetala trebuie activate prin fierbere. Turnam continutul celor doua plicuri peste 5-6 linguri de apa si dam pe foc mic, lasand sa clocoteasca putin. Dam deoparte si racorim foarte putin, dar avem grija sa nu se raceasca complet caci altfel se va intari de tot si nu va mai fi buna pentru crema.
- Dupa racire, amestecam budinca de capsuni cu frisca si iaurtul, incorporand usor si gelatina. Dam la racit in frigider cateva minute.
- Topim ciocolata si smantana pentru frisca pe baie de aburi. Acoperim cu o folie alimentara transparenta si lasam la racit.
- Amestecam ciocolata cu mascarponele si afinata si adaugam gelatina/agar-agarul procesate ca la crema de capsuni cu iaurt.
- Amestecam piureul cu zaharul pe foc mic. Cand da in clocot adaugam gelatina si mai lasam cateva minute sa clocoteasca. Dam deoparte.
- Acuma e acuma. Incepem cu montarea tortului de la baza: asezam prima felie de tort in tava in care a copt, o insiropam, adaugam un strat de crema de capsuni, deasupra asezam feliute de capsuni proaspete, apoi o alta felie de tort, un strat de crema de ciocolata, apoi ultima felie, insiropam dam la frigider.
- Procedam la fel si cu tortul mic, insa in plus ii adaugam si jeleul de capsuni intr-unul din straturi. Dam la frigider si lasam sa se raceasca bine.
- Scoatem torturile din frigider si incepem sa le taiem dupa tehnica de aici
- Le imbracam bine intr-un strat de crema de unt si dam la frigider cateva ore bune sa inghete. Daca aveti loc in congelator, cu atat mai bine. Eu n-am avut si m-am luptat mai mult.
- Cand s-au racit bine, le scoatem si le imbracam in fondant, apoi le suprapunem si le decoram. Gata!
Ce simplu pare, nu? Ba, am muncit trei zile ca un sclav si m-am jurat ca nu mai fac asta pentru nimeni! Asta pana data viitoare cand imi trece si mai fac altul. Ceainicul de deasupra e tot tort, sau mai bine zis, ramasitele tortului imbracate in fondant. Nu l-am mancat, dar picatura din varf a fost foarte admirata. It’s all about the details baby…
Acum va rog sa ma scuzati. Ma duc sa mai rad un rand de marshmallows in cinstea mea. Da. Ce sa fac. Imi plac de mor.
La multi ani mie!!!
Totul super á la Andy.Bravos .
Si La multi ani cu multa veselie , sa ramai la fel de copilitza(in suflet;) si sa realizezi pas cu pas tot ce ti-ai propus.
O zi minunata iti doresc.
Multumesc Ioana draga mea. I’m a self-made… baby :)) Te pup!
WOW WOW WOW :), La multi multi ani Andie, sa tot faci minuni ca cele de mai sus si sa ai parte de ce e mai frumos si bun pe lumea asta! Ati avut parte de un adevarat fairytale :)!
Yes, indeed. Fairy tale a fost, cu de toti si de toate si mai fac chiar daca am zis ca nu mai fac pentru ca sunt o jucausa si o aventuroasa in stilul cel mai putin clasic cu putinta! XO!
La multi ani inca o data, mrooowwww.
Hello, Kitty :)) ^_^
La multi ani (asta ar trebui sa fie ‘la timp’), arata minunat toate decoratiunile de la petrecere.
Sa fii fericita!
Da, da, cata pretzizie, maica, cata pretzizie :)
Iti multumesc tare mult pentru urari, chiar m-am straduit sa arate cat mai bine, dar sa fie si gustoase. Hugs!
LA MULTI ANI! LA MULTI ANI! LA MULTI ANI,Andreea!Sa ai o zi dulce si zambareata:)pupici
Zambareata ca motanul din Wonderland :)) Va pup fetele mele!
Aici gasesti o figura cat mai exemplificativa pentru motanul zambaret :D. Siigur o sa-ti placa :
http://www.threadless.com/product/2055/The_Cheshire
pana la urechi.
Asta pentru urmatoarea Andie in Wonderland party, nu? :))
Trebuia introdusa si costumatia obligatorie odata si odata.
La multi ani! Sa fii sanatoasa si mereu sa ai motive de bucurie si sarbatoare, precum azi (… sau ieri, sau alaltaieri….) :)
Da! Sa fie ziua ta tot timpul!
OMG !!!! Super party ai aici , si eu am trecut de dimi fara sa bag de seama !!! Te rog sa ma ierti !!! ;) :)
La multi ani sanatosi si voiosi !!! Iti doresc din suflet numai bucurii si zile senine , iar alaturi sa ai cei mai frumos prieteni!!! Te imbratisez cu drag !!!
Da’ n-am de ce sa te iert draga mea :)) Eu iti multumesc ca ma vizitezi si-mi lasi cuvinte asa frumoase! Pupici!
” cei mai frumosi prieteni ” am vrut sa spun , dar graba asta ….
la multi ani! si la cat mai multe petreceri frumoase
tortul e fff frumos
Yeey! Multumesc!
La multi ani! sa fii sanatoasa si norocoasa! Imi place site-ul tau, imi placi tu (atat cat te cunosc de aici).
Hei Mirela, ce bine ca ai iesit din ascunzatoare :) Te mai astept, sa ne cunoastem si mai bine! Multumesc de urari!
Iata-ma! Nu ma las mult asteptata. Lucrez la o surpriza. Sper sa-ti placa si tie! Pana sunt eu gata cu surpriza, astept noi retete de la tine.
Hai ca m-ai motivat. Daca nu se poate fara reteta noua, gata, ma conformez si postez :)
Ce sa mai, sunt foarte, foarte curioasa :)
Happy Late Bird Birthday to you! Nu cred ca expresia asta exista dar suna la fel de bine ca cea cu Early Bird ( OK.. un pic mai putin bine).
Ce ai facut tu aici sunt bijuterii… jos palaria!!! Bravo!!
Ia uite ce am descoperit! (sau mai bine zis, cine m-a descoperit pe mine) A fellow oltean! Valcea here. Over. :)
Oltean #3 joins the crowd. :D Mehedinti aici, desi ‘ma departai oleaca’ de origini ajungand tamai la Brasov.
Three is NOT a crowd! Fratica, si prazu’? Unde-i prazu’, ca altfel nu va cred!
Ha! Dragasani.. ca origini dar din cauza de wandering, New Jersey actualmente .
You wouldn’t happen to know one Roxana Dude, would you? Dude ca fructul, nu ca tipu’ :) Ce mica e lumea asta, oltene draga, si totusi ce mare. Nici nu stii ce s-a umflat mandria patriotica in mine acuma.
Pe Roxana nu o cunosc din pacate… dar acum din curiozitate, este Roxana din Dragasani sau din NJ ? :)
Hehe.. Dragasani, desigur. M-am gandit ca sunt sanse mult mai mari sa avem o cunostinta comuna in orasul tau natal decat in NJ :))
Oh nu pot sa cred ca am ratat ziua ta :-(.
Mai primesti urari intarziate?
Daca da ,iti doresc multi ani fericiti,sanatosi si plini de fericire si intelepciune!!!
Chiar ai facut doar 19 ani ????Oh,in cazul asta ma pot considera matusa…
Tot ce ai pregatit este SUPERB!!!
Felicitari,si scuze pentru intarziere,da’ neh,ma repet…timpul asta nu-mi ajunge in veci :-(
Live Anddie!!!
Primeeeesc! Bineinteles ca am facut 19 ani! Pe… trei sferturi de picior… hai sa spunem ca dupa 30 ani deja nu mai conteaza!
Stiu cum e cu timpul, nu-mi spune mie de asta, ca eu abia am timp sa postez pe blog si ma mir, sincer ma mir cum mai ai tu timp sa ma mai si vizitezi :)
Pupici!
Cata rabdare si cata munca! Felicitari, pentru ca le meriti pe deplin :)
Mihaela, tare multumesc! Din pacate simt ca sunt atat de departe de nivelul profesionist la care vreau sa ajung… Dar sa ramanem pozitivi: one step at a time :)