Pai ma trezi eu azi dimineata, vesela si proaspata ca o panseluta, hotarata tare sa termin un document important pentru care am deadline maine. Mi-am deschis calculatorul, mi-am frecat mainile, si… au inceput vecinii cu bormasina. Nu asa oricum, ci chiar in peretele vecin, pozitionat in asa fel incat sa se auda in toata casa, sa-mi tremure podeaua si scaunul sub mine. In prima ora am rezistat stoic, in a doua am cedat nervos si, ca sa evitam un conflic domestic in care iubi ar fi simtit pe pielea lui ce inseamna violenta in familie, am hotarat sa mergem la piata.
Ohhh, iubesc mersul la piata in week-end! >insert sterlici in ochi here< Mai ales toamna. Tarabele pline, atat de pline incat nu stii ce sa alegi, fructe, legume, plante aromate, conserve, prospetime, zgomot, sanatate, miscare, voie buna! Desi imi propusesem sa iau doua-trei chestii, cand am iesit din piata iubi era cocosat de plasele (reciclabile) pline cu: cartofi, rosii, marar, patrunjel, busuioc genovez, salvie, prune mari si negre, struguri negri, telemea proaspata de Sibiu (oh, ce dor imi e de Sibiu!), smantana de casa, ceapa de apa, varza alba, sfecla rosie si… bame.
Va spun sincer ca le-am luat mai mult din curiozitate, pentru ca pana acum nu mancasem niciodata in viata mea. De fapt, habar nu aveam cum sa le pregatesc, dar, ca de obicei, mi-am zis in gand: Banzai! Si am luat juma’ de kil. Au fost de-me. Dementiale. Le-am gatit cu un chilli picant si lamaie si pur si simplu nu am reusit sa ma mai opresc din mancat. Sa va povestesc.
Ingrediente
- 350 g bame spalate si curatate (cotorul si varful taiat, ca la fasole)
- 2 cepe albe medii
- 1 lingura de pasta de ghimbir si usturoi
- 1 ardei iute
- 1 lamaie
- 1/2 lingurita chimion macinat
- 1 lingurita coriandru macinat
- 2-3 linguri ulei de masline
- 170 ml apa
- sare
Metoda
- Taiem bamele in bucatele mici, de aproximativ 1 cm.
- Intr-un procesor (mini chopper) mixam una din cepe cu ardeiul iute, pasta de ghimbir si usturoi si 70 ml apa pana obtinem o pasta. Adaugam condimentele si mai mixam putin.
- Taiem cealalta ceapa in jumatate, apoi pestisori (rondele).
- Intr-o craticioara incingem uleiul de masline si calim ceapa taiata rondele pana se caramelizeaza usor, la foc mic. O turnam intr-un castronel, si in aceeasi oala adaugam amestecul de ceapa, ardei si ghimbir. Mai calim doua minute, apoi adaugam bamele, 100 ml apa si zeama de la o lamaie.
- Acoperim cu un capac, si dupa 10 minute mancarea noastra picanta de bame e gata!
Transformarea bamelor a fost spectaculoasa. Le-am servit cu ceapa caramelizata presarata deasupra si abia m-am putut opri din mancat. God bless me. Ar fi mers la nemurire un orez alb fiert frumos, dar pentru ca inainte de mancarea de bame ma umflasem cu o varza calita si-o ceapa de apa, am zis pas, pe data viitoare. Da’ voi sa nu fiti lenesi si nu veti regreta.
Nu pot decat sa ma felicit pentru alegerea facuta si sa imi promit ca de acum incolo nu voi mai ocoli bamele. And neither should you.
Love and okra!
Gand la gand….si eu am poposit azi in piata pentru te miri ce si am plecat dupa 3 ore cu masina plina :)) Si chiar ma gandeam la bame zilele trecute, nici eu nu am mancat evah, ce gust au? Just to fix an image…?
Hm. Cum sa explic eu un gust? O sa ma duc sa mai mananc o data, ca sa iti spun exact!
Deci. Draga mea. Dupa ce am gustat si regustat, bamele astea au un gust de dovlecel mega-intens si smecher. Adica, ma rog, cam in zona aia. Da’ nu chiar. In plus, se simte intens in mancare lamaia si ardeiul iute, asa ca e greu sa-m fac o parere clara.
Cam asta e!
Pe mine nu m-au convins. Am fost dezamagita total. Mi s-au parut gretoasesi am aruncat toata oala :|. N-am mai indraznit sa fac de atunci…:(. Poate, dar poate as mai incerca daca le-ar fac altcineva :P.
I shall make it my mission to change your vision! Iti aduc diseara, vedem apoi ce zici :)
Eu sunt mare amatoare de bame. La mine acasa mama gatea de 2-3 ori pe toamna mancare de bame. E drept ca ea folosea o reteta mai autohtona si evident cu carne, dar asta e alta poveste. Trebuie sa stii cum sa le cumperi si cum sa le gatesti ca sa nu se faca “baloase”, ca un mucus, sa ramana intregi si apetisante. Eu nu am indraznit inca sa le gatesc, dar toamna asta am vazut pietele pline de bame. Prin urmare cred ca a venit momentul sa incerc si eu.
Sa stii ca am observat si eu mucusul ala! Apare deja de cand le cureti si se lasa peste tot: tocator, cutit, castron. Eu le-am cumparat la nimereala si le-am gatit tot la nimereala, dar cred ca s-a legat. Poti sa imi spui putin la ce te-ai referit cand ai spus asta? Nu de alta, dar daca e cu schepsis, sa se afle, dom’le! :)
Inca nu stiu secretul, de aceea nici nu m-am apucat sa le gatesc. Zilele astea am in plan i vizita la parintii mei in provincie si o sa o intreb pe mama care-s marile secrete ale pregatirii bamelor si-ti zic!
Si eu tot dau tarcoale unor bame proaspete in Piata Domenii, dar n-am mai incercat pana acum, si tot astept ceva inspiratie. Cred ca o sa merg pe reteta ta pana cand nu dispar de pe tarabe…
Ana! Neaparat sa incerci reteta asta. Stiu de la prieteni ca bamele sunt vestite pentru ca sunt baloase, dar ale mele nu au fost deloc asa, cel putin nu in mancare. Au fost insa extrem de picante si le-am mancat mereu cu orez alb. I’m a fan :)
Am revenit cu tips-urile promise. Mama spune ca e bine sa nu cumperi cele mai mari bame, ci pe cele mici si medii. Le speli, le tai un pic din codite, dar nu total si apoi le pui pentru jumatate de ora in apa cu sare si otet. Dupa ceea se fierb separat de restul ingredientelor. Sper sa va foloseasca!
Draga mea, le-am facut :)
Au iesit putin mushy, dar doar putin, si asta din cauza ca nu am avut lamaie si am pus ceva otet din vin alb, insa nu prea mult, ca mi-a fost teama sa nu strice gustul.
Am improvizat putin, pe ici pe colo, ca n-am avut nici crema de ghimbir daaaar ma declar incantata: o cina usoara, suuuper gustoasa, doar un pic spicy, exact pe gustul meu :)
Multumesc tare mult pentru idee,
Te imbratisez cu drag,
Andra
Maaaaai. Sa stii ca daca era o chestie care nu trebuia sa lipseasca aia era lamaia. Pe bune, eu am simtit ca a facut toata diferenta. Stiu ca de obicei bamele se “trateaza” cu otet, ca sa nu mai fie baloase, dar in cazul meu mi s-a parut ca lamaia a fost cea care a facut toata treaba… si, evident, si ghimbirul. Dar poate mai incerci o data cu lamaie si imi spui. Ma bucur asa tare ca ti-a placut! Te pup!
Am descoperit din intamplare blog-ul tau, disperata de ‘etapa vegetariana” a fiicei mele adolescente. Mare greseala:) Nu m-am mai putut dezlipi de retetele tale. Sa tii ca bamele nu trebuie spalate – de aceea fac bale! Trebuie doar sterse bine cu un prosop curat,inainte sa le tai cotorul. Si e mare pacat sa le gatesti cu carne- le strica gustul…
Ce ma bucur Mioara! Hai ca sa fii vegetarian nu-i deloc asa rau, din contra :)
Bamele mele aveau putina tarana pe ele, nu le puteam lasa asa. Dar am inteles ca fac bale oricum, asa zicea o prietena.. Noroc ca eu nu le gatesc cu carne! :) Te pup si te mai astept!
Inca un fan bame! Io, adica!
Eu le fierb doar intr-un clocot scurt in apa cu otet, le scurg si le pun apoi in mancare. Mama le gatea ca pe o tocanita clasic-romaneasca, punea musai niste usturoi in sos.
Acum fac un sos, adaug lamaie verde si piper Cayenne. Zic eu ca astea se potrivesc de minune cu bamele!
Că sa nu fie “băloase” treaba-i simpla. Se spala că așa-i frumos, se curata de cotor, și se fierb câteva minute in apa, sare și oțet. Ca și variante apa se înlocuiește cu borș și oțetul cu zeama de lămâie.
Că și cantități este mai complicat sa le dau. Stau la curte, adun cam 400 grame din 3 in 3 zile, după curățat și opărit ajung 300 grame pe care le videz și le bag la congelator.
La 300 grame curățate se opăresc cam 3-5 min in 3-400 mil de apa cât să le acopere, o linguriță cu vârf de sare și o lingură de oțet de 9%.
Ideea este că trebuie doar opărite și nu fierte, așa nu mai sunt băloase, și se pot gati.
Daniel, multumesc de mesaj! In sfarsit un feedback profesionist!